Winkl – vinet från Dolomiterna som får dig att se på sauvignon blanc på ett nytt sätt!

Livets Goda 2 Jul, 2019
Vin En handfull producenter är de väl, de som tävlar om epitetet "Världens bästa kooperativ". Förr en något skamfilad affärsmodell som insinuerade enklare viner, idag något helt annat och kooperativen ska på inga sätt undvikas som konsument. Särskilt inte när det är italienska Cantina Terlan från Alto Adige i glaset!

Vi är nära Österrike och även om stilen skiljer sig åt så finns det även gemensamma nämnare. Kanske för att regionen varit en del av landet innan Italien? En sak är säker däremot; här visar man upp en högklassig take på sauvignon blanc och att vinerna bara blir bättre med flertalet års lagring går nog stick i stäv med de flestas uppfattning av sauvignon blanc. Prova Terlans nya årgång av Winkl så förstår du!

Livets Goda om 2018 Winkl Sauvignon blanc
Precis som många andra regioner så var det stundtals riktigt varmt i norra Italien. Men det är sällan något problem för Terlan vars vingårdar ser stora skillnader i temperatur mellan natt och dag, något som ger vinerna en fantastisk fräschör. 2018 har allt man vill ha i Winkl. Druvans igenkänningstecken är nertonade till förmån för växtläget och det bjuds en rikare stil med diskreta tropiska inslag, fänkål och flörtiga flädernyanser. Fylligheten i smaken passar smakexplosionen väl för här händer det en hel del och allt lindas samman i det renaste uttryck du kan tänka dig med bra täthet, markerad syra, krydda och kvardröjande stenfruktiga toner i det långa avslutet.

LG-intrycket: 91/100

Nu är Terlan inga gröngölingar, man har producerat Winkl sedan 1956, men förutom erfarenhet så är tricket även gamla rankor, något som ger lägre skördeuttag och mer djupgående rotsystem vilket är en fördel i varmare årgångar. Vårt tips är, prova Winkl men lägg även ett par åt sidan för framtida upplevelser. En flaska klingande ren Dolomitjuice kostar 169 kronor och har artikelnummer 2799. Du finner vinet i tjugotalet butiker och beställer till resten utan kostnad >>


Öppet hus, provningar och rundturer – det här händer nära dig under Ölets Dag

Whisky och Bourbon Onsdagen den 17 juli går årets upplaga av Ölets Dag…
17 Jul, 2019
Artikelarkivet