Zero-waste mackan Mack-Gyver är Sveriges bästa macka 2018

Livets Goda 9 Nov, 2018
Mat och Restaurang Dagsgammalt surdegsbröd bakat med fullkorn, rivet rödbets- och morotsskal samt lingon, toppad med morotshummus, råpanerad rödbeta, blastsallad och lingongrette är Sveriges bästa macka 2018. Det stod klart idag, den 9:e november, då finalen i Mack-SM 2018 hölls på Sthlm Food & Wine. Bland de åtta finalistmackorna fanns bland annat rågsurdegslimpa med kålsallad, porter- och spenatbröd med pastrami och surdegsbröd med betor och shiitake. Vinnarmackan Mack-Gyver tillagades av Mikaela Fischerström som arbetar på Haga Tårtcompani & Bageri i Stockholm.



Lätt och luftig, frasig och mättande, kall eller varm. Mackor kan varieras i det oändliga och finns det någon som inte har en särskild favoritmacka som gör sig påmind när hungern tränger sig på? Mack-SM, som arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, är en hyllning till just mackan.

När finalen i Mack-SM 2018 gick av stapeln var det surdegsmackan Mack-Gyver, skapad av Mikaela Fischerström, som kammade hem vinsten med juryns motivering:
Årets vinnarmacka har en ambition att ta såväl tävlingen som hela vår värld in i framtiden. Det andra kastar i papperskorgen lyckas årets mackskapare omvandla till en riktig smaksensation. Mackan flörtar inte bara med årets jury utan också med framtida generationer. Ett zero-waste-tänk gör årets vinnare i Mack-SM till en riktig hjälte och en enhällig jury har enats om en ljusare framtid.

– Fy vad härligt det känns, Sveriges bästa macka! Zero-waste är det som kännetecknar min macka, den är klimatsmart på riktigt. Brödet är dagsgammalt och alla delar av råvarorna som går att använda används, exempelvis är skalet från både morötterna och rödbetorna ingredienser i brödet. Det är så roligt att konceptet nådde fram, det är nutida och går att relatera till, speciellt efter den varma sommaren vi har haft. Själva mackan är både god och enkel. Nu har jag bevisat att det går att göra en riktigt schysst macka på ett riktigt schysst sätt, säger Mikaela Fischerström, vinnare i Mack-SM 2018.

Variation och hållbarhet
Årets mackor visade både gastronomiskt hantverk och klimatsmarta val med grönt i både bröd och fyllning. Surdegsbrödets mångsidighet visades inte bara upp i vinnarbrödet. Ett annat bidrag hade surdegsbröd bakat med ruccola och Västerbottensost som bas.

– Flera av finalisterna har genom sin macka velat förmedla något större. Val som reflekterar vår samtid – vilket är precis vad vi är ute efter! Det är ingen nyhet att bröd är ett nyttigt och miljömedvetet måltidsval särskilt i kombination med närproducerade råvaror. Därför är jag säker på att de här smakrika mackorna med deras innovativa sammansättning av ingredienser kommer att inspirera resten av branschen, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Tuffa villkor i tävlingen
Under tävlingsdagen skapades inte bara ett exemplar av bidragen. På endast 45 minuter skulle 20 stycken likadana mackor tillagas och bedömas av en jury inom kriterierna smak, estetik, innovation och hygien. Även den ekonomiska aspekten var ett kriterium så kalkylen bör göra mackan prisvärd.

Resultat Mack-SM 2018
Vinnare: Mack-Gyver, skapad av Mikaela Fischerström som arbetar på Haga Tårtcompani & Bageri i Stockholm
Andraplats: Macka Beta Best, skapad av Viktor Lind som är delägare och kock på Scandwich i Malmö
Tredjeplats: SmakExplosion, skapad av Tomas Persson som äger och arbetar på Roslags Bageriet i Norrtälje
Delad fjärdeplats: Gimmechurri!, skapad av Erica Andersson som driver Möllers Bageri & Konditori i Ystad
Amore, skapad av Jeanette Ekerås som driver och arbetar på Mormor Bättys Kringlor i Vårgårda
Renklämma 2.0 med twist, skapad av Emma Laiti som driver och är kreativ ledare på Hemmagastronomi Matbar, Deli och Bageri i Luleå
Orange is the new good!, skapad av Ronja Sander som arbetar på Malmborgs Konditori i Jönköping
Gutt Tugg!, skapad av Lilian Sagerfors som driver och arbetar på Ekenäs Hantverksbageri i Kalmar

Juryn som bedömde mackorna bestod av:
Juryordförande Gabriel Di Grado, Årets Bagare 2015 som äger och driver Spånga Konditori och Bullar & Bröd i Stockholm
Sandra Lindbom, vinnare av Mack-SM 2017 som arbetar på Kopparlundens bageri i Västerås
Jesper Långström, utbildningsansvarig på Sveriges bagare & konditorer
Liselott Svensson, vinnare av Mack-SM 2014 som arbetar på Bageri Rosetten i Jönköping
Gustav Fagerman, Årets Bagare 2018, som driver Artisan Bread i Karlstad
Yohan von Engelhardt Volle, kock och produktutvecklare från bagerileverantören KåKå


Arlandas bästa caféer

Övrigt Varje år konsumeras cirka 500 miljarder koppar kaffe världen över…
21 Nov, 2018

Den 1 december lanseras La Farra Prosecco Superiore Rive di Solago

Vin Vinet är producerat endast av druvor från ”Rive dei Nardi”…
21 Nov, 2018

Baileys och Chokladfabriken tolkar den klassiska pralinasken till jul

Övrigt Enda sedan 1940-talet är den klassiska pralinasken en viktig jultradition…
21 Nov, 2018

Succé för Livets Goda Premium – allt det här får du

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
30 Oct, 2018

Lansering av Roodeberg Grythyttan Edition

Vin I maj tävlade 33 sommelierstudenter på Restaurang- och hotellhögskolan Grythyttan…
21 Nov, 2018

Italiens mest ansedda utmärkelse till Speri Amarone

Vin Speri Amarone Della Valpolicella Classico 2013 har fått 94 poäng,…
21 Nov, 2018

En trio exklusiva viner från Domaine Marquis d´Angerville

Vin Domaine Marquis de Angerville anses vara en av de främre…
21 Nov, 2018

Åhus Akvavit smaksätter nya jultraditioner

Whisky och Bourbon Den anrika drycken akvavit är åter på tapeten och i…
20 Nov, 2018

Julkaffe - en ny tradition från Kafferosteriet Koppar

Övrigt - N˚8 Julkaffe höjer julstämningen. Det piggar upp likt julstjärnorna…
20 Nov, 2018

Nu kommer McDelivery till Malmö

Mat och Restaurang Nu lanseras McDelivery i Malmö– vilket gör det möjligt att…
20 Nov, 2018

James Suckling ger 90 poäng till Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon

Vin Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon 2017 har belönats med hela…
20 Nov, 2018

Nu skapas de Svenska tävlingsrätterna till Bocuse d´Or

Mat och Restaurang En fransk klassiker i modern tappning samt hyllning till tävlingens…
20 Nov, 2018

Ny 92-poängare av Mothers Milk

Vin Ny härlig årgång av storfavoriten Mothers Milk - 100 procent…
20 Nov, 2018

BCA Pop Up Bar Broken Shaker + The Spare Room Los Angeles

Whisky och Bourbon Nordens mest prestigefyllda barutmärkelse, Bartenders' Choice Awards, bjuder i samarbete…
20 Nov, 2018

Lakritsroten öppnar en flaggskeppsbutik mitt i Göteborgs City

Övrigt Den 23 november, Black Friday, öppnar upplevelsebutiken Lakritsroten sin första…
20 Nov, 2018

Sverige ska hämta hem guldet i mat-VM

Whisky och Bourbon De regerande världsmästarna Fazer Culinary Team kommer att representera Sverige…
20 Nov, 2018

Löfbergs planerar rekordinvestering i Karlstad

Övrigt Kafferosteriet Löfbergs planerar att bygga en helt ny produktionsenhet för…
19 Nov, 2018

Dags för Lussebulleläsk!

Övrigt Efter succén med semmelsodan kommer nu en otippad uppföljare i…
19 Nov, 2018

Roku Gin - från Japan till Sverige

Whisky och Bourbon Roku Gin föddes ur visionen om en äkta, japansk premiumgin,…
19 Nov, 2018

Lidl och Fazer i branschunikt samarbete för minskat brödsvinn

Mat och Restaurang Färskt bröd står för en stor del av svinnet i…
19 Nov, 2018
Artikelarkivet