För många är snapsen på julbordet lika självklar som lussekatter till Lucia. Julsnapsen har dessutom många roller på julbordet. Den bidrar inte bara till julstämningen, den är också en smakförhöjare till julmaten. Anora presenterar här årets julsnapsar.

Aalborg Jule Akvavit kommer nu med en ny design på flaskan. Även O.P Anderson Julaquavit, som fyller 10 år i år, får ett nytt utseende i form av en nydesignad och julig etikett som gör sig extra fin att ställa fram på julbordet. Snapsen är dessutom den årligen bäst säljande julsnapsen på Systembolaget, och har varit det sedan sin lansering år 2015.
Karaktäristiskt för just julsnapsen är att den har en fyllig och ofta något fruktigare smak än den vanliga akvaviten, för att passa bra till julmaten. Den spetsas inte sällan med antingen whisky eller cognac. Anora serverar fyra olika sorters snapsar med olika karaktärsdrag.
-Julsnapsen är en självklar del av julbordet med sina klassiska smaker och oavsett om det gäller nytänkande snapsmatchningar eller traditionella favoriter erbjuder Anoras klassiska och stilfulla produkter något för alla -från klassiska julrätter till julsnittar och spännande vegetariska alternativ som allt fler väljer. Det gäller att våga matcha snapsen med mest passande rätt för bästa smakupplevelse. Utöver snapsens smakförstärkande egenskaper är den dessutom en uppskattad jultradition, berättar Jonas Odland som är Master Blender på O.P. Anderson Distillery.
Jonas Odlands tips för att avnjuta julsnapsen på bästa sätt
- Val av glas: drick julsnapsen ur små snapsglas, och testa på så vis många små i stället för en stor.
- Rätt temperatur: Servera snapsen kylskåpskall för att på bästa sätt ta fram dryckens smak
- Upptäck smakkombinationer: Prova att kombinera rätt snaps med passande maträtt för bästa smakupplevelse.
- Smutta på snapsen: Låt snapsen och maten mötas i munnen för att ge smakerna en chans att gifta sig och lyfta till en högre nivå.
- Snaps dök upp på julbordet under 1700-talet, men unika julsnapsar kom först under 1990-talet.
- Julsnapsen har ofta fylligare och något kraftigare smak än vanlig akvavit för att bryta av och förstärka smaken hos den fylliga och kryddiga julmaten.
- Spetsas ofta med whisky eller cognac. Vanliga kryddor är kanel, ingefära och nejlika.
O.P. Anderson Julaquavit
Artikelnummer: 40071-02
Alkoholhalt: 40 procent
Volym: 500 ml
Pris: 229 kronor
Aalborg Jule Akvavit 2025
Artikelnummer: 11262-01
Alkoholhalt: 47 procent
Volym: 700 ml
Pris: 309 kronor
Prima Julsnaps
Artikelnummer: 86308-02
Alkoholhalt: 38 procent
Volym: 500 ml
Pris: 219 kronor
Herrgårds Julsnaps
Artikelnummer: 11661-02
Alkoholhalt: 38 procent
Volym: 350 ml
Pris: 159 kronor
Samtliga julsnapsar finns tillgängliga från den 3 november på Systembolaget.
