1

Xavier Vignons ekologiska Châteauneuf-du-Pape fortsätter överleverera – nu i årgång 2017!

Det är väldigt lätt att gilla Xavier Vignons viner. Nästan alltid slår det mig vilken överleverans det är i vinerna från den Loire-bördiga Vignon, inte minst när jag ser prislappen. Det finns ingen anledning att rucka på den känslan när jag nu har hans ekologiska 2017 Châteauneuf-du-Pape i mitt glas, ett vin som upplevs stramare än vanligt och med vackert rödbärig transparens.

Xavier Vignon har en förkärlek till gamla rankor och i detta vin är de äldsta uppåt 90 år komna. Mycket grenache men även en rätt stor andel mourvèdre vilket förklarar vinets stramare karaktär i årgången. För helheten så har Xavier kompletterat vinet med 15 procent syrah från något yngre rankor och det bidrar onekligen till vinets fräschör som verkligen står i centrum i 2017!

Niklas intryck av 2017 Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

Xavier fortsätter att imponera på mig då han ständigt söker nya vägar för att vinerna ska kunna ta nästa steg. Nu är det ekologisk certifiering av vingårdarna som gäller och nya årgången 2017 som nu står på hyllorna är också ekomärkt. Det är ett vin med för årgången ovanligt hög andel grenache i och med att druvan tog stryk tidigt under säsongen, något som även fortsatte med fruktsättningen. Men Xavier jobbar med 78 (!) parceller för det här vinet och vi pratar oftast riktigt gamla rankor så resurser har funnits. 2017 är en rödaktigt transparent årgång med skogshallon, kirsch i spetsen samt ett och annat björnbär som kompletterar det lavendelörtiga, försiktigt fatiga och violblommiga anslaget. Osande stenkross noterar jag också och det är en årgång som ger ett stramare intryck trots torkan emellanåt. Även gomspelet är tightare med tydligt markerade tanniner, rödbärigt syrlig frukt och lakritssälta. Örtigheten finns också med, likaså animaliska instick och viss torkad frukt, och jag får intrycket av att detta har strukturen för ett rätt långt liv även om det njuts oerhört fint redan idag.

92+ p

Xavier Vignons Châteauneuf-du-Pape har artikelnummer 6267 och en flaska (750 ml, 14,5%) kostar 269 kronor. Du finner vinet i 75 systembolagsbutiker och till övriga beställer du det utan extra kostnad.

Till vinet HÄR>