Miguel A. Torres – kampen för hållbara viner

av Livets Goda

Miguel A. Torres – kampen för hållbara viner: Trots att Miguel Agustín Torres, 82 år, för länge sedan skulle kunna ha gått i pension är han högst involverad i alla viktiga beslut som rör familjeföretagets många olika viner från Spanien och Chile. Även om hans barn Miguel och Mireia har tagit över många av hans tidigare arbetsuppgifter har Miguel A. Torres fortfarande rollen som president och är en flitig föreläsare på bland annat vinmässor och universitet. Över en trerätters vinlunch bestående av bland annat rådjursfilé med rödvinssås pratar vi om smått och stort i hans långa vinkarriär. Det är dock ett tema som verkar ligga honom extra varmt om hjärtat, nämligen kampen för att göra hållbara viner.

Text och foto: Daniel Bruce

Miguel A. Torres – kampen för hållbara viner

Miguel A. Torres – kampen för hållbara viner

På en gräsmatta utanför familjen Torres huvudvineri i Pacs del Penedès i Katalonien vittnar en antik vinpress om att vinproduktionen länge har varit storskalig. Torres grundades 1870 av bröderna Jaime och Miguel Torres Vendrell och blev snabbt en av Spaniens ledande vin- och brandy-producenter. Precis som för många andra vinproducenter drabbades även Torres hårt under det spanska inbördeskriget när åtskilliga bomber förstörde vineriet 1939. Produktionspausen blev dock kortvarig och vineriet återuppbyggdes redan året därpå. Kort därefter såg Miguel Torres Carbó – den tredje generationens vinmakare – till att börja buteljera familjens viner. Det ledde inte bara till en ökad försäljning runtom i världen utan stärkte även varumärket. Mitt i denna expansionsfas föddes Miguel A. Torres 1941.

Du föddes in en vinfamilj. Hur såg dina första år ut inom familjeföretaget?

Hej, det här är en del av vår Premiumtjänst.

Logga in med ditt Premiumkonto för att fortsätta eller teckna Premium här