<<

2025 års utgåva av MICHELIN Guide Nordic Countries har presenterats

av Livets Goda

Michelin har nöjet att presentera 2025 års utgåva av MICHELIN Guide Nordic Countries. Michelin-inspektörerna har under ännu ett år rest genom regionen i jakten på dess bästa restauranger, och 33 nya ställen har tagit plats i guiden. Totalt rekommenderar MICHELIN Guide Nordic Countries 2025 282 restauranger, däribland sex med tre Michelinstjärnor, 15 med två stjärnor, 75 med en stjärna, 44 Bib Gourmand-restauranger med god mat till bra pris, och 39 restauranger med Grön Michelinstjärna, som är förebilder för en mer hållbar gastronomi.

Gwendal Poullennec, internationell direktör för MICHELIN Guides, säger:
“Vi är glada att välkomna två nya restauranger med två stjärnor och 10 nya med en stjärna till MICHELIN Guide Nordic Countries. Dessa restauranger visar på den otroliga talangnivån i Norden, vilket också avspeglas i de nya utmärkelserna för alla fem länder – Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige. Fem nya Gröna Stjärnor visar på ett starkt engagemang för miljömedvetenhet och en mer genomtänkt gastronomi, medan de nio nya Bib Gourmand-tillskotten visar att det även finns prisvärda alternativ i regionen. De 20 nya restaurangerna i huvudurvalet erbjuder stor mångfald i sina köksinspirationer, men det är nordiska råvaror av högsta kvalitet som förenar dem alla.”

DANMARK

Danmark står i centrum i år med en ny restaurang med två stjärnor, sex nya med en stjärna, två med Grön Stjärna samt sju nya Bib Gourmand.

En ny restaurang med två Michelinstjärnor
PAZ i Tórshavn, Färöarna, går direkt in i guiden med två stjärnor. Den hyllade lokala kocken Poul Andrias Ziska, åter från Grönland, har öppnat sin egen restaurang i huvudstaden. Gästerna bjuds på en uppslukande upplevelse med personligt utformade rätter som hyllar lokala traditioner med innovativa tolkningar och råvaror från omgivningens land och hav.

Foto: Michelin Guide Nordics

Sex nya restauranger med en Michelinstjärna
Två restauranger har uppgraderats från huvudurvalet och fyra är helt nya i guiden:

  • Alimentum, Aalborg – ekologiskt kretsloppstänk med egna djur och odlingar.
  • Sushi Anaba, Köpenhamn – Edomae-nigiri i Tokyo-stil av dansk kock i historisk miljö.
  • texture, Köpenhamn – fransk teknik med influenser från Italien och Marocko.
  • Udtryk, Köpenhamn – asiatisk och europeisk fusion i personlig tappning.
  • Parsley Salon, Hellerup – klassiskt inspirerade rätter med lokala råvaror.
  • Pearl by Paul Proffitt, Kruså – modern teknik och brittisk nostalgi nära tyska gränsen.

Sju nya Bib Gourmand
Fyra är uppgraderade:

  • Koefoed (Köpenhamn)
  • Radio (Köpenhamn)
  • Rebel (Köpenhamn)
  • Restaurant ET (Århus)

Tre är nya i guiden:

  • Calma (Köpenhamn)
  • démodé (Köpenhamn)
  • Restaurant VIE (Köpenhamn)

Nya i huvudurvalet:

  • Abigail & Co, Köpenhamn
  • akmē, Köpenhamn
  • Bach & Nurup, Aalborg
  • HimmerRiget, Farsø
  • Restaurant Anton, Köpenhamn
  • Restaurant BAVN, Århus
  • Restaurant Glassalen, Köpenhamn
  • Treetop, Vejle
  • Yves at Park Lane, Hellerup

Två nya Gröna Michelinstjärnor

  • Dragsholm Slot Gourmet, Hørve – ekologiskt och lokalt i Danmarks äldsta slott.
  • Treetop, Vejle – skogsrestaurang med örter, blommor och bär från omgivningen.

FINLAND

En ny Grön Michelinstjärna

  • Kaskis, Åbo – lokalproducerat och förädlat, med återbruk och miljötänk.

Nya i huvudurvalet:

  • Aoi, Helsingfors
  • Flor, Helsingfors
  • Kajo, Tammerfors
  • Kuurna, Helsingfors
  • Le Coucou Vert, Helsingfors

ISLAND

En ny Grön Michelinstjärna

  • ÓX, Reykjavik – lokalproducerat och nose-to-tail-filosofi i ett fyra timmar långt middagsäventyr.

Ny i huvudurvalet:

  • Hosiló, Reykjavik

NORGE

Två nya restauranger med en Michelinstjärna, båda i Bergen:

  • Omakase by Sergey Pak – japansk precision och norsk råvara.
  • Gaptrast – kreativ överraskningsmeny med fermentering och kolgrill.

Ny i huvudurvalet:

  • Izakaya Skostredet, Bergen

SVERIGE

En ny restaurang med två Michelinstjärnor och Grön Stjärna

  • Signum, Mölnlycke – uppgradering till två stjärnor och tilldelad Grön Stjärna. Ligger i ett annex vid sjön med fokus på nordiska råvaror, trädgård, skog och vatten.

Två nya restauranger med en Michelinstjärna

  • ergo., Stockholm – modern teknik och franska grunder i ett elegant kvarter.
  • HOZE, Göteborg – intim omakase-upplevelse med sex sittplatser och säsongsanpassad fisk.

Två nya Bib Gourmand

  • Västergatan, Malmö (uppgradering)
  • ÄRLA, Stockholm (ny)

Nya i huvudurvalet:

  • Essence, Stockholm
  • Fyr, Halmstad
  • Koizen, Göteborg
  • Poppy, Göteborg

Tre MICHELIN Special Awards – Nordiska länderna

  • Young Chef AwardMichael Nørtoft, Ti Trin Ned, Fredericia, Danmark
  • Service AwardLykke Metzger, Alchemist, Köpenhamn, Danmark
  • Sommelier AwardAndré Bekker, Frantzén, Stockholm, Sverige

MICHELIN Guide Nordic Countries 2025 i korthet

282 rekommenderade restauranger, inklusive:
• 6 med tre Michelinstjärnor
• 15 med två Michelinstjärnor (2 nya)
• 75 med en Michelinstjärna (10 nya)
• 39 med Grön Michelinstjärna (5 nya)
• 44 Bib Gourmand-restauranger (9 nya)

Tom Sjögren

RELATERAD LÄSNING