Ett vackert helstekt lammrack sätter ett leende på de flesta. Här bryner vi lammet gyllene i smör och vitlök, och låter det sedan gå klart i ugnen till perfekt rosa kärna. Lammet toppas generöst med ett frasigt täcke av panko och riven parmesan som smälter samman och skapar en krispig, nötig kontrast till det möra köttet. På sidan serveras snabbt smörstekta körsbärstomater och zucchini. Till denna rätt lyfter vi blicken mot Libanon och Chateau Musar 2018 – en ikon med en fascinerande historia. Ett vin som bjuder på frisk mognad, rödbäriga djup, fikon, körsbär, blodcitrus och subtila lager av salvia och ceder.

Ingredienser (2 personer)
Hej, det här är en del av vår Premiumtjänst.
Logga in med ditt Premiumkonto för att fortsätta eller teckna Premium här
Drycken till;
Chateau Musar 2018
BEKAA, LIBANON, NR 7463 (750 ML) 500 KR, 93+
Stilmässigt har vinet gjort ett stort lyft under 2000-talet. Borta är de lätt fruktdammigt rustika vindarna som ofta kunde prägla vinet. Idag andas det i vitala vindar även med åldrandet och det präglar också då 2018. Blenden är, och har alltid varit en ungefär jämställd del av cabernet sauvignon, cinsault och carignan som skördas från vingårdar nära Bekaa-dalens byar Aana och Kefraya, planterade med början av 1930-talet. Mognadsprocessen innan vinet släpps på marknaden är utdragen. Efter en lång jäsningsprocess i betongkar och lagring i franska ekfat buteljerades vinet 2021 och släpptes på marknaden under våren 2024. Detta ger naturligt nog ett välutvecklat och moget vin när det till slut når oss. Det är som nämnts en frisk mognad och en dragning åt det mer djupt rödbäriga än mörka, där en delvis kalkig jordmån ger frukten mineralisk syra och stringens i mognaden, inte utan blodcitrus i de salviasmekta körsbär och fikonnotade ådrorna. Lätt cederkryddighet växlas snyggt och det uppstår aldrig negativt motstånd, tanninerna är följsamma, ja, nästan fragila men ändå markerande i sitt driv. Det är en fin årgång av vinet.
På Systembolaget finner man även vinet i årgång 2017 på halvflaska (375 ml, nr 71203, 279 kr) samt magnum (1500 ml, nr 89049, 1 299 kr)
Kombinationen
Det är en kombination som liksom rör sig i lager där varje tugga och klunk bygger vidare på nästa och nästa. Lammets umami och den gyllene pankotoppingen får en vacker spegling i Musars rödbäriga, mogna frukt och mineraldrivna syra och den subtila cedertonen möter parmesanens nötighet medan vinets blodcitrus och salvia ger ett elegant lyft till zucchinin och de smörstekta tomaterna. Tanninerna är mjuka men närvarande och dansar fint med lammets textur.
Hitta vinet på Systembolaget HÄR
