Högtider för champagne råder, eller, då det alltid är hög tid för champagne, så kanske vi ska skriva att det är EXTRA, EXTRA högtider för champagne. Här två alldeles lysande exempel med stor attraktionskraft. I ena hörnan Pierre Péters L’Esprit 2020, en champagne med både rik utstrålning och en närmast stoisk intensitet. I den andra, Egly-Ouriet Grand Cru VP Extra Brut NV, en champagne med en fullkomligt begåvad struktur.
Pierre Péters L’Esprit 2020
Champagne / Frankrike / Pierre Péters / 750 / 79275 / 799 kr / 94
En champagne som endast utarbetas under de främsta skördeåren, där frukten hämtas från fyra enskilda vingårdar i Le Mesnil-sur-Oger, Avize, Cramant och Oger, samtliga Grand Cru-klassade. Det innebär 100% chardonnay av yppersta ursprung. Dosagen ligger moderat mellan 4,5 och 5,5 g/l, vilket ger njutbarhet och tydlig balans. Rodolphe Péters besitter en enastående känsla för elegans och precision, något som tydligt präglar hans champagne. I ett tidigare liv måste han nästan ha varit vinmakare i Bourgogne – eller möjligen i Chablis – för det är dit våra sinnen obönhörligen förs genom hans tolkning av chardonnayfrukten. L’Esprit 2020 sätter tonen med en fyllig och generös mousse som gradvis transformeras och tonas ned till en lika fyllig, men perfekt avvägd syra. Resultatet är en champagne med både rik utstrålning och en närmast stoisk intensitet. Årgången visar dessutom upp förföriska exotiska drag där mango, persika och en nyans av passionsfrukt samspelar med lime, grape, apelsin, mandarin, päron och äpple. En kittlande aning av cassis och körsbär flimrar förbi och adderar ytterligare komplexitet.
Mognadsutvecklingen är redan lovande och lockar fram subtila toner av nötter och brioche vid horisonten. Men det är texturen som slutligen fängslar: en briljant, kalkstensdriven struktur där de kritiga tannindragen sveper fram med sammetslen skärpa och sätter pricken över i:et för vinets vinösa uttryck. Dricks med stor förtjusning redan idag, men kommer utan tvekan att utveckla ytterligare nyanser och djup under de kommande tio åren.
Sedan 2008 är det Rodolphe Péters som basar för verksamheten och idag äger man drygt 20 hektar vingårdar med 100 procent chardonnay i Grand Cru-lägen i byarna Le Mesnil, Aviz, Cramant och Oger. Snittåldern på vinstockarna är 30-40 år och de handplockade druvorna från varje vingård vinifieras separat i små temperaturkontrollerade ståltankar och lagras i både ståltankar och 50 hl fat. Totalt producerar Pierre Péters cirka 170 000 buteljer champagne ett kvantitativt bra år. Det finns också 2.5 hektar chardonnayodlingar i Sézanne där man säljer 0.5 hektar av frukten, och en hektar pinot noir i Côte des Bar, av vilket man säljer all frukt vidare.
Egly-Ouriet Grand Cru VP Extra Brut NV
Champagne / Frankrike / Egly-Ouriet / 750 / 79998 / 1 379 kr / 95
Francis Egly är fjärde generationen Egly sedan grundandet 1930 och förvaltar i dag domänens namn som en av Champagnes mest förnäma pinot noir-odlare med toppägor i Ambonnay, även om husets chardonnayfrukt – också den – besitter stora Bourgogneegenskaper i sitt temperament. Med Francis inträde efter sin far i början på 80-talet, började helheten falla på plats på allvar. Han är en lika eminent odlare och vinmakare som den här champagnen är briljerande. Årgångsblenden i denna buteljering består av 50% från 2016, 30% från 2015 och 20% från 2014. Resultatet är ett vin – förlåt, en champagne med en fullkomligt begåvad struktur: sirlig och sammetslen, men samtidigt präglad av en aristokratisk, taktil friktion. Francis tillåter sig att leka med en lätt oxidativ aning och en tydligare, subtil aromatisk kryddighet, allt med doften av ett gammalt vinkällarvalv som mental fond.
Syran fyller upp frukten med elegans och stoisk sömnlöshet, och där i kärnan spårar vi en sammanhållen komplexitet av röda äpplen, mogna körsbär och svarta vinbär, limesmekt apelsin, stenfrukter, äpplen, päron och persika. Jordmånens steniga inslag gnider mot varandra och ger upphov till diskreta rökiga nyanser, innan avslutet landar i en avstämning som är både enhällig och formidabelt elegant. Svårt att motstå redan i dag, även om allt pekar mot en fortsatt briljant blomning över tid.
Pinotfrukten dominerar blenden med vanligtvis runt 70% och resterande del chardonnay. 90% av druvorna kommer från Ambonnay och 10% från Bouzy och Verzenay. Champagnen jäser och lagras på ekfat och får minst 7-8 år på sin jästfällning innan degorgering. I buteljerat skick oftast med en stram dosage på 1 gram/l.
