Ur Livets Goda #178:
Matthieu Gourys familj har levt kring byn Chevillard i generationer, men domänen som döpts efter platsen grundades först 2016. Vitikultur har däremot alltid funnits i familjen, men då snarare som en del av ett blandjordbruk, tobak odlades exempelvis här, och druvorna levererades till det lokala kooperativet. Med internationella erfarenheter från Australien och Kanada i bagaget var Matthieu övertygad om att man kunde göra stora viner från Combe de Savoies terroir av kalk och märgel. Tillsammans med sin partner Guillemette Renard – utbildad i örtmedicin på École Lyonnaise des Plantes – tar han idag hand om ett 10-tal hektar mark under ranka uppdelat över 6 kommuner och ett 50-tal olika parceller. 2017 påbörjade de arbetet att konvertera vinfälten till certifierat ekologiska och 2020 tog de steget mot biodynamin.

Guillemette och Matthieu.
Av Tobias Tullberg
En solig oktoberdag, några veckor efter skörden, möts vi upp på domänen. Trots att det är lördag håller Matthieu och en anställd på att förbereda sig för att åka ut och jobba i fälten. Odlingssäsongen 2024 har varit minst sagt blöt och de tar därför chansen när den kommer för arbete som kräver torr mark. Skörden har som nästan överallt varit liten. Det som för tillfället håller på att slutföra sin jäsning i faten är dock kvalitativt med en riktigt bra syra. Men det kommer att ta många år innan vi som konsumenter kommer att kunna ta del av denna årgång. Hos Domaine de Chevillard låter man saker och ting ta tid. I runda slängar tar det här två år att framställa deras jacquère och tre år för altesse och de röda vinerna. Denna långa élevage är något av domänens signum och ett tydligt tecken på nivån de vill ligga på. Matthieu lämnar oss i Guillemettes kapabla händer och vi börjar att prova oss runt i deras olika källare.
Hej, det här är en del av vår Premiumtjänst.
Logga in med ditt Premiumkonto för att fortsätta eller teckna Premium här
Svensk importör: Pompette
