Hem Vinvärlden Ytterst stabilt från firma Domain Rollin Père et fils

Ytterst stabilt från firma Domain Rollin Père et fils

av Livets Goda

Domän Rollin har sin början med Raymond Rollin som var en vingårdsarbetare hos en annan vinproducent i byn, precis som hans far före honom. Trots en blygsam inkomst lyckades Raymond genom åren förvärva flera vingårdslägen som han sedan odlade utanför sin arbetstid.

Hans son Maurice startade sedan egen verksamhet från 1955 som negociant och med firmans egna lägen och började kommersialisera en del av produktionen. Samtidigt åtog man sig förvaltningen av andra vingårdslägen på uthyrningsbasis och fortsatte förvärva nya vingårdslägen. 1976 anslöt sig Maurice son Rémi till verksamheten och tillsammans nyplanterade man i början av 80-talet i olika vingårdslägen. Sedan mitten av 90-talet är all produktion under egen label och idag hanterar domänen 14 hektar vingårdar i fem olika byar, eller kommuner i Côte de Beaune och producerar 14 appellationer. Det är i familjehemmet i Pernand Vergelesses som man vinifierar alla viner och allt arbete från vingårdar till slutlagring utförs av domänens egna team.

Vinerna
Importör i Sverige: Chastel Beverage KB.
Hemsida: https://chastelbeverage.blogspot.com/

Vita

2017 Corton Charlemagne Grand Cru
927 kr (privatimport låda om 6 buteljer) / 94 LGP
Anders Enquist om vinet: Den jordiga limestonen över tunn kalksten känns mycket fint i vinet, liksom åldern på rankorna. Det skapar en djup och lång smak. Den smörnötiga hinten sitter där den ska liksom vindarna av vita blommor och småkanderad citrusfruktighet. En finlemmad kryddighet vilar i vinet och vi har ett fräscht i avslut med bra krydda och mineralisk centrifug.

Andreas Larsson om vinet: Det brukar finnas en appellation jag oftast finner blint i Bourgogne för dess kombination av stenighet, friskhet och frukt, ett vin som är underbart purungt och åldras bättre än de flesta – Corton-Charlemagne såklart. Ett klockrent exempel i detta fall med stilren doft, sval stenfrukt med lätt rostade hasselnötter, mogen citrus, snygga fat och en kraftfull men frisk struktur med underbar längd och en salivutsöndrande finish. Ett vin som man verkligen förtjänar sin grand cru-status.

Ena delen av denna brant sluttande vingård har sydlig exponering ovanför byn Alex-Corton och planterades i huvudsak 1976. Den andra delen är belägen i Pernand-Vergelesses på toppen med sydvästlig exponering och planterades 1948. Vinet ligger på sin jästfällning ca 11-13 månader i barriques varav 50% nya.

2017 Pernand Vergelesses 1er Cru Sous Frétille
557 kr (privatimport låda om 6 buteljer) / 92 LGP
Anders Enquist om vinet: Balanserat och komplex vin med snyggt hintad exotisk fruktighet med vit persika och annans i den dominerande citrusfrukten. Skarp men samtidigt smått smekande i texturen vilket ger vinet en glansigt elegant känsla. Vackert!

Andreas Larsson om vinet: Mogeb frukt, färsk ananas, blommig och mer yppig, dock med en välbehållen fräschör med fin viskös textur och seriös längd, faten finns diskret i bakgrunden.

Brant sydsluttande läge ovanför Pernand Vergelesses. Transparent limestone-lera med små stenar och kalksten. Huvuddelen planterat i slutet av 80-talet. Handskörd, långsam druvpress och naturlig jäsning i ekfat varav 30% nya. Malolaktisk jäsning sker naturligt under vintern. Vinet ligger på sin jästfällning ca 11-13 månader i barriques varav 30% nya.   

2017 Pernand Vergelesses Les Cloux
Nr 74915 / 380 kr / 92 LGP
Anders Enquist om vinet: Koncentrerad med fräsch citrusfruktighet där lätt exotiska inslag ger en bredare nyans. Bra mineralitet i rund struktur som samtidigt har en stram elegans. Småsensuell.

Andreas Larsson om vinet: Relativt likt vinet ovan, stram, frisk och elegant frukt med kalkiga inslag, men med aningen mer rök och köttighet på ett positivt sätt. Stram och lång finish.

Vingård belägen med syd-östlig exponering på en sluttning 350 meter över havet väl skyddad från vindar vilket gör att denna del alltid är varmare på sommaren. Vinet ligger på sin jästfällning ca 10-12 månader i barriques varav 20% nya.  

