Ceretto tillhör en av de mest välrenommerade familjeproducenterna i Italien – känd för sin Barolo- och Barbarescoproduktion. Familjen har en imponerande historia och resa bakom sig och har gjort mycket för Langhes vinodling och bidragit till att den utvecklats till vad den är idag. Det är nu den tredje generationen som driver företaget framåt – Lisa, Alessandro, Roberta och Federico.
Av Ulrika Ferlin

Brunate – tinogertbald
Ceretto grundades på 1930-talet av Riccardo Ceretto, han ägde ingen mark utan familjens resa till att bli vad de är idag började när sönerna Bruno och Marcello gick in i företaget. Trots fattiga och svåra tider började Marcello 1960 att kartlägga och köpa de bästa vingårdslägen med en idé om att göra vin som i Bourgogne. I början av 70-talet köptes en del av vingårdsläget Asili där ett vineri för Barbaresco-produktionen byggdes, följt av monopol-vingården Bricco Rocche i Castiglione Falletto där vineriet för Barolo-produktionen stod klart i början på 80-talet. Idag har familjen fyra vinerier där produktionen är uppdelad efter appellationerna, och huvudkontoret ligger på vineriet Monsordo Bernardina i Alba där majoriteten av familjens viner görs. Idag har familjen en imponerande portfölj av cru-lägen från samtliga byar i Barbaresco. I Barolo har de cru-lägen i 5 av 11 byar.

marinaspironetti
Viner Ceretto
Hej, det här är en del av vår Premiumtjänst.
Logga in med ditt Premiumkonto för att fortsätta eller teckna Premium här
Ceretto på Systembolaget HÄR