Franciacorta är den italienska kvalitetsbeteckningen för traditionellt framställda mousserande viner från just Franciacorta i provinsen Brescia, i regionen Lombardiet, och inte sällan kallad Italiens svar på Champagne. Här hittar vi även meriterade producenten Mosnel som producerar mousserande viner av hög klass. Sedan om det ska jämföras just med Champagne som många gärna vill göra är upp till var och en, vilket som, njutbart är det.
Mosnel har ett ursprung som går tillbaka till 1500‑talet, men familjen Barboglio/Barzanò tog över 1836, och idag är det femte generationen Barzanò med Giulio och hans syster Lucia som styr verksamheten. 1968 övergick man till DOC Franciacorta. År 1976 antog man namnet Mosnel och idag omfattar egendomen 42 hektar ekologiska vingårdar, uppdelat i 18 olika lotter och samtliga med DOCG klassificering. I dessa hektar hittar vi druvor som den dominerande chardonnay, pinot bianco som är kännetecknande för husets stil, pinot nero och erbamat som är en gammal klassisk druva från Bresciaområdet som nyligen återinförts i produktionsreglerna och som familjen odlar på en hektar. ”Denna druva är känd för sin utpräglade syra och neutrala aromer och tillför en naturlig friskhet till basvinet”, menar Giulio. Mosnel trodde tidigt på ekologisk druvodling och betydelsen av den lokala identiteten. ”Vi har alltid arbetat för att förmedla vår koppling till jorden genom vinets kvalitet och njutning,” förklarar Giulio. Sedan 1985 har alla vingårdar renoverats, från det gamla Sylvoz-systemet till sporrad Cordon eller Guyot, med en täthet på mellan 5 000 och 8 000 vinstockar per hektar. Lika stor uppmärksamhet har ägnats åt att begränsa den maximala avkastningen per vinstock, som nu är mindre än två kilo.
Ett urval viner
Några av vinerna fanns tidigare på SB med Livijn Wine & Spirits som importör.
www.livijnwine.com
Franciacorta Brut Mosnel DOCG, 90+
Tidigare pris på SB: 310 kr
Husets första Franciacorta Brut Mosnel presenterades 1979, detta är den 44:e årgången och bygger på 71% chardonnay, 23% pinot bianco, 5% pinot nero och nu första gången med en procent av den lokala erbamat. Från vingårdar med exponering i öst-sydostlig riktning. Musten jäser delvis i små ekfat och rostfria ståltankar, går igenom malolaktisk jäsning och får sedan minst 24 månader på jästfällningen och ett par månader vila i butelj innan ”sell-out”. Efter degorgering tillsätts likör d’expedition i Brut-stil. Vinet fanns tidigare på SB, men inte längre, vilket är synd då det är en karaktärsfullt mousserande akt med fina fruktdragningar av äpplen, citrus, aprikos, persika och päron, besittande en eminent syra tillika (lätt krutrökig)mineralisk salivering. Det finns en stolt hållning av slaget distinkt elegans och samtidigt en begynnande krämig tilldragelse som kommer att fulländas med några år till på nacken. Den syra och kryddighet med vissa ört och tobaksblinkningar som drar i avslutet är på pricken och det bär långt här. Flygfärdigt idag och med några fina utvecklingsår framför sig.
Franciacorta DOCG Rosé, 91
Denna rosé producerades för första gången 2006 och har en blend av 36% chardonnay, 44% pinot (nero)noir och 20% pinot blanc, skördat från husets vingårdar i öst-sydostlig riktning. Pinot noir-druvorna jäser på skalen under en längre tid, chardonnay och pinot blanc får en traditionell vinifikation, med klasarna i försiktig press. Jäsning och lagring under cirka sju månader, dels i rostfritt stål och dels i barriques, där den malolaktiska jäsningen äger rum. Vidare minst 24 månader innan degorgering och tillsättning av likör d’expedition i Brut-stil. Vinet vilar sedan i flaskan minst två månader innan utskeppning. Strukturellt en mycket välsvarvad och blommande rosé med den rätta ödmjukheten i syrans ambitiös vilja. Det uppstår en god balans mellan spritsigt och krämigt, med en sensuellt kittlande kryddighet. Frukten med sina röda körsbär, vinbär, lime, mandarin, blodapelsin, aprikos och äpplen, drar med finstämd ört. Tanninerna är utsökta och skapar inte bara en strukturellt riktad kompass, de medför en utsökt saliverande smått maritim mineralisk sälta. Det är en rosé som fångar upp mycket av sin omgivning på ett längtansfullt vis.
Franciacorta DOCG Satén Millesimato 2020, 92
Satèn hade sitt startår i klassiska årgången 1996 och har en längre källarresning än föregående viner. Här har vi också 100% chardonnay från de flackare böljande vingårdarna med öst-sydostlig exponering. Jäsning i både ståltankar och använda barriques, följt av malolaktisk jäsning och omdragning före montering av cuvéen. På våren innan den andra jäsningen tillsätts liqueur de tirage. Slutligen minst 36 månader innan degorgering och tillsats av likör d’expedition i Brut-stil. Vila ytterligare tre månader innan marknadsträff, och väl där, här ute på marknaden, övertygar vinet i sin mogna, krämiga hållning där ett naturligt syraintensifierat tillslag håller spänsten uppe och frukten levande och vital. En antydan till brioche och nöt flankerar fruktigheten som uppvisar en samstämd brigad av aprikos, äpplen, persika och citrusfrukter, som sugit åt sig jordmånens rika mineraler och får med det en smekande anisliknande sälta i sin grund. Små zestiga dragningar i en söt ådra skapar ett bitterljuvt sken och även den vegetala omgivningen sätter en finstämd prägel med sina avtryck, utan att sätta buskiga eller själkiga nyanser, det handlar mer om blommande örtighet med parfymerade smekningar. Det är elegant i sin terroir och påvisar att bakom det här ligger ett finkänsligt och terroir integrerat vinmakande.