<<

Moulin Touchais 1975 – en ålderns välsignelse

av Livets Goda

Föreställ dig att du skapar ett vin med len sötma som människor älskar, som säljer och sprider glädje. Men så bryter ett världskrig ut. I rädsla för att förlora allt murar du igen källarvalven, gömmer dina skatter i mörkret, bortom tidens och krigets nycker. När freden till slut återvänder har världen förändrats. Smaken har vänt; det söta är inte längre eftertraktat. Dina viner blir kvar där, tysta vittnen till en annan tid. Åren går, decennier passerar – tills du 1970 river muren. Ljuset letar sig in i källaren, och med det en upptäckt: vinerna har mognat till något magiskt. En doft av historia, tålamod och tidens välsignelse fyller rummet. Så föddes berättelsen om Moulin Touchais – ett vin, och en saga om hur tidens gång ibland skapar något större än vi någonsin kunnat planera.

Moulin Touchais började 1797 när vinbonden Touchais slog sig ner i Tigné i Loiredalen efter den franska revolutionen. Det gör huset till ett av de äldsta i Anjou. Idag är det den åttonde generationen som driver egendomen framåt med Jean-Marie Touchais i spetsen. Touchais var en pionjär som 1817 upptäckte att det var möjligt att skapa ett utsökt vin av druvan chenin blanc. Metoden att skörda en del av druvorna tidigt för att bevara syran och sedan blanda dem med de senare plockade, mogna druvorna var fenomenal. Med detta i åtanke började han producera sina söta viner med kommersiell framgång, och varje år lade han undan några hundra lådor för framtiden. Med tiden, och med fler årgångar, grävde man flera källare för lagring, men så kom ett världskrig och Touchais murade igen källarvalven för att vinerna inte skulle gå förlorade till en viss krigsmakts översteherrar. När så efterkrigstiden är ett faktum var attraktionen för söta viner fallande och så blev vinerna liggande i den ”bortglömda källaren”. Först på 1970-talet revs muren och därmed gjordes upptäckten av hur fantastiskt vinerna utvecklats under tre decennier. Historien om The secret cellars of Loire och Moulin Touchais är född.

Litet har egentligen ändrats i vinifikationen och huset håller sin traditionella stil. Runt en femtedel av det som blir till Moulin Touchais skördas medvetet för tidigt medan resterande plockas i upp till tre ytterligare omgångar men först när druvorna nått en annan rikedom och övermognaden infunnit sig. Druvskörden sker i upp till fyra rundor och den första när druvorna inte nått den fenoliska mognaden och vi får en intensiv syra. Det innebär att vinet är en blend och att druvorna spontanjäser i olika omgångar där den första skörden av naturliga skäl håller en betydligt lägre alkoholhalt. Ingen fatbehandling tillämpas och vinerna blendas och buteljeras tidigt på våren efter skörd då man vill fånga fräschören. Sedan följer en källarlagring under minst tio år innan planer på lansering formas. Att vinerna lagras så pass länge innebär att Moulin Touchais sitter på en av världens största samlingar äldre viner i källaren i Doué la Fontaine, där det sägs vila mer än en miljon flaskor, vissa årgångar helt ner till 1800-talet.

På Systembolaget kan man idag fynda viner från flertalet årgångar, från 1964 fram till ”unga” 2004. Årgången som vi har i fokus idag är 50-åringen – Moulin Touchais 1975

Chefredaktör Anders Enquist om Moulin Touchais 1975

Livets Goda har provat ett otal olika årgångar av Moulin Touchais, med start från 40-talet, och det har alltid varit lika imponerande att ta del av den odödlighet som vinet visar upp i sin chenin blanc prakt. Visst finns det haltande årgångar, men det är oftast en odödlighet och en tidlöshet som spelas upp. Moulin Touchais är kategoriserat som ett sött vin, men även om en sötma finns där, så handlar det mer om en hallucinerad botrytispåverkan som ger en rogivande sötma. Minns att Moulin Touchais unikum är att de medvetet undgår botrytisstadiet i större delen av sin produktion, även om det i vissa årgångar kan inträffa. Det blir således aldrig ”dessertsött”. Det är liksom bara att stiga in i denna 50-årings värld så vidimeras ovanstående faktum.

Den butelj vi provar är i perfekt kondition, och ger inga svar på när vi når tidens ände! Det här vinet bär på en lysande, vital omslutande syra, som utvecklat mognaden med vördnad och skapat en rogivande energi som känns snarare än smakas. För detta vin handlar om helheten: texturen, uppbyggnaden, hållningen, balansen och uthålligheten som håller allt levande och fokuserat över tid. Tanninerna är vävda av sammet utan att förlora sin konturskapande skärpa, när vi dröjer oss kvar vid doft och smak öppnar sig en värld som för tankarna till en gammal vinkällare, där en lätt oxiderad vind rör sig stilla genom luften. Här samsas nyanser av tobak, torkade äpplen, apelsin, kvitten, bivax och aprikos, med smekningar av mandel och kastanjenöt, litchi och syrlig apelsinkaramell. Allt smälter samman i en komplex och välregisserad helhet – en doft och smakbild som känns både tidlös och djupt mänskligt berörande.

95p

Moulin Touchais 1975
Nr 72960 (750 ml) 14%, 1 299 kr
Loiredalen, Frankrike

Vinet finner du på beställningssortimentet HÄR

Läs gärna; 15 årgångar Moulin Touchais

RELATERAD LÄSNING