Ugnsbakad fläskkarré med krispig yta och shiitake till Borgogno No Name

av Livets Goda

Långbakad fläskkarré med krispig yta, serverad med rostade småpotatisar, smörstekta polkabetor och shiitake – i glaset den karaktärsfulla Borgogno Langhe Nebbiolo No Name 2022, fylld av körsbär, viol och tryffeltoner.

RECEPT FÖR 4 PERSONER

Fläskkarré
ca 1 kg fläskkarré i hel bit
1 msk olivolja
2 tsk flingsalt
1 tsk nymalen svartpeppar
1 tsk torkad timjan
2 vitlöksklyftor, krossade
1 dl vatten
1 msk smör
½ tsk anisfrön

Tillbehör
800 g småpotatis
3–4 polkabetor
150 g färsk shiitake
2 msk smör till stekning
1 msk olivolja
flingsalt och peppar

Servering
1 liten grönsallad
Rivet skal av 1 lime

Så gör du:
Fläskkarrén gnids in med olivolja, salt, peppar, timjan och krossad vitlök. Köttet läggs i en ugnsfast form med lite vatten i botten och täcks med lock eller aluminiumfolie. Baka i ugnen på 150 grader i cirka tre timmar, tills köttet är riktigt mört och lätt faller isär. Låt vila en stund innan det skivas. Under tiden rostas potatis och polkabetor. Tvätta potatisen och halvera de större. Skala polkabetorna och skär dem i tårtbitar. Lägg allt på en plåt med bakplåtspapper, ringla över olivolja, salta och peppra. Rosta på 200 grader i 25–30 minuter, tills potatisen är gyllene och betorna mjuka med lätt karamelliserad yta. Shiitaken skärs i mindre bitar och steks i smör tills den blir gyllene och doftar nötigt. Smaka av med en nypa salt. Den bakade karrén skivas i cirka centimetertjocka skivor och steks hastigt i smör och anisfrön på hög värme för att få en krispig yta och aromatisk ton. Lägg upp köttet på tallrikar och toppa med sallad. Fördela den smörstekta svampen över salladen och placera ugnspotatis och polkabetor runtom. Avsluta med att riva limeskal över.

I GLASET

Borgogno Langhe Nebbiolo DOC No Name 2022
Piemonte, Italien, nr 73661 (750 ml, 14%) 319 kr, 92
Den lekfullt namngivna No Name föddes som en protest mot vinbyråkratin – i praktiken en Barolo, men med Langhe på etiketten. Tiden har gjort den till ett karaktärsvin, nästan med en viss kultstatus, med en tydlig själ och Borgognos klassiska elegans. Årgång 2022 visar upp en fin
balans mellan djup och fräschör: mogna körsbär, viol, plommon och ett stråk av tobak och tryffel samsas med livlig blodcitrus och kalkig mineralitet. Texturen är fast men följsam, tanninerna fint slipade och syran håller allt i rörelse. Ett vin med stor charm både i stunden och för framtiden.

KOMBINATIONEN
No Name 2022 har en precision och struktur som gör den till en ideal följeslagare. De röda körsbären och den florala violtonen möter anisens eleganta krydda och limeskalets friska syra, medan vinets lätta tobakshint och mineralitet speglar de smörstekta betorna och svampens djup. Den finmejslade tanninstrukturen lyfter karréns saftighet utan att ta över – en balanserad och självklar kombination.

Vinet finner du på Systembolaget HÄR