Hem Vinvärlden Wolf Blass Gold Label Chardonnay – All I want is everything

Wolf Blass Gold Label Chardonnay – All I want is everything

av Livets Goda

Wolf Blass var en av de första viner jag köpte när den magiska tjugoårsåldern infann sig. Chardonnay minns jag och det var generösa mängder med ek i vinet, milt uttryckt. Det här var ju ändå första hälften av 90-talet och fat var det nya svarta. Och jag föll pladask för hårt ekade viner. Eller för att låna ett citat från det underbara The Simpsons-avsnittet Homer at the Bat: ”It’s like there’s a party in my mouth and everyone’s invited.”

Vi vet alla att detta är svunna tider. Eken är idag ett instrument vars syfte är att komplettera och förstärka känslan av en plats i vinet ifråga och för det är vi alla tacksamma. Men att ha varit med på resan, provat de olika trenderna och blivit en del av dem är också förbaskat skojigt för det är i grunden vad som kommer fortsätta ske i våra möten med vin; idag, imorgon, om tio år, om tjugo. 

Likväl skiljdes jag och Wolf Blass åt. Annat kom in i bilden och producenten hamnade i det icke-uppdaterade facket i minnet vilket som vi alla vet innebär att en förutfattad mening tilläts etsa sig kvar. Inte bra för medan jag fortsatte resan så gjorde ju faktiskt Wolf Blass samma sak. Och det har jag det senaste året upptäckt när det klassiska huset som bildades 1966 provats. Inte minst deras Gold Label Chardonnay är ju ett riktigt läckert vin i en stil som jag aldrig skulle associera med producenten. 

2016 Gold Label Chardonnay, Adelaide Hills, Wolf Blass

Jodå, den lagras helt och hållet på ekfat, franska sådana, men blott 15 procent är nya, resten är använda fat som ger mindre fatkryddighet ifrån sig. Och det märks omgående när vinet är i glaset för här styr frukten, en stram sådan från det svalare Adelaide Hills. Persikor och aprikos kikar fram istället för tropisk fruktsallad och eken ger bara ifrån sig hintar av dess medverkan. Mynta, lite lagerblad och grapefrukt kompletterar. Smaken är skönt ”chardonnayig” med stenfrukter, diskret fatkrydda och den där känslan av att smaka från sitt växtläge, det som druvan kanske är bäst på i hela världen. Faten finns men är just återhållsamma och så finns den svala känslan där, det är ju viss höjd på växtläget, och syran snörper ihop fint med grapebeska. Täthet, fin intensitet och bara ett riktigt bra vin. 

Det tjusiga med fördomar är att det accentuerar känslan av hur härligt det är att ha fel ibland. Motbevisas. Wolf Blass gör det definitivt med sin Gold Label som dessutom är jäst med såväl naturlig som med kultiverad jäst. Vem hade trott det om Australien och stor producent för ett decennium sedan? 

Intrycket: 91/100 LGP

Vinet finner du hos Winefinder och årgång 2016 kostar 239 kronor. Vill du läsa mer om Wolf Blass, ta en titt på vår komparativa provning av deras Black Label från 2003 och 2013. 

Teckna en prenumeration på Livets Goda eller Whisky & Bourbon!

En prenumeration på Livets Goda (tryckt) innefattar 9 utgåvor och kostar 375 kr och mostvarande på Whisky & Bourbon kostar 175 kr (4 utgåvor). Prenumerationer tecknar ni smidigt här på vår prenumerationssida >> 

 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING