Hem Vinvärlden Ypperlig årgång 2016 från Gaja lanseras imorgon, fredag 20 september

Ypperlig årgång 2016 från Gaja lanseras imorgon, fredag 20 september

av Livets Goda

”Klimatförändringarna har påverkat – helt klart!”.  Ja, det är det första Giovanni säger när vi slår oss ner i Livets Goda baren på redaktionen. Det är uppenbart att det här är något som Giovanni uppskattar att prata om. Ett faktum som vi konstaterat efter många resor under flera år i Piemonte är att skörden sker tidigare numera, som på många håll i Europa. Giovanni menar att detta helt klart är en effekt av klimatförändringar, och det är ungefär så det också låter hos många vinmakare i till exempel Bourgogne.

”På 80-talet var det normalt att skörda i slutet av oktober, idag är detta en omöjlighet och man kan väl generellt säga att vi idag skördar en månad tidigare i Piemonte än tidigare, för att få rätt syra och balans i druvan. Vad vi också gör är att vi inte trimmar rankorna lika mycket som förut, utan rullar upp dem för att skydda mot solen. På så vis stoppar vi övermognad i druvorna. Man måste anpassa vingårdarna efter de förändringar som sker”, säger Giovanni och fortsätter:

”Det intressanta i detta är att druvan nebbiolo trivs alldeles utmärkt med det förändrade klimatet. Druvan har blivit mer balanserad mellan syra, socker och alkohol”.

Med andra ord konstaterar vi tillsammans lite cyniskt att det inte är bra med klimatförändringar men att det har varit gynnsamt för druvan nebbiolo.

”Det som är svårast idag är att skörda vid rätt tidpunkt, att tajma skörden exakt vid rätt tillfälle”, säger Giovanni och vi hamnar i en liten diskussion om årgång 2017 som snart är lika ”beryktad” som årgång 2014 i Italien, fast då ändå i mer positiv bemärkelse. 

”2017 var den varmaste årgången på 60 år” säger Giovanni och fortsätter:

”Torr och het men bra temperaturskillnader mellan natt och dag, om det var 35 grader på dagen så var det 20 grader på natten och det uppstod en bra koncentration i druvorna och en bra balans mellan syra, socker och alkohol. Det verkar också som att druvorna i detta år till slut anpassat sig till det varmare klimatet. Årgång 2017 känns som det var året där druvorna till slut hittat sin rätta linje i mognadsprocessen det nya, rådande vädertillståndet”.

Ja, kanske är det så att det liknar den mänskliga naturens gång; vi är ovana, sedan börjar vi vänja oss och till slut har vi anpassat oss. Druva och människa, kanske inte så långt ifrån varandra ändå.

Gaja – Vinerna
Importör i Sverige är Lively Wines

Vita

2017 Alteni Di Brassica Langhe                                     93 LGP
Lanseras i september.
Gaja kan sin sauvignon blanc och istället för överdrivna kala svamp, sparristoner eller gräs så har vi djup, krydda och mineralisk silkighet i struktur, frukt med citrus, lime, blommor med kittlande honungssyrlig sötma i en stark, elegant och stolt kropp. Avslutet bär långt med alla hästar hemma i stallet. Det är rejält och sublimt i samma andetag och det är ett vin som kommer frodas väl i källaren i 10 år framåt.  

2017 Gaia & Rey                                                            96 LGP
2017 Gaja & Rey lanseras i september. Ingen prisuppgift ännu.
Ja, är man som jag förälskad i detta chardonnayvin så är man. Gaja balanserar faten så väl – alltid minst 50 procent ekfat, små och stora, men ingen malolaktisk jäsning – vilket ger den fräscha nötsmöriga hinten och den exakta kryddigheten. Här i årgången har vi förutom detta, en fräsch skärpa och en fruktig ton med lime, persika och äpple där den mineraliska och vegetala jordmånsidentitet snyggt lägger sitt basspel. Allt är elegant, balanserat i syra och sötma och sirligt sensuellt i kraften. Underbart idag men också här kommer vinet att uppvisa lysande egenskaper efter 10-15 år i källaren.

Röda

2016 Barbaresco                                                             98 LGP
Lanseras 20 september på SB. Pris 1 599 kr 480 buteljer >>
Vilken näsa årgången bjuder på, superbt förförisk med sina smått parfymerade vindar av rosiga blommor, ört, viol och körsbär. Här har vi just en röd stark fruktighet som snyggt plockar till sig allt från jordmån till den vegetala omgivningen och med rikt mineraliskt fäste huvudrollen. Sedan smyger det på med integrerad kryddighet, ceder, tobak och lakritssötma som lägger en mörkare nyans i vinets slinga. Det utsökt elegant och sidenskarpt i tanninspelet och det finns fina lufthål i det koncentrerade och harmioniskt intensiva. Det uppstår en sensuell och sublim kraft och vi har en nobel och utsökt årgång av vinet.

2016 Sorì San Lorenzo (Barbaresco)                             100 LGP
Lanseras 26 september på SB. Pris 3 999 kr, 24 buteljer. >>
Det känns som jag skrivit ”bästa årgången någonsin” om detta vin hur många gånger som helst nu, men jag skriver det igen, för familjen Gaja spikat detta vin till fulländning. Sorì San Lorenzo är i årgången nästan omänskligt vacker i strukturen. Klassisk och kraftfull men samtidigt med en underfundig fräschör, elegans och renhet. Det parfymerat blommiga, rosorna, violen, den feminina disciplinen, den sensuella styrkan och fingertoppskänsliga finessen förför mig hejdlöst. Det råder närapå en kanderad känsla i körsbärsfrukten samtidigt som det stramt mineraliska underlaget framkallar undertoner av lime och blodgrape. Tanninspelet är underbart med sin distinkta terroir-indränkta frukt och det finns inte en gnutta av obalans i vinets utspel och avslut. Formidabelt vin som kommer utvecklas och frodas många år framöver, även om jag är smått besatt av den ungdomliga spänst och kraft vinet visar i sin ungdom. Vill ha nu och sen och hela tiden…        

2016 Costa Russi (Barbaresco)  99 LGP
Lanseras 26 september på SB. 3 999 kr 24 buteljer av vardera. >>
Finns en underbar fräsch och frisk kraft i vinet. Ren i det expressiva rödfruktiga utspelet med mörka nyanser av rosor, viol, tobak och slimmad lakritssälta. Förfinad struktur med raffinerad kryddighet, som tenderar till mjuk robusthet med fruktdrivna tanniner där det mineraliska basspelet drivs av en mer lerig känsla i stenen, vilket skapar just en fyllig skärpa och här i årgången superelegant sådan. I avslutet uppvisar frukten ett imponerande juicy fäste. Bjuder på stor charm i sin ungdom men kommer naturligtvis vara en utvecklande långliggare.

2016 Sorì Tildìn (Barbaresco)  100 LGP
Lanseras 26 september på SB. 3 999 kr 24 buteljer. >>
Superelegant, animalisk aromatisk i grund mogen rödnyanserad frukt med förföriska vindar av viol, rosor, basilika, tobak och mörk lakritssälta i den strama sötman bären ger. Det mineraliska underlaget ger både limetoner och syra med mjuk edge och faten skimrar snyggt i bakgrunden. Här finns både kurvor och skärpa och det råder ett balanserat lugn i vinets intensitet och fylliga karaktär. Det uppstår en ”slow driven power” i vinets karaktär. Med andra ord, det här kommer leva länge och vara supersnygg när det når sin medelålder, men jag vill inte heller vara utan det idag.

2015 Sperss (Barolo) 96 LGP
Lanseras i september 1 799 kr 60 buteljer.
Superb årgång av vinet som trivs med den generösa frukten året bjöd på. En lätt fuktighet i näsa, höstsonaten tittar fram med lila skymning och små lövbrasor tända på fälten. Stor, frukt med krydda på mörk körsbärsbotten botten, sval lakritssötma och violört. Det finns samtidigt en snygg skärpa grundat en mineralisk edge som framkallar aningens nyans av blodgrape och därmed ger bra lufthål i vinet. Det är ett mycket gott vin med stabil lagringspotential.   

2015 Conteissa (Barolo) 96 LGP
Vinet kommer inte lanseras i Sverige men med sin moget mörkare, aromatiska frukt är vinet opulent i sin kraft och med stor längd och krydda. God rackare med fint djup.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING