Hem Vinvärlden Zenatos merlot från Garda – det perfekta pizzavinet!

Zenatos merlot från Garda – det perfekta pizzavinet!

av Livets Goda

Nej, det är ingen nymodighet utan merlot är en druva med diger historik i norra Italien. Sedan mitten av 1990-talet har topproducenten Zenato odlat den öster om Gardasjön där den utvecklar sitt alldeles egna unika uttryck, och just detta blir extra tydligt i vinet och den klassiska 2016-årgången som nu finns på Systembolaget.  

Merlot har funnits i de norra delarna av Italien sedan mitten av 1800-talet. Ofta mixas den med de två cabernet-druvorna för att få ner syran i vinerna även om druvrena viner blivit allt mer vanligt. Norditaliensk merlot har sitt eget uttryck och misstas sällan för en Bordeaux. Inte minst det gräsiga, lätt stjälkiga gör sig särdeles fint tillsammans med körsbärsfruktigheten och ger viner med stor fräschör.

Det är framförallt de röda vinerna från Valpolicella som en majoritet främst associerar med namnet Zenato; Amarone della Valpolicella mest av allt. Men Zenato har många strängar på sin lyra och brinner lika mycket för vinstilar som kanske inte fått samma genomslagskraft – än. De vita vinerna från Lugana exempelvis men även då merlot från Gardasjön – ett vin som är Livets Godas vintips denna vecka.

Livets Goda om Zenatos 2016 Merlot Garda

Vi har under flera års tid följt Zenatos merlot och kan helt enkelt konstatera att det, förutom att aldrig göra oss besvikna, även tagit ytterligare kvalitetssteg. Särskilt då 2016 som hör till de bättre då det finns en svalkande finess i vinet som bär upp de gröna nyanserna på ett fint sätt. Ett stänk gräsighet, grön paprika, örtiga nyanser och rödskimrande frukt med körsbär i förarsätet liksom bara ropar ut sitt ursprung. Smaken är saftig, nästan läskande i sin framtoning med silkeslena tanniner, lite stjälkigt motstånd och skön mognad i frukten. En ytterst diskret fatnyans noteras, balsamiska syror och ett harmoniskt och kryddigt avslut.

89 LGP

Gott idag, särskilt om det avnjutes lätt kylt, och om du provar vinet till en hembakad pizza med durumvete involverat i degen så att den kan kavlas extra tunn, ja då är italiensk merlot i sitt rätta element!

Zenatos merlot finns i drygt 30 Systembolagsbutiker. Till övriga beställer du vinet utan extra kostnad. En flaska (75 cl, 13,5%) kostar 149 kronor och har artikelnummer 32224.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING