<<

The Glenturret – tre whisky provade

av Anders Enquist

The Glenturret: Highland destilleriet Glenturret sticker måhända inte ut, eller gör kanske så mycket väsen av sig i de mest ”salta” whiskykretsarna, men man finns där med fina whiskyakter, och faktum är att The Glenturret Restaurant är den första whisky destillerirestaurangen som fick en Michelin-stjärna, inte bara i Skottland, utan även globalt. I föregående nummer av Whisky & Bourbon  skrev vi en hel del om Glenturret som finns att läsa och här presenterar tre whisky som vi provat och som finns att köpa på Systembolaget. 

The Glenturret

The Glenturret

The Glenturret Triple Wood Edition Single Malt, 43% (700 ml, nr 52003, 804 kr, 93) har lagrats i tre olika fattyper. Amerikanska och europeiska sherryfat samt bourbonfat och som sagt, stabilt med bra fruktighet där syrligt karamelliserade körsbärsnoter spelar med citrus, aprikos, äpplen, fikon och persika. Harmonisk kryddighet och nyanserade vanilj och ljusa chokladnoter. Snyggt och rofyllt.

The Glenturret Peat smoked 10 years aged, 48,4% (700 ml, nr 41511, 799 kr, 92) visar destilleriets   rökiga stil och här har vi en lagring i första och andra tappning europeiska och amerikanska ekfat. Det är ingen våldsam men tydlig peatyness, klassisk med violnotade tjärapastiller och bra balanserad vanilj, choklad och fudge och väl integrerad i fruktighetens citrus, fikon och körsbärsnoter. Bra cigarrtobak och läderfåtölj i avslutet där det biter till snyggt i en andravåg.

Glenturret 12 Years, 46,4% (700 ml, nr 55528, 899 kr, 93) utgörs av nära sextio utvalda amerikanska och europeiska fat och ger små tilldragande rye whisky noter. Markerande kryddighet med mer runda fatnoter och skärpa i en torkad frukt med lite mer frodigare körsbär och persika. Farinsocker karamelliserad med lite lätt brändhet ger lite knäckiga vanilj och chokladnoter som triggar det söta begäret utan att kännas för mäktigt.

RELATERAD LÄSNING