Vad är ”Äkta” Vaniljpulver?

av Livets Goda

Malda bourbonvanilj från Madagaskar anses vara av högsta kvalitet. Denna vanilj förlorar inte sin smak på flera år om den förvaras på rätt sätt.

Artikeln är i samarbete med Glimja

Vaniljpulver är en av de mest praktiska typerna av vanilj. Pulvret tillverkas genom att man maler kryddans kapslar. Resultatet blir en krydda som inte är rädd för temperatur. Den är mångsidig, passar utmärkt till både efterrätter och kött, håller länge och är lätt att använda.

Vaniljpulvers kemiska sammansättning innehåller: betakaroten, vitaminerna B1, B2, B5, B6, B9, C, H och PP samt de viktigaste makro- och mikronäringsämnena som är nödvändiga för människokroppen: kalium, kalcium, magnesium, zink, selen, koppar och mangan, järn, fosfor och natrium.

Det roliga är att även om det luktar sött, smakar vaniljpulver lite salt och lite kryddigt.

Vaniljpulver används aktivt i konfektyrtillverkning. Dess smak bleknar inte, inte ens vid intensiv värme, vilket är dess främsta fördel. 

Användningen av vanilj inom kosmetologin är också intressant. Vaniljolja är mycket bra för huden, lämplig som föryngrande och fuktgivande medel. För att få fram vaniljolja ska du hälla krossade vaniljskidor i basolja och låta dem dra in på en mörk plats i en månad. Jag tror att jag ska försöka utvinna fördelarna med detta pulver också på detta sätt. En sådan olja kan tillsättas i krämer, bland annat anti-celluliter (det sägs att den hjälper).

Naturlig vanilj har många hälsofördelar. Den mest attraktiva är att den främjar produktionen av serotonin (lyckohormonet) och hjälper till att ta sig igenom de kritiska dagarna lättare. Vanilj är också ett afrodisiakum och neutraliserar effekterna av alkohol. Och det finns alla möjliga andra fördelar!

Tänk på att vanilj kan orsaka allergiska reaktioner och rekommenderas inte för gravida kvinnor och små barn. Även om det verkar som om det i en liten mängd inte gör någon skada.

Fall där pulvret är lämpligare att applicera än extraktet:

  1. Om alkoholen av någon anledning inte är acceptabel kan du ersätta extraktet med vaniljpulver. Vaniljextrakt innehåller vanligtvis 35 % alkohol. Det mesta av denna alkohol kommer att avdunsta när den utsätts för värme, men en del kommer att finnas kvar.
  2. Om din bakmix är för känslig, till exempel om du bestämmer dig för att baka makaroner, kan även en liten mängd vätska förstöra hela smeten, i det här fallet är malet vaniljpulver ett utmärkt val.
  3. Om du lagar mat vid höga temperaturer eller under långa perioder är det bättre att ersätta det aktivt avdunstande extraktet med vaniljpulver. Särskilt bör man nämna när man lagar tunna bakverk, till exempel småkakor.
  4. Malet vaniljpulver är idealiskt för strössel. Precis som du använder kanel, muskot eller ingefära för att dekorera en maträtt, prova att strö malet vaniljpulver på våfflor, yoghurt, frukt, proteinshakes, kakor eller smoothies.
  5. Äkta vaniljpulver är brunt, så om dina rätter kräver en ljus färgning kommer pulvret att göra sig bra.
  6. Drycker: Använd det i te, kakao och cikoria. Vi föreslår att du tillsätter en nypa vaniljpulver innan du brygger, detta ger en unik smak, arom och en behaglig färg till din dryck.
  7. Mald vanilj är underbart för att smaksätta socker eller salt. Använd ungefär en kvarts tesked pulver per kopp salt eller socker och blanda ordentligt. Förvara vaniljsocker och salt i glasburkar med tättslutande lock.
  8. Skrubbar: Vanligtvis använder kvinnor malda kaffebönor för skrubbning av ansikte och kropp, men vi rekommenderar att man använder vaniljpulver antingen tillsammans med kaffe eller ensamt. Resultatet kommer att bli fantastiskt!
  9. Torra blandningar. Om du gör havregrynsblandningar, pannkaksblandningar eller proteinshakes, tillsätt malet vaniljpulver till det så får du vaniljsmaken utan minsta användning av vätska.