Pastans förlovade land är utan tvekan Italien och i denna servering har vi använt oss primärt av sicilianska råvaror av högsta kvalité för att skapa oss en lika enkel som god anrättning – spaghetti pomodoro. Som kompanjon i glaset möter vi en klassisk vinproducent från de norra delarna av stövellandet – Fontanafredda.

Recept – Serverar 2 personer
Kvalitativ spaghetti för två personer, vi valde Sicilia Naturalmente*
ca 330 ml kvalitativ tomatsås, vi valde Salsa pronta di pomodoro ciliegino datterino*
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 gul lök, finhackad
1 tsk sardellcreme (kan uteslutas)
0,5 dl vitt vin
0,5 kruka färsk basilika
1 lagerblad
1 msk torkad oregano
Salt, peppar
Olivolja av bra kvalité, vi valde Olio Extra Vergine di Oliva Biologico IGP Sicilia, Zambito*
Nyriven parmesan av bättre kvalité
Så gör du:
Fräs lök och vitlök i olivolja utan att de tar färg och rör därefter ner sardellkräm och tillsätt tomatsås, vin, lagerblad och oregano. Låt småkoka i 15-20 minuter. Smaka av med salt och peppar. Under tiden kokar du spaghettin al dente enligt anvisningen på förpackningen. Häll av i ett durkslag, spara ca 1 dl pastavatten.
Vänd ner spaghettin och basilikan i den varma tomatsåsen, spar några blad basilika för deorering. Späd med ca 1/2 dl pastavatten och rör om försiktigt. Ringla över lite olivolja.
Servera med nyriven parmesan, färska basilikablad och ringla över lite olivolja.
Vinet
Fontanafredda Barolo 2021
Piemonte / Italien / Fontanafredda / 750 / Nr 70227 / 229 kr / 92
2021 visade sig i slutändan – för en del något oväntat med tanke på vissa väderfenomen – bli en hiskeligt elegant årgång, både för Barolo, och Barbaresco, och ja, hela regionen hos de producenter som tog tillvara på möjligheterna som gavs. Fontanafredda slarvar inte heller bort något, och det här är en fin – ja just fin(stämd…) – årgång av detta flaggskepp. Det har förvisso radats upp bra årgångar under en längre tid nu, och jag trodde det skulle bli svårt att matcha den klassiska 2019, men här når vinet faktiskt ett steg högre. Vi får vi en smakfull legering av mörka ridåer i den rödare frukten, vilket först och främst ger en sensuellt syrlig sötma i fruktens bas med identitetsgivande röda körsbär med en saliverande mineralisk sälta. Mörkare hallon och svarta vinbär kan kännas av och viol, salvia och blyg rosmarin präglar den vegetala utväxlingen. Kryddigheten är stolt men subtil, liksom det citrusdrivande tanninspelet, och naturligtvis vindas det fuktiga löv och tobak i nosspelet. Det är inte bara fint, det är elegant, och kommer så vara i sin utveckling de närmsta 7-8 åren.
Kombinationen
Italienarna är mästare i ”Dolce Far Niente”, vilket ungefär översätts till det ljuvliga att göra ingenting. Men man är också mästare på att med få ingredienser skapa stora smaker, perfekt matchade till deras viner, och det är exakt det vi har här. Få kvalitativa råvaror som i en tillsynes enkel anrättning skapar komplex och njutbar magi i mötet med barolon, där beståndsdelarna lockar fram det bästa av varandra i ljuv harmoni.
Vinet finner man på Systembolaget HÄR
*Produkterna saluförs av Bottegasicilia.se
