Hem Vinvärlden Xavier på magnum i Veckans Dryckestips

Xavier på magnum i Veckans Dryckestips

av Livets Goda

De 50 procenten Syrah kommer från 12 olika parceller med olika terroir (granit, sandiga jordar) och rankorna är över 60 år gamla. Resterande Grenache kommer från 13 olika parceller med varierande terroir (steniga, grusiga, sandiga jordar). För att klura till det lite extra och för att addera ytterligare komplexitet, så används även flera årgångar. 

Xavier Vignon SM (Magnum)

Att Xavier är lite egensinnig och speciell (i positiv bemärkelse) märks tydligt i hans viner som har en tendens att vara maffiga och på gränsen att vara ”too much”, men som alltid i slutändan landar i balanserade kraftpaket med finess och fräschör. Så är även fallet här i detta lite twistade vin. Aromatiska, örtiga och vegetala viltanslag lieras med en slugt köttig animalisk ton med vågor av mörk, murrig frukt med björnbär i spetsen. Adderar vi lite rostade kaffetoner, choklad, lakrits, lagerblad och hallon så har vi bilden klar för oss beträffande nyanser.   

Kraften finns som sagt, men vinet har bra andnings-transparens och syran och den mineraliska bädden ger vinet både elegans och fräschör och tanninerna är fruktdistinkta och bär vinet länge i avslutet. Som vi inledde texten så är det här ett högst ovanligt vin, men vi bryr oss inte om hur många olika områden Xavier blandar druvorna ifrån eller hur många olika årgångar han kastar in i mixen. Så länge resultatet blir som det blir håller vi tyst och fokuserar på att inta det den gode Xavier levererar.  Här får vi dessutom hålla på med denna syssla tacksamt länge då vinet säljs i magnumbutelj… 

91 poäng / Livets Goda

Xavier Vignon SM Magnum
Art.nr 75543-06, 379 kr, 1500 ml
Côtes du Rhône, Frankrike  

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING