Hem Mat & Restaurang Woodford Old Fashioned och tryfflar

Woodford Old Fashioned och tryfflar

av Livets Goda

Woodford: Old Fashioned är drycken som förvandlades till en cocktail innan begreppet ens existerade. Ursprungligen var det en enkel blandning av en sockerbit dränkt i sprit, sodavatten, citron och whiskey. Men med tiden har receptet förfinats och nu inkluderar det sockerlag, apelsinskal och bitterdroppar som Angostura. Vår tolkning hämtar inspiration från bartendern David Kringlund och ger en lite mer robust twist åt drinken. Vi använder den sofistikerade Woodford Reserve som bas, en Kentucky Straight Bourbon som är perfekt för den klassiska Old Fashioned och en magisk kompanjon till tryfflar.

Woodford

Ingredienser (ca 12 medelstora tryfflar)
100 g mörk fin choklad, ca 70 %
150 g vanlig blockchoklad av god kvalité
8 cl Woodford Reserve
50 g smör
0,5 dl grädde
50 g socker
1 dl kakao/liten nypa salt att rulla tryfflarna i

Så gör du
Finhacka chokladen och lägg den i en mixer. Värm bourbonen, smör, grädde och socker. Slå den varma blandningen över chokladen och mixa tills den smält. Har inte all choklad smält så lägg över i en bunke och smält några sekunder i taget med omrörning efter i mikron. Kyl tryffelsmeten i kylen någon timme tills den stelnat. Forma små tryfflar i storlek som valnötter och rulla dem sedan i kakao/salt-blandningen på en tallrik. Lägg tryfflarna i en burk klädd med bakplåtspapper. Förvara svalt.

Så mixar du en Old Fashioned
5 cl Woodford Reserve Kentucky Straight Bourbon
3 stänk Angostura
1,5 cl rörsockerlag
1,5 cl sodavatten
Istärningar
Apelsinskal

Det här är en drink som du med fördel mixar i glaset. Häll sockerlagen i ett tumblerglas. Du kan också ta en tesked råsocker och mixa ut med 2 tsk ljummet vatten i glaset. Tillsätt whiskeyn, angosturadropparna och istärningarna. Rör så att drinken blir kall och precis innan servering adderar du en skvätt sodavatten så att du inte rör ut bubblorna innan. Toppa med skal från en apelsin som du först vrider över drinken.

Drycken till;

Woodford Reserve Kentucky Straight Bourbon, 43,2%
Nr 10104, 700 ml, 43,2%, 440 kr, 92 p
Vi har alltid uppskattat och attraherats av den eleganta och ödmjuka attityd denna bourbon besitter. Det vilar en vinös, silkig ådra och vi jobbar här med subtila avecmuskler. Det råder en fin fruktrikedom med mogna äpplen, päron, apelsin, körsbär, sultanrussin, fikon och viol. En förvaltande, karamelliserad sötma med noter av vanilj, lönnsirap, toffée och lakrits är välplacerad och nyanserad. Faten kryddar med en tillförsikt och håller sig i linje med den balanserade elegans som är kännetecknet för hela karaktären. Det är rogivande, utsökt och elegant

Kombinationen
En klassisk god drink gjord på en kvalitativ bourbon och så några goda tryfflar på det – vad kan gå fel? Denna kombination kan med lätthet stoltsera som avslutning på vilken högtids middag som helst.

Bourbonen finner du på Systembolaget HÄR

RELATERAD LÄSNING