Hem Vinvärlden Xavier Vignons ekologiska Châteauneuf-du-Pape excellerar i årgång 2020

Xavier Vignons ekologiska Châteauneuf-du-Pape excellerar i årgång 2020

av Livets Goda

2020 har nu landat av trotjänaren Xavier Vignons strålande ekologiska Châteauneuf-du-Pape och det är en årgång som bryter ett mönster med sin betydligt svalare fruktighet. Livets Goda har provat och delar återigen ut ett högt betyg till ett av Systembolagets mest pålitliga vinköp under trehundringen.

Loire-bördiga Xavier Vignon har sedan många år tillbaka etablerat sig i Rhônedalen. Det är en vinmakare som aldrig vilar på sina lagrar utan söker ständigt nya vägar för att vinerna ska kunna ta nästa steg. Sedan årgång 2017 är exempelvis hans Châteauneuf-du-Pape ekologiskt certifierad vilket är imponerande med tanke på att han arbetar med många olika odlare och vingårdslotter till vinets slutblend. Men det är konst han bemästrar, att finna den rätta mixen mellan olika lägen för att skapa en mer komplex slutprodukt.

Xavier är en synnerligen nyfiken och framåttänkande vinmakare som vågar gå sin egen väg, något han exempelvis demonstrerat med sitt Vinarium där han inspirerats av viner som av någon anledning landat på havets botten, något han återskapar genom att sänka ner barriquefat fyllda med vin i ett än större fat också det fyllt med vin. Resultatet, om du vill prova, finner du i Xaviers Arcane-serie.

I Xaviers Châteauneuf-du-Pape dominerar grenache-druvan, med uppbackning av mourvèdre och syrah. Andelen äldre rankor är betydande i vinet, flera överstigande 90 år.

Livets Goda om Xavier Vignons 2020 Châteauneuf-du-Pape

Efter ett varmare år som 2019 visar efterföljande 2020, som nu landat på Systembolagets hyllor, upp ett helt annat uttryck. En mer utdragen växtsäsong utan de långa ihållande värmeperioderna har resulterat i en aromatisk och blomörtigt grenachedominerad profil med oerhört fin spänst i frukten och en transparens som skiner starkt i såväl doft som smak. Torkad lavendel, garrigue, viol, bröstkarameller och röda bärtoner med körsbär och hallon noteras i doftspektrumet medan smaken visar upp en skärpt rödbärig frukt med lakritstoner, örter och undervegetation i frisk stil med fin druvmognad, silkiga tanniner trots ett större inslag av mourvèdre och röd citrus i det långa avslutet.

92 p

Den nya årgången av Xavier Vignons Châteauneuf-du-Pape har nu nått ut i Systembolagsbutikerna. Flaskan (750 ml, 15%) har artikelnummer 6267 och kostar 271 kronor. Vinet finns i 90 butiker och till övriga kan det beställas utan extra kostnad.

Till Xavier Vignon på Systembolaget HÄR >>>

Inspiration: Knaperstekt kycklinglårfilé till Xaviers Châteauneuf-du-Pape >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING