Till denna eminenta release från High Coast så har vi valt att förbereda en förförisk efterätt där gräddig vaniljglass strösslas med mango och russin som karamelliserats i lönnsirap och whisky, toppat med riven choklad.

Recept – 2 personer
Ingredienser
Vaniljglass av bättre snitt för två personer
Ca 2 dl mango (vi tinade fryst, skuren mango)
Ca 1 dl russin
25 gr mörk, riven choklad (70% kakaohalt)
Ca 1 dl lönnsirap
ett par centiliter High Coast Special Release 2025
Havssalt
Så gör du:
Skär upp mangon i mindre bitar och stek med russin, lönnsirap och whisky i pannan på hög värme till dess att allt är karamelliserat. Rör runt hela tiden så att det inte bränns vid. Lägg över i en skål.
Skopa upp glassen i passande skål eller serveringsglas, toppa med frukten och avsluta med att riva över choklad och lite flingsalt. Servera omgående tillsammans med whiskyn.
I glaset
High Coast Special Release 2025, 51,4%
Nr 41974 (700 ml) 1395 kr, 93+
Det var 2024 som High Coast lanserade sin Special Release-serie och då med en 11 år bourbon- och oloroso sherryfatslagrad och 100 procentig rökig whisky. Nu är det dags för det andra släppet Special Release serien, och årets utgåva är en 12-årig whisky, där 4,55 år bourbonfatslagrad whisky fyllt femton 96-liters fat av ny amerikansk ek och i buteljeringsskedet fick tre bourbonfat ytterligare tillsättas i balanserande syfte.
Man får gratulera till styvt jobb här, det är en riktig bra och välformulerad whisky. Framför allt har man lyckat skapa vinöst drivande tanniner med en silkigt cederskrapande kryddnerv strukturellt, vilket får tillskrivas fatens kvalitet och destilleriets avvägning i just fathanteringen. Ser vi till smakens arkitektur så är den lika välkomponerad som mångfacetterat gentil i sina väl sammanvävda nyanser av apelsin, choklad, vanilj, toffée, pajlagade äpplen, katrinplommon och sultanrussin. Sötman är där och begåvad i sitt utförande, underliggande röda bär med karamelliserade dragningar spelar i djupet, och det råder faktiskt en rätt underbar kryddighet med peppar, kanel och ingefära. Pyrande cigarraska ger fina drag i avslutet och slipsknuten stramas åt och sätter en strukturerad slutpunkt.
Kombinationen
Den fruktigt eleganta skapelsen från High Coast möter och omfamnar den karamelliserade frukten och chokladen på ett finstämt vis, samtidigt som den lilla sältan förstärker intrycket i denna lyxiga servering.
Whiskyn finner man på Systembolaget HÄR

