Inspiration: Isterband med stuvad potatis

Livets Goda 5 Dec, 2018
Mat och Restaurang Dagen till ära bjuder vi er här på en svensk klassiker i form av Isterband med stuvad potatis, vilket matchar förträffligt till 2016 Le Orme Barbera d'Asti från Michele Chiarlo. Enjoy!

Isterband med stuvad potatis
(4 personer)

4 st syrliga isterband av bra kvalitet

STUVAD POTATIS
1 kg kokt potatis med skal
1 dl vispgrädde
4 dl röd mjölk
2 msk vetemjöl
1 msk smör
En vända nymald vitpeppar
En nypa salt

TILLBEHÖR
2 msk bladpersilja, fint hackad
Dijonsenap

Så gör du:
Stek isterbanden i en klick smör på mellanhög värme så att de blir genomstekta. Håll varma.

STUVAD POTATIS
I en kastrull vispar du ihop grädde, mjölk och vetemjöl. Låt koka upp försiktigt under omrörning och låt småputtra ca 3-4 minuter. Skiva potatisen och lägg ner tillsammans med smöret. Låt småputtra ytterligare några minuter medan du smakar av med salt och peppar.

SERVERING
Servera ett isterband per person tillsammans med den stuvade potatisen. Sprid lite finhackad bladpersilja över. Ställ fram dijonsenap för den som vill komplettera.

Vinet till: 2016 Le Orme Barbera d'Asti från Michele Chiarlo
Det krävs inte mer än en hastig sniff för att placera det här vinet i Piemonte för här är det syrliga körsbär som tar täten, uppbackade av en örtblommighet som flörtar friskt. Med tid i glaset växer vinet och intrycken likaså. Vi noterar örtstjälkighet och även en lätt pepprig kryddighet och ett stänk tobak. Och så smaken; här är det sådär härligt körsbärskärvt som bara italienare kan vara, och man bara längtar efter en långkokt bolognese som pricken över i:et. Syrligheten till trots så finns det också mogen bärfrukt, körsbär och blåbär, lite örtiga inslag och sirliga tanniner. Befriande torr smak med friskhet i avslutet gör det här till ett synnerligen matvänligt vin, vilket inte minst märks i kombinationen här!

Här lockar isterbanden fram en blommighet och vegetala inslag från vinet och placerar detta ytterst smakfullt i kombinationen. Båda parter har bra syra som inte tar ut varandra och potatisens sötma och robusta kostym lockar även fram en större fruktighet hos vinet, vilket lägger en skön slöja över anrättningen. Läckert och gott!

2016 Le Orme kostar 125 kr och kan beställas till valfri Systembolagsbutik här >>


Gratis guide: Boxtoppen bjuder dig på en omfattande genomgång av lådviner!

Övrigt Boxtoppen.se har gjort en genomgång av hela 125 lådviner ur…
15 Jul, 2019

Erik Nilsson, Jönköping, tar silver i Jameson Barrelmen’s Homecoming 2019

Whisky och Bourbon Jameson Barrelmen’s Homecoming är en global Jameson Whiskey-tävling som ordnas…
15 Jul, 2019

Brygghuset Finn bjuder in till Ölfestival

Whisky och Bourbon Den tredje augusti bjuder Brygghuset Finn in till en exklusiv…
15 Jul, 2019

Systembolaget lanserar i begränsad upplaga två viner från Ferraton Père et Fils

Vin Den 16 augusti erbjuder Vinovativa två viner från Rhôneproducenten Ferraton…
15 Jul, 2019

Red Stripe i samarbete med hiphop kollektiv för årets Red Stripe Music Tour

Whisky och Bourbon Red Stripe – den kultförklarade ölen från Jamaica med sin…
15 Jul, 2019

Vem dricker svenskarna helst öl med i sommar? GW såklart!

Whisky och Bourbon Leif GW Persson, Sveriges mest folkliga kriminolog tillika uppskattade medieprofil…
12 Jul, 2019

Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape, nu på magnumflaska

Vin 20-års jubilerande Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape, Sveriges mest sålda…
10 Jul, 2019

Årets lansering av Dogheria är här

Vin Poderi dal Nespoli firar iår 90 år och Lively Wines…
10 Jul, 2019

Sveriges bästa bartender utsedd

Whisky och Bourbon I förra veckan vann Josephine Sondlo den eftertraktade titeln ”Sveriges…
9 Jul, 2019

Thilda & Jerome representerar Sverige i S. Pellegrino Young Chef

Mat och Restaurang Nu är det avgjort, två svenskar går vidare till regionsfinalen…
9 Jul, 2019

Unikt samarbete mellan trendiga Teeling Irish Whiskey och Rum Plantation

Whisky och Bourbon Craftdestilleriet Teeling Whiskey är extremt kreativa när det gäller fatlagringar…
9 Jul, 2019

SodaStream lanserar to-go-flaskan My Only Bottle

Övrigt Debatten om plastens oroväckande inverkan på miljön är ständigt aktuell…
8 Jul, 2019

Var femte svensk vet inte vad bäst före betyder

Mat och Restaurang En av fem svenskar kan inte skilja på bäst före-dag…
8 Jul, 2019

Nästa års Michelin-stjärnor delas ut i Trondheim

Mat och Restaurang För första gången ska Michelin-guiden presenteras i Norge. Nästa år…
5 Jul, 2019

”Jakten på en perfekt Gin & Tonic” utsedd till världens bästa ginbok

Whisky och Bourbon Den svenska boken ”Jakten på en perfekt Gin & Tonic”…
4 Jul, 2019

McHalloum-ish? McDonald’s lanserar en nordisk variant av den populära osten

Mat och Restaurang McDonald’s letar ständigt efter möjