Zeina Mourtada & Filip Poon lagar vegokyckling

av Livets Goda

Quorn har lanserat flera kycklingalternativ och teamar upp med duon Zeina Mourtada och Filip Poon som ger tips och inspiration hur du serverar dem.

– Zeina och Filip är ett riktigt dreamteam som verkligen visar att det inte behöver vara krångligt eller tråkigt att äta vego, säger Michiel Van Der Graaf, European Senior Brand Manager på Quorn Foods.

Quorn-produkter är gjorda av Quorn mycoprotein, ett svampprotein med lågt klimatavtryck. Chicken Style-produkterna liknar klassiska produkter av kyckling och är lättlagade och populära i vardagen.

Recepten – spännande, lättlagade & veganska
Zeina har tagit fram en wrap med Quorn Vegan Mini Fillets som är en smart produkt inför sommaren, helt färdig att ätas ur förpackningen. Zeinas wrap kan packas med på picknick och ätas kall – eller stekas och serveras varm. Wrapen innehåller också en ”hemlig supersås”, skordalia, som är okänd för de flesta svenskar, det är en grekisk vitlökssås gjord på potatis!

Filip bjuder på maxad fastfood – som självklart också är vegansk. Det blir Buffalo wings med två fantastiska såser, en krispig burgare med en sötsyrlig glaze och coleslaw.

Quorn Vegan Mini Fillets BBQ. Färdiga att äta direkt – ingen tillagning behövs. En förpackning innehåller 138 g och finns i kyldiskarna hos ICA. Cirkapris 31,90 kr.

Quorn Vegan Mini Fillets Sweet Chili. Färdiga att äta direkt – ingen tillagning behövs. En förpackning innehåller 138 g och finns i kyldiskarna hos ICA. Cirkapris 31,90 kr.

Quorn Vegan Buffalo Wings. Krispiga och smakrika, med lite sting. En förpackning innehåller 250 g och finns i frysdiskarna hos ICA och City Gross. Cirkapris 38,90 kr.

Quorn Vegan Crunchy Fillet Burger. En krispig burgare som funkar både som filé och burgare. En förpackning innehåller 190 g och finns i frysdiskarna hos ICA, Coop, Willys Hemköp och City Gross. Cirkapris 31,90 kr.

Krispig wrap med Quorn Vegan Mini Fillets

En krispig wrap med Quorn Vegan Mini Fillets och grekisk skordalia framtagen av matdrottningen Zeina Mourtada.

4 portioner
1 förpackning Quorn Vegan Mini Fillets Barbecue
0,5 rödlök
1 grön paprika
4 st saltgurkor
1 tomat

Skordalia
400g potatis (gärna mjölig)
2 vitlöksklyftor
cirka 3/4 dl olivolja
cirka 1 msk vinäger eller citron
salt
peppar
2 st libabröd

1. Börja med skordalian: Skala och dela potatisen i halvor, koka upp tills de mjuknar ordentligt. Spara kokvattnet från potatisen för att sedan kunna späda ut såsen.
2. Medan potatisen kokar kan du mortla eller pressa vitlöken. Lägg i en skål med hälften av olivoljan, vinäger eller citron och vispa ihop tills det är ordentligt blandat.
3. Mosa potatisen medan den är varm så att den blir till en fin pure. Blanda potatisen med vitlöken, vänd i resten av olivoljan samtidigt som du blandar noga. Späd ut med kokvatten samtidigt som du blandar såsen tills den når önskad konsistens. Du väljer själv om du vill ha den rinnig eller fluffig. Smaka av med salt och peppar. Servera direkt eller förvara i kyl.
4. Skiva lök, paprika, saltgurka och tomat i tunna skivor.
5. Bred skordalia på ett libabröd. Lägg grönsakerna över och avsluta med Quorn Vegan Mini Fillets Barbecue. Vik in kanterna och rulla ihop.
6. Värm en smörgåsgrill, grillpanna eller stekpanna. Pensla med lite olja. Lägg rullen med skarven nedåt på grillen och tryck lätt på ovansidan med en stekspade. Stek/grilla ca 2–3 minuter på varje sida, tills den blir krispig och får en gyllene yta.
7. Dela rullen i två och servera direkt!

Quorn Vegan Crunchy Fillet Burger med sötsyrlig glaze och coleslaw

Quorn Vegan Crunchy Fillet Burger tas till en ny nivå med en sötsyrlig glaze och coleslaw. Receptet är framtaget av Tiktok-stjärnan och matprofilen Filip Poon som skapat en fastfood deluxeservering!

2 portioner
1 förpackning Quorn Vegan Crunchy Fillet Burger
2 st burgarbröd
2 st valfria salladsblad
Coleslaw:
2 dl tunt skivad spetskål
0,5 rödlök
2 msk vitvinsvinäger
1 msk sesamolja
3 msk vegansk majonnäs
0,5 tsk salt

Sötsyrlig umamisås:
0,5 dl ketchup
2 msk japansk soja
2 msk HP sås

Het chilimajo:
1 dl vegansk majonnäs
2 msk chilisås
1 msk sesamolja
1 tsk vitvinsvinäger

1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Lägg Quorn Vegan Crunchy Fillet Burgers på en plåt och rosta i ugnen i cirka 15-20 minuter.
3. Coleslaw: Blanda samtliga ingredienser.
4. Rör samman såserna.
5. Rosta brödet.
6. Pensla ett lager av den sötsyrliga umamisåsen på burgarna och montera: Bröd, salladsblad, coleslaw, burgare, het chilimajo och till sist brödet!