Michelin har nöjet att presentera 2025 års utgåva av MICHELIN Guide Nordic Countries. Michelin-inspektörerna har under ännu ett år rest genom regionen i jakten på dess bästa restauranger, och 33 nya ställen har tagit plats i guiden. Totalt rekommenderar MICHELIN Guide Nordic Countries 2025 282 restauranger, däribland sex med tre Michelinstjärnor, 15 med två stjärnor, 75 med en stjärna, 44 Bib Gourmand-restauranger med god mat till bra pris, och 39 restauranger med Grön Michelinstjärna, som är förebilder för en mer hållbar gastronomi.
Gwendal Poullennec, internationell direktör för MICHELIN Guides, säger:
“Vi är glada att välkomna två nya restauranger med två stjärnor och 10 nya med en stjärna till MICHELIN Guide Nordic Countries. Dessa restauranger visar på den otroliga talangnivån i Norden, vilket också avspeglas i de nya utmärkelserna för alla fem länder – Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige. Fem nya Gröna Stjärnor visar på ett starkt engagemang för miljömedvetenhet och en mer genomtänkt gastronomi, medan de nio nya Bib Gourmand-tillskotten visar att det även finns prisvärda alternativ i regionen. De 20 nya restaurangerna i huvudurvalet erbjuder stor mångfald i sina köksinspirationer, men det är nordiska råvaror av högsta kvalitet som förenar dem alla.”
DANMARK
Danmark står i centrum i år med en ny restaurang med två stjärnor, sex nya med en stjärna, två med Grön Stjärna samt sju nya Bib Gourmand.
En ny restaurang med två Michelinstjärnor
PAZ i Tórshavn, Färöarna, går direkt in i guiden med två stjärnor. Den hyllade lokala kocken Poul Andrias Ziska, åter från Grönland, har öppnat sin egen restaurang i huvudstaden. Gästerna bjuds på en uppslukande upplevelse med personligt utformade rätter som hyllar lokala traditioner med innovativa tolkningar och råvaror från omgivningens land och hav.

Foto: Michelin Guide Nordics
Sex nya restauranger med en Michelinstjärna
Två restauranger har uppgraderats från huvudurvalet och fyra är helt nya i guiden:
- Alimentum, Aalborg – ekologiskt kretsloppstänk med egna djur och odlingar.
- Sushi Anaba, Köpenhamn – Edomae-nigiri i Tokyo-stil av dansk kock i historisk miljö.
- texture, Köpenhamn – fransk teknik med influenser från Italien och Marocko.
- Udtryk, Köpenhamn – asiatisk och europeisk fusion i personlig tappning.
- Parsley Salon, Hellerup – klassiskt inspirerade rätter med lokala råvaror.
- Pearl by Paul Proffitt, Kruså – modern teknik och brittisk nostalgi nära tyska gränsen.
Sju nya Bib Gourmand
Fyra är uppgraderade:
- Koefoed (Köpenhamn)
- Radio (Köpenhamn)
- Rebel (Köpenhamn)
- Restaurant ET (Århus)
Tre är nya i guiden:
- Calma (Köpenhamn)
- démodé (Köpenhamn)
- Restaurant VIE (Köpenhamn)
Nya i huvudurvalet:
- Abigail & Co, Köpenhamn
- akmē, Köpenhamn
- Bach & Nurup, Aalborg
- HimmerRiget, Farsø
- Restaurant Anton, Köpenhamn
- Restaurant BAVN, Århus
- Restaurant Glassalen, Köpenhamn
- Treetop, Vejle
- Yves at Park Lane, Hellerup
Två nya Gröna Michelinstjärnor
- Dragsholm Slot Gourmet, Hørve – ekologiskt och lokalt i Danmarks äldsta slott.
- Treetop, Vejle – skogsrestaurang med örter, blommor och bär från omgivningen.
FINLAND
En ny Grön Michelinstjärna
- Kaskis, Åbo – lokalproducerat och förädlat, med återbruk och miljötänk.
Nya i huvudurvalet:
- Aoi, Helsingfors
- Flor, Helsingfors
- Kajo, Tammerfors
- Kuurna, Helsingfors
- Le Coucou Vert, Helsingfors
ISLAND
En ny Grön Michelinstjärna
- ÓX, Reykjavik – lokalproducerat och nose-to-tail-filosofi i ett fyra timmar långt middagsäventyr.
Ny i huvudurvalet:
- Hosiló, Reykjavik
NORGE
Två nya restauranger med en Michelinstjärna, båda i Bergen:
- Omakase by Sergey Pak – japansk precision och norsk råvara.
- Gaptrast – kreativ överraskningsmeny med fermentering och kolgrill.
Ny i huvudurvalet:
- Izakaya Skostredet, Bergen
SVERIGE
En ny restaurang med två Michelinstjärnor och Grön Stjärna
- Signum, Mölnlycke – uppgradering till två stjärnor och tilldelad Grön Stjärna. Ligger i ett annex vid sjön med fokus på nordiska råvaror, trädgård, skog och vatten.
Två nya restauranger med en Michelinstjärna
- ergo., Stockholm – modern teknik och franska grunder i ett elegant kvarter.
- HOZE, Göteborg – intim omakase-upplevelse med sex sittplatser och säsongsanpassad fisk.
Två nya Bib Gourmand
- Västergatan, Malmö (uppgradering)
- ÄRLA, Stockholm (ny)
Nya i huvudurvalet:
- Essence, Stockholm
- Fyr, Halmstad
- Koizen, Göteborg
- Poppy, Göteborg
Tre MICHELIN Special Awards – Nordiska länderna
- Young Chef Award – Michael Nørtoft, Ti Trin Ned, Fredericia, Danmark
- Service Award – Lykke Metzger, Alchemist, Köpenhamn, Danmark
- Sommelier Award – André Bekker, Frantzén, Stockholm, Sverige
MICHELIN Guide Nordic Countries 2025 i korthet
282 rekommenderade restauranger, inklusive:
• 6 med tre Michelinstjärnor
• 15 med två Michelinstjärnor (2 nya)
• 75 med en Michelinstjärna (10 nya)
• 39 med Grön Michelinstjärna (5 nya)
• 44 Bib Gourmand-restauranger (9 nya)

Tom Sjögren