De senaste årens knepiga väderförhållande i Bourgogne har gjort att tillgången på vin sinar allt mer. Främst har det varit frostknäppar precis efter knoppning när vinrankan är som skörast som ställt till problem. Drouhin har därför generöst valt att släppa lite extra viner från två ”äldre” årgångar- redo att avnjutas idag och flera år framöver. 2018 Volnay och 2017 Morey St-Denis Clos Sorbè.

Volnay är beläget söder om Beaune, granne med Pommard och karaktäriseras av sin elegans tack vare de friska vindarna som sveper genom kommunens vingårdar, jordmånen består här av stenig kalkjord. Vinet lagras 16 månader på franska ekfat varav 20% nya. 2018 är en av de påföljande tre varma årgångarna i Bourgogne som karaktäriseras av sin mogna frukt utan att göra avkall på balans eller struktur vilket bidrar till att vinerna kan njutas av i ung ålder samt tål att lagras i minst tio år framöver.
Morey-Saint-Denis må vara i skuggan av sina berömda grannar Gevrey-Chambertin och Chambolle-Musigny, men den centralt belägna Premier Cru-klassade vingården Clos Sorbè är en liten pärla. Vingården ligger på en lättsluttning med optimal ostlig exponering och en kalkrik och stenig jordmån. Musten vinifieras delvis med helaklasar och lagras 16 månader på franska ekfat varav 20% nya. Ett vin att upptäcka och förtjänar att bli mer känt, menar chefsvinmakaren Véronique Drouhin.
Historien om Maison Joseph Drouhin går tillbaka till 1880 då Joseph själv slog sig ner i Beaune. Sedan dess har huset vuxit och gör nu vin från norr till söder i Bourgogne. Det är idag den fjärde generationen i familjen som driver arbetet i vingårdar och vineri.
2018 JOSEPH DROUHIN, VOLNAY
NR 94573, 449 KR, 420 FLASKOR
2017 JOSEPH DROUHIN, MOREY-ST-DENIS PREMIER CRU CLOS SORBÈ
NR 94572, 729 KR, 132 FLASKOR
