Ribera del Duero vinelegans med Amaya Arzuaga 2021 – 95+p

av Anders Enquist

Bodegas Arzuaga Navarro i Ribera del Duero har sin bas i Quintanilla de Onésimo, vilket innebär att man även är granne med Vega Sicilia. Bodegan grundades i början av 1990-talet av Florentino Arzuaga och i vingårdarna ligger fokus på tempranillo, med kompletterande cabernet sauvignon och merlot.

Arzuaga Winery omfattar 210 hektar vingårdar fördelade mellan vingårdens omedelbara omgivningar och naturområdet La Planta-ägorna. 80% av vingårdarna är mer än 20 år gamla, med en produktion på ungefär 4 000 kg/ha. Bodegas Arzuaga har också vingårdar utanför provinsen Valladolid, i Malagón, i Ciudad Real, där deras Pago Florentino-vin tillverkas.
Ett av vinerna man omsätter i sin kompetenta vinportfölj är Amaya Arzuaga, vars druvor har sin tillväxt på pre-phylloxera-vinrankor som är mer än hundra år gamla. Amaya har närmast legat på SB med årgång 2020, men nu har årgång 2021 tagit plats, och det är ett ytterst harmoniskt vin.

 

Amaya Arzuaga 2021 

Ribera del Ruero / Spanien / Bodegas Arzuaga Navarro / Nr 7906501 / 1 085 kr / 95
Amaya Arzuaga 2021 bygger på 90% tempranillo och 10% albillo mayor, som är en spansk druva, historiskt knuten till Castilla y León men starkast förankrad i Ribera del Duero. Det höga vingårdsläget med sina kalk- och lerpräglade jordar, sätter en tydlig prägel och skänker vinet en passionerad svalka i strukturen, en slags inre spänning som känns lika självklar som förförisk. Det är ett vin som inte höjer rösten, men som drar till sig lyssnaren med en nästan meditativ magnetism.

Årgången har ett öppet sinnelag där karaktären är generös men disciplinerad, och där den mörka frukten rör sig elegant mellan svarta körsbär, plommon, björnbär och cassis, smekta med lie rostade noter, tobak och salvia. Den subtila kryddigheten får sitt uttryck genom ceder och integrerad ek, mer viskande än pådrivande. Tanninerna är fasta men silkigt polerade, bärande snarare än dominerande, och ger vinet både stadga i nuet och en imponerande potential att utvecklas med värdighet över tid. Amaya´s välkalibrerade energi är en ren fröjd att ta del av.

Så här vinifierades Amaya Arzuaga 2021:
När druvorna nådde optimal mognad skördades de för hand och transporterades till vineriet i lådor om högst 15 kilo. Klasarna sorterades noggrant och avstjälkades, varefter musten fick genomgå en varsam, daglig fottrampning innan den alkoholjäsningen tog sin början. Under jäsningen genomfördes nödvändiga nedtryckningar av skalmassan. Efter 21 dagars maceration drogs vinet av och fördes över till 28 nya franska ekfat från olika skogar, utvalda för att bygga aromatisk komplexitet. Faten följde vinet under 19 månader, innan det avslutningsvis fick vila ytterligare sex månader på ståltank för att samla och harmonisera uttrycket.