Hem Vinvärlden Zenato Amarone Classico – detta är en riktig amarone och ingen halvmesyr

Zenato Amarone Classico – detta är en riktig amarone och ingen halvmesyr

av Livets Goda

Amarone, svenskens favorit under många år, har blivit något av en djungel med det ena bottennappet efter det andra. Fokus har förflyttats till pris på bekostnad av kvalitet och den som kan sin Amarone vet att det inte låter sig göras. Men alla lockas inte till att producera halvmesyrer utan det finns de som kan sina grejer och som år ut och in levererar toppklass i segmentet. Som topproducenten Zenatos Amarone della Valpolicella Classico som visar vart skåpet ska stå.

Zenato verkar i det som är hjärtat av Valpolicella; Classico-zonen. Här i det mer kuperade landskapet är bra mark dyr, mycket dyr och förklaringen stavas avsevärt bättre förutsättningar jämfört med den del av Valpolicella som hör till slättlandet. Dessutom lägger Zenato fokuset på corvina, rondinella och den tanninrika oseleta, en sort som återupptäcktes för blott ett par decennier sedan och som alltmer skuffat undan den medelmåttiga molinara i blenden. 2017-buteljeringen som nu återfinns på Systembolagets hyllor är en högklassig amarone och det är också Livets Godas tips denna vecka.

Livets Godas intryck av 2017 Zenato Amarone della Valpolicella Classico

En ny årgång har gjort sin entré för denna klassiskt stöpta amarone som aldrig gör en besviken. 2017 är format i en varmare stil som följer växtsäsongens premisser och det har resulterat i ett vin med stor koncentration, intensitet och omfamnande frukt. Redan doften ger en indikation på detta med lavendel- och rosendoftande nyanser som ackompanjeras av tobaksfuktigt kryddiga toner där sandelträ, kakao, torkade frukter, plommon, körsbär, svarta vinbär och balsamiska inslag kompletterar. Som så ofta med Zenatos toppviner så krävs det lite tålamod innan doft och smak öppnar upp och vi låter vinet få ta sin tid vilket gör att ytterligare intryck kommer fram, inte minst de höstiga tonerna av undervegetation.

Smaken visar sin kraft omgående när vinet äntrar munnen och det är kraft med tanniner och en imponerande intensitet som etsar sig fast i gommen. Torkade frukter, tobak och fuktigt trä, mörkbäriga toner, svag rondör och fin avslutande bitterhet/beska. Och precis som vi så ofta noterar i Zenatos bättre viner finns det en diskret citrusnyans i bakgrunden som förstärker fräschören. Detta är en riktig amarone och ingen halvmesyr!

93 p

Zenatos Amarone della Valpolicella Classico finns i utvalda Systembolagsbutiker men kan beställas till önskad butik utan extra kostnad. Flaskan (750 ml, 16,5%) har artikelnummer 32145 och kostar 399 kronor.

Till dig som gärna lagrar vin och har förutsättningarna; 2017 har strukturen för källaren under många men kan du inte hålla dig så är rådet att ge vinet en vända i karaff först, innan servering och kyl det gärna till 16 C.

Vinet finner man på Systembolaget HÄR >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING