Brolio Chianti Classico – en trotjänare som imponerar i 2016-årgången

Niklas Jörgensen 8 Aug, 2018
Vin Få vinproducenter i världen kan ståta med en historia helt tillbaka till 1100-talet. Eller än coolare, skryta med att ha haft en premiärminister vid rodret. Men Castello di Brolio och Ricasoli-familjen kan; Bettino Ricasoli var nämligen en av landets första ledare efter Kungariket Italiens bildande 1861. Och Bettino nöjde sig inte där utan han var även mannen som lade grunden till Chiantiformeln och han omnämns ofta i just sådana termer, som upphovsmannen till Chianti-konceptet. Idag styr den 32:a baronen över slottet och dess ägor – Francesco Ricasoli – och frågan är om inte han är den av alla som investerat mest i vinet och på att höja kvaliteten rent generellt, i vingården och i källaren. Något som märks i den 2016 av Brolio Chianti Classico som nu står på hyllorna.

 

Slottet Brolio är strategiskt placerat, på drygt 500 meters höjd och med koll på omgivningarna. Egendomen är imponerande och har under seklernas lopp växt till 1,200 hektar. Vinodlingarna som till stor del består av sangiovese, står för en dryg femtedel av arealen men olivlundarna har också sin beskärda del. Sedan 1994 styrs slottet och ägorna av Francesco Ricasoli.

Ricasoli är en stor producent i regionen med sina drygt 2,5 miljoner liter men allt kommer inte från egna ägor utan druvor köps in för vissa viner. För egendomens Brolio Chianti Classico, en klassiker även för oss svenskar, så är druvorna från egna odlingar från 280 till 480 meters höjd. Med den varierande topografin kommer likaså olika jordmån och de olika lotternas egenskaper varierar betänkligt. Francesco har sedan många år anlitat Carlo Ferrini som konsult, mannen som kommer från Florens och som blivit något av de flygande vinmakarnas ikon i Italien. Förutom Brolio så konsulterar han bland annat Pietradolce på Etna och i Toscana så anlitas han av Fonterutoli och Brancaia exempelvis. Carlos skicklighet används bland annat till att finna den rätta balansen mellan de många vinmarkerna till Brolio-vinet.

Francesco Ricasoli inspekterar sina marker en kylig vårdag i april när Livets Goda besökte

2016-versionen av Brolio Chianti Classico som nu nått Systembolaget känns som en av de mest lyckade på flera år för Ricasoli. Vissa föredrar säkert 2015 som har mer fyllighet och fruktrondör men det finns en skärpa och syrastruktur i 2016 som andas klassisk Chianti. Dessutom har Francesco Ricasoli successivt dragit ner ganska rejält på inblandningen av nya fat vid lagringen. 2016 exempelvis, ser inga nya utan det är andra och tredje säsongens 500-liters tonneaux som används. Just årgång 2016 tycks passa särdeles bra för de som förväntar sig de mer klassiska dragen i en sangiovese från Chianti Classico. Körsbärstonerna är av det stramare slaget, örtigheten har en framträdande

Livets Godas intryck av 2016 Brolio Chianti Classico

Inbjudande röd och ungdomligt transparent färg. Bouqueten är sval men har ändå fint solmogna toner av hallon och körsbär samtidigt som det finns en stenkrossmineralitet, florala drag, örtighet - främst mynta och en diskret fatkryddighet. I gommen en medelfyllig stil med skönt saftig känsla, följsamma tanniner, lätt kärnkärv touch, salvia, mynta och pigg rödbärig frukt. Avslutar stramt och stilrent. Lär vara än bättre om något års tid.

Omdöme: 89 LGP

Brolio kostar 129 kronor och finns i skrivande stunder på 367 butiker. En halvflaska av samma vin finner du också, för 79 kronor. Artikelnummer på bägge: 2705.


Nu lanseras den i Sverige - Louis Roederer Cristal 2008

Vin Efter tio års omsorgsfull lagring har VinUnic nu glädjen att…
16 Aug, 2018

Alkoholfri bärs – mer populärt än någonsin

Whisky och Bourbon Allt fler svenskar dricker alkoholfri öl och under den varma…
15 Aug, 2018

Bank Hotel

Mat och Restaurang Nu öppnar Stureplansgruppen sitt nya boutiquehotell – Bank Hotel. Hotellet…
15 Aug, 2018

Frida Ronge blir ambassadör för hållbart fiske

Mat och Restaurang Genom den internationella organisationen MSC, Marine Stewardship Council blir Frida…
14 Aug, 2018

Nils Oscar Kellerbier är topp tio i världen

Whisky och Bourbon Nils Oscar Bryggeri och spannmålsföretaget Warbro Kvarn har sedan i…
13 Aug, 2018

Portia Roble - Omfångsrikt vin med med skönt kompspel och finurliga soloslingor

Vin Portia Roble är producerat av Bodegas Portia, som är det…
10 Aug, 2018
Artikelarkivet