Zabaton med citron-parmesansallad, sparris och milfordsås till libanesisk klassiker

av Livets Goda

Zabaton, även känt som högrevslock, är en marmorerad och smakrik detalj som ofta förknippas med japansk yakiniku men som i denna rätt får europeisk elegans. Genom att först steka köttet hårt och sedan baka det varsamt till perfekt rosa, får vi en saftig bit som skivas i generösa skivor och möter sälta, syra och umami från tillbehören. I glaset har vi Chateau Musar 2018 – ett vin med personlighet och historia.

Zabaton

Zabaton och Chateau Musar

 

Recept för 4 personer

Hej, det här är en del av vår Premiumtjänst.

Logga in med ditt Premiumkonto för att fortsätta eller teckna Premium här

I glaset 

Chateau Musar 2018
Bekaa, Libanon, nr 7463 (750 ml) 500 kr, 93+
Stilmässigt andas det i vinet vitala vindar och även med åldrandet, vilket präglar 2018. Blenden är, och har alltid varit, en ungefär jämställd del av cabernet sauvignon, cinsault och carignan som skördas från vingårdar nära Bekaa-dalens byar Aana och Kefraya, planterade med början av 1930-talet. Mognadsprocessen innan vinet släpps på marknaden är utdragen. Efter en lång jäsningsprocess i betongkar och lagring i franska ekfat buteljerades vinet 2021 och släpptes på marknaden under våren 2024. Detta ger naturligt nog ett välutvecklat och moget vin när det till slut når oss.
Det är som nämnts en frisk mognad och en dragning åt det mer djupt rödbäriga än mörka, där en delvis kalkig jordmån ger frukten mineralisk syra och stringens i mognaden, inte utan blodcitrus i de salviasmekta körsbär och fikonnotade ådrorna. Lätt cederkryddighet växlas snyggt och det uppstår aldrig negativt motstånd, tanninerna är följsamma, ja, nästan fragila men ändå markerande i sitt driv. Det är en fin årgång av vinet.

På Systembolaget finner man även vinet i årgång 2017 på halvflaska (375 ml, nr 71203, 279 kr) samt magnum (1500 ml, nr 89049, 1 299 kr)

Kombinationen
Zabatonets djupa köttsmak och milda fettighet spelar här perfekt med den eleganta rödbärigheten i Chateau Musar. Den parmesanriva salladen och citronskalet plockar upp vinets fina syra och blodcitrus-toner, medan den stekta sparrisen och Milfordsåsen möter upp med jordighet, sälta och umami. Tanninerna får precis lagom motstånd från köttet, utan att ta över…

Chateau Musar 2018 finner man på Systembolaget HÄR