Hem Vinvärlden Ytterst seriöst vin i den lägre prisklassen: Scaia Corvina 2015 + recept

Ytterst seriöst vin i den lägre prisklassen: Scaia Corvina 2015 + recept

av Livets Goda

Livets Goda om Scaia Corvina 2015
Prislåga viner från detta område som inte dränks i sötma som ”dödar” ursprung och karaktär är värda att exemplifiera anser vi och här har vi ett bra exempel på det. Sötman finns där, visst, men här som sig bör i ett bra vin på ett balanserat vis där det charmar men samtidigt har en fräsch, syrlig stringens rakt igenom som skänker en fin lyster.

En rostad nyans kan även skönjas i den generösa mörka körsbär- och vinbärsfrukten liksom underfundiga drag från aprikos. Örter, färgat av sötlakrits med kryddspets ger ett skönt, välvilligt tuggmotstånd i gom och avslutet stramar upp fint och bär både kraft, djup och smak.

Sammanfattningsvis är Scaia Corvina 2015 ett rent, fräscht och distinkt ”paket” som visar upp både snälla och timida sidor liksom mer temperamentsfulla, vilket skapar ett vin med mångfacetterade sidor och egensinnigt lynne som gör upplevelsen i intagandet både kul, intressant och gott. Det är rätt mycket för ett vin i denna prisklass!

90 poäng / Livets Goda

2015 Scaia Corvina
Art.nr. 75527, 13%, 109 kr (750 ml)
Veneto, Italien

Beställer du sex flaskor (654 kr) Scaia Corvina så levereras dessa i en trälåda*.

Tips från redaktionen
Scaia blir till en klockren vän i kombination med typisk italiensk mat som pasta, pizza, charkuterier och ostar, men också som i tipset nedan – Gräddstekt svamp på toast. Som notis vill vi även nämna ett stort plus för den snygga flaskan och etiketten.

Tillverkning och druvblend
Scaia Corvina skapas inte enligt ripassometoden där man använder torkad frukt, utan druvorna pressas direkt efter att de handplockats. Scaia Corvina är ett vin gjort till 100 procent på corvinadruvan, samma druva som är basen i många av de kända italienska vinerna från området.

Recept: Kock-Anders inspirerar – Gräddstekt svamp på toast (ca. 4 portioner)
Ut i skogen och plocka svamp! Bjud familj och vänner på en gräddig svamptoast med parmaskinka och spenat.

INGREDIENSER
Ca 800 g svamp efter säsong
2 dl vispgrädde
½ dl hackad schalottenlök
3 msk hackad persilja
4 skivor bröd (gärna levain eller liknande)
100 g smör
12 skivor lufttorkad skinka
1 påse babyspenat (ca 70g)
2 msk olivolja
Salt och peppar

INSTRUKTIONER
Stek brödskivorna i 50g smör tills de får en fin, gyllene färg. Stek svampen i resten av smöret, salta och peppra. Avsluta med schalottenlök och stek i ytterligare någon minut. Tillsätt grädde och låt den koka in tills nästan ingenting återstår. Tillsätt därefter persilja och lägg upp svampen på det stekta brödet, garnera med lufttorkad skinka och babyspenat som du blandar i olivoljan.

*Erbjudandet gäller så länge lagret räcker

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING