Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang YouTube-statistiken speglar livet i karantän

YouTube-statistiken speglar livet i karantän

av Livets Goda

Social – eller rättare sagt fysisk – distansering har gjort att vi istället söker nya gemenskaper i den digitala miljön, inte minst på YouTube där sökningar och visningar avslöjar nya digitala mönster. Hashtaggen #WithMe växer explosionsartat globalt – liksom intresset för att träna hemma, ta del av livekonserter online, vässa kunskaper i köket och få tips om hur man bäst jobbar hemifrån. Därför samlar YouTube Sverige nu en rad spellistor som syftar till att göra det enklare för användare att ta del av innehåll för hemmaaktiviteter under hashtaggen #MedMig. 

Att dela innehåll där man gör saker tillsammans är en etablerad trend bland många Youtube-användare. Fenomenet #WithMe, som kreatörer på YouTube har använt för att hjälpa människor att lära och känna digital gemenskap, har vuxit organiskt sedan många år tillbaka runt om i världen. Sedan mitten av mars i år har det dock skett en drastisk ökning i tittande av detta materialet globalt, och videor med “där hemma” (“at home”) i titeln har laddats upp nära 6 gånger mer än vanligt.

– I dessa exceptionella tider då vi alla måste ta vårt ansvar att att hålla fysisk distans till varandra ser vi hur allt fler människor runt om i världen söker sig till den digital gemenskapen. Det har varit otroligt att se all den kreativitet som så många svenska Youtubers bidrar med, i sin strävan att göra det lite mindre ensamt att vistas inom hemmets fyra väggar, säger Eric Skuncke, ansvarig för strategiska partnerskap på YouTube i Sverige.

Träning, matlagning och arbete i hemmet trendar

Det vi söker efter på YouTube berättar en del om livet i karantän. Många vill skapa en effektiv arbetsmiljö hemma. Antalet globala visningar av videos med ordet ”home office” i titeln har följaktligen ökat med 130 procent. Statistiken skvallrar också om att vi fortsätter att värna om vår hälsa. Antalet globala visningar med titeln “workout at home” har tripplat, och visningar av videos med ”cook with me” i titeln har dubblat sedan mitten på mars.

Nu samlar YouTube spellistor och videor* som gör det enklare för människor att ta del av innehåll som enkelt kan lätta upp vardagen i hemmet under #MedMig på YouTube Sveriges sida. Bland annat går det att ta del av videor där exempelvis Anis Don Demina lär ut hur man skriver en låt under 60 minuter, och träningsprofilen Sandra Friberg inspirerar till att träna tillsammans under ett 50 minuters helkroppspass. Under spellistan “Digga Med Mig”, har Universal Music Sweden anordnat Karantänfestivalen – Den digitala hemmafesten för att bjuda in fler människor att ta del av livekonserter, och i kökskategorin hittar vi Matgeek som visar hur man gör en snabb laxpasta för dig som sitter hemma. För den som vill dra på smilbanden bjuder Magnus Betnér in till skratt med videon Betnér jobbar hemifrån, medan Orga Plugga ger dig tips om hur du pluggar bäst hemma under “Lär Med Mig”.

*Spellistorna kommer att fyllas på löpande, och går att hitta här.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING