<<

Skörden 2025 får enhälligt beröm – Kompakt, uttrycksfull och full av löften

av Livets Goda

Från Sydtyrolen till Sicilien var omdömet om årgång 2025 samstämmigt: en något tidig och kompakt skörd, hanterad av producenter med perfekt tajming och stor professionalism, vilket resulterade i druvor av anmärkningsvärt hög kvalitet i källarna. Resultatet är viner med balanserad profil och utmärkta framtidsutsikter. Kvalitet gick före kvantitet. Här följer producenternas egna vittnesmål: 

Norra Italien
I Trentino–Alto Adige var tempot intensivt redan från de första skördedagarna.
Hos Cantina Terlano och Cantina Andriano präglades årgång 2025 av en snabb skörd. Druvklasarna nådde full mognad tidigt och höll mycket hög kvalitet. Värmeböljan i början av augusti påskyndade mognaden och, som källarmästare Rudi Kofler noterar, ”gav oss druvor med stor koncentration”. Skörden startade den 26 augusti, och det något ostadiga vädret i början av september påverkade inte druvkvaliteten.

Även hos Cantina Kaltern var plockningen kompakt och intensiv, med start den 25 augusti. Några regnskurar försvårade logistiken, men ”än en gång visade våra medlemmars engagemang hur effektiva vi är”, säger källarmästare Thomas Scarizuola. I källaren antyder de första proverna uttrycksfulla och välstrukturerade viner, där pinot bianco, sauvignon, schiava och lagrein utmärker sig.
Hos San Leonardo börjar skörden traditionellt i slutet av augusti eller början av september med sauvignon blanc och avslutas runt den 10 oktober med carmenère – och 2025 följde samma mönster. ”Klimatet var särpräglat – inte överdrivet varmt, men med riklig nederbörd. Skörden blev liten, men kvaliteten utmärkt,” säger Anselmo Guerrieri Gonzaga. ”Vinerna i källaren visar hittills strålande färger och intensiva aromer.”

I Franciacorta mötte Mosnel ett utmanande men givande år. Skörden inleddes den 12 augusti med chardonnay, pinot bianco och pinot nero, och i slutet av september hade även den sista sorten, Erbamat, nått källaren. ”Alla druvor var mycket friska, mogna och av exceptionell kvalitet,” berättar Giulio Barzanò. ”De första intrycken i källaren är utmärkta: mångfalden i druvuttrycken pekar mot en årgång med lång livslängd.”

I Piemonte, på Bussias kullar i Barolo, upplevde Parusso en het sommar följd av växlande varma och svala septemberdagar. Den 24 september föll temperaturen till 10°C – idealiskt för att förfina aromer och tanninmognad i nebbiolo. Skörden avslutades i början av oktober. ”Druvorna är mogna, friska, mindre och lösare än vanligt, med en fin balans mellan socker och syra. Allt pekar mot en utmärkt årgång; om några månader får vi se hur väl vi har fångat den,” säger Marco Parusso.

I Ligurien inledde LVNAE skörden strax efter den 15 augusti med druvor avsedda för husets Metodo Classico-vin. I slutet av augusti plockades vermentino, först i de lägre delarna och därefter högre upp. ”Vi kunde arbeta med precision och skörda varje parcell vid optimal mognad. Druvorna var perfekta: oskadade och av hög kvalitet,” säger Diego Bosoni. Några regndagar orsakade korta avbrott, men det milda klimatet kring Luni var återigen gynnsamt. ”Vi tror att detta kan bli en av de mest intressanta årgångarna under de senaste fyra–fem åren,” avslutar han.

Mellersta Italien
I Chianti Classico rapporterar Castello di Querceto om friska, perfekt mogna druvor av hög kvalitet. ”Skörden,” noterar Simone François, ”var mindre, särskilt för sangiovese, eftersom bären inte var särskilt stora. Vi tror att detta blir en av de bästa årgångarna på flera år.”

”Det var en sommar som vi inte har sett på länge,” säger Emanuele Reolon, direktör för Isole e Olena. ”Druvorna mognade jämnt och fullständigt, vilket lovar en utmärkt årgång.”

Hos Bertinga skördades både merlot och sangiovese mellan slutet av september och början av oktober. ”De låga temperaturerna i slutet av september var avgörande för sangiovese – de säkerställde perfekt mognad och hälsa,” förklarar produktionschef Elisa Ascani.

Vid Castello di Fonterutoli och Ipsus berättar Giovanni Mazzei: ”2025 var ett idealiskt år med ett klassiskt klimat som påminde om 1980-talet, något vi inte upplevt på decennier. Vi skördade perfekta druvor med hög syra och lågt pH. Vi förväntar oss eleganta, aromatiska viner med frisk spänst och silkeslena tanniner. Vi är mycket nöjda.”

Hos Arillo i Terrabianca avslutades skörden den 10 oktober med stor tillfredsställelse. Gårdens vingård i Radda in Chianti var som vanligt den sista att plockas. Sangiovese uppnådde full mognad, rik på aromer och redo att ge eleganta viner med lång lagringspotential.

I Brunello di Montalcino noterar Biondi-Santis vinmakare Federico Radi att skörden 2025 ”uppvisar alla de viktiga kvalitetsparametrarna. Det är ingen särskilt alkoholstark årgång; tvärtom uppvisar druvorna anmärkningsvärd fräschör och utmärkta pH-värden – helt i linje med vad vi önskar för ett Biondi-Santi-vin.” Sommaren var måttlig, med endast två till tre veckor av intensiv värme som faktiskt gynnade vinrankornas utveckling. ”Vi hade ingen brådska; vädret tillät eftertänksamma beslut,” avslutar Radi.

Hos Giodo började skörden under andra veckan i september. ”Druvorna visade friskhet och elegans, vilket antyder stor lagringsduglighet för sangiovese,” säger Bianca Ferrini. ”Det är en viktig årgång: vi är mycket nöjda med årets arbete och säkra på att den kommer ge framstående, lagringsdugliga viner.”

I Maremma, hos Fattoria Le Pupille, påskyndade sol och värme i slutet av augusti mognaden, som sedan saktade in med septemberregnen. ”Det är slående hur skördemönstren har förändrats – nederbörd spelar nu en allt större roll, medan den före 2023 mest kom först på hösten,” konstaterar vinmakare Ettore Rizzi. ”Druvkvaliteten är mycket hög: sangiovese visar små men koncentrerade bär, vilket ger något under genomsnittlig avkastning men utmärkt balans och måttlig alkohol.”

Även hos Castello di Vicarello var avkastningen lägre än väntat, men vinerna visar livlig syra, fin fenolisk mognad och något lägre koncentration – vilket ger lägre alkoholhalt. ”Det är mer tillgängliga viner, i linje med dagens marknadspreferenser,” säger Brando Baccheschi Berti. ”Vi förväntar oss god lagringsduglighet och eleganta, friska och kryddiga aromer.”

I Val d’Orcia, på Tenuta di Trinoro, började skörden den 8 september med sémillon, följt av merlot mellan den 18 och 20 – precis innan en regnig vecka. ”Vi började i gryningen för att plocka så svalt som möjligt och slutade vid halv elva, när solen blev för stark,” berättar Benjamin Franchetti. De första cabernet franc-druvorna togs in i början av oktober, ”med start i de lägre vingårdarna och därefter högre upp. Vi plockade i ett verkligt höstklimat – torrt och med nordlig bris – vilket gjorde det möjligt att vänta in den perfekta tidpunkten i varje parcell. Vi avslutade den 10 oktober med petit verdot från de högsta vingårdarna.” 

Södra Italien
Sicilien rapporterar Tasca d’Almerita om en lång, överlappande skörd över fem egendomar – hela nittio dagar. ”Ett mosaik av skördar,” förklarar de, ”som efter de senaste årens klimatextremer återför friskhet, komplexitet och balans.” Musten uppvisar livlig syra och full fenolisk mognad, vilket ger autentiska viner djupt förankrade i sitt terroir. Säsongen inleddes under utmärkta förhållanden: riklig vinter- och vårnederbörd byggde upp viktiga vattenreserver, även i de sydligaste vingårdarna. Sommaren var varm, men stora temperaturskillnader mellan dag och natt – över 21 °C i juli på Tenuta Regaleali – bevarade fräschör, syra och aromkomplexitet.

”Produktionen 2025 ligger i linje med våra förväntningar,” bekräftar Alberto Tasca d’Almerita. ”De vita musterna visar harmonisk balans mellan socker och syra med blommiga och fruktiga toner, medan de röda uppnådde full fenolisk mognad, utmärkt koncentration och struktur. Vi inväntar nu den sista skörden på Etna, där plockningen fortfarande pågår…”

I Apulien avslutar Tenuta Liliana skörden med entusiasm: ”En utmärkt årgång, präglad av tydlig syra, måttlig alkohol och lovande aromer – viner med en medelhavskaraktär i modern stil,” säger producent Antonio Intiglietta. Årgången 2025 gav mogna vita druvor med framstående syra. Skörden av röda druvor inleddes den 10 september med perfekt frukt som gynnades av månadens skarpa temperaturkontraster.

 

RELATERAD LÄSNING