2017 Bourgogne Aligoté
Nr 72732 / 195 kr / 88 LGP
Anders Enquist om vinet: Drivet vin med ren, fräsch, elegant citrusfrukt och vindar av vita blommor. I avslut visar vinet att det finns kraft i grund och vi har en mycket kompetent och god Aligoté i våra glas. Ett bra exempel på behovet av ett ”vitt vardagsvin”. Till mat, eller bara i sällskap.

Andreas Larsson om vinet: Ren, frisk och distinkt med ungdomliga citrus och mandeltoner, klassiskt torr med bra bett och vigör.

Lotterna är belägna i nord-västlig exponering på Corton kullen. Mager jordmån, kalkstening limestone med lera. Hälften av vinrankorna är mer än 50 år gamla. Druvmusten jäses i ståltankar utan jästtillägg och med kontrollerad temperatur. Naturlig malolaktisk jäsning under vintern, vinet får sedan ligga på sin jästfällning till våren då slutblend och buteljering sker.  

2017 Pernand Vergelesses Blanc
Nr 73319 / 289 kr / 91 LGP
Anders Enquist om vinet: Rund, rik struktur med vibrerande, integrerad mineralitet. Den gula citrusfrukten har snygga aprikos och apelsinnyanser och det vilar en ungdomlig fräschör i vinet som i detta uppträder distinkt och moget. En mycket bra Bourgogne blanc!  

Andreas Larsson om vinet: Stilren doft med snyggt avvägda fat, hasselnötter, citrongräs och ljus stenfrukt. Klassiskt torr och positivt stram med fin längd och snyggt inbäddade fat.

Cuvée med olika lägen, mestadels östlig exponering, på sluttningarna i appellationen. Transparent kalkstenig vit limestone-lera. Vinet ligger på sin jästfällning ca 10-12 månader i barriques varav 10% nya. 

Röd

2015 Pernand Vergelesses 1er Cru  ”Les Vergelesses”
Nr 75145 / 397 kr / 91 LGP
Anders Enquist om vinet: Elegant vin med ung, fräsch och stramt distinkt finess samt mogna tanniner. Skogiga körsbär med juicy fäste ger en generös fruktkänsla. Balanserad och tillgänglig idag men samtidigt bra källarpotential. Snyggt, rent och prydligt vin.

Andreas Larsson om vinet: Ungdomlig och ren med saftig röd frukt, kryddad med nejlika och ingefära. Ren och slank på smaken utan att sakna struktur med en fin längd, klassisk och elegant bourgogne med fin drickbarhet och spänst.

Vingårdsläge i en östlig belägen försiktigt lutande sluttning i entrén av byn. Lerig limestone, ljus och mycket stenig och väldränerad. Planterad 1959. 100% avstjälkning och slutlagring i barriques varav 30% nya under 12 till 14 månader.

Om årgång 2017
En väldigt sommarliknande vårtid tillåter vinstockarna att bud-breake relativt tidigt (början av april). Därefter föll allt på plats på plats utan väderkomplikationer eller förlorade tid helt igenom till skördetid. Vissa värmeböljor-episoder under sommaren medför bekymmer om att det skulle uppstå vattenstress. De djupa vinrotsroten i våra paket tillät dem emellertid att hitta tillräckligt med friskhet från djupt underjordisk för att vi ska kunna välja god frukt, mogen och helt frisk från skördestart 5 september. På näsan är de vita vinerna generösa och uttrycksfulla, med accent på lite exotiska persika arom och vita frukter. På gommen ger mineralen som är typisk för våra kalksten terroirer ett gott stöd till denna årgångs rikedom och densitet. Detta eleganta och gourmandiga fruktiga balans erbjuder viner som snabbt kan uppskattas. Men de kan också bli mer raffinerade och få i komplexitet efter några år i källaren.

Om årgång 2015
Perfekt! Oklanderligt friska druvor och optimal mogenhet, nu finns det en årgång som alla vinmakare lätt kan vänja sig vid … En mild vår tillåter vinblommande att börja i början av juni i friska förhållanden. Rytmen hölls därefter, med vinstockar stimulerade av en varm sommar, men utan överdrivna förhållanden.

Skörden startade den 3 september, fortfarande under sommarvillkor. De vita vinerna är redan mycket uttrycksfulla. De erbjuder mycket rena dofter av mogna vita frukter. På gommen uttrycks mognaden genom rikedom och densitet, hela stöttas av överraskande friskhet. Denna harmoni bör tillfredsställa dem som bråttom, men allt kommer att förbättras ytterligare genom tiden.

Pinot Noir uppnådde ganska exceptionell mognad för vårt område. Röda viner visar härlig, intensiv och mousserande färg. På gommen är noter av mycket mogen, köttig frukt balanserad balanserad mot välrunda, silkeslena tanniner. Dessa är viner som är fulla av energi och elegans, redan lätt att dricka men det kommer att avslöja all sin potential under de kommande åren

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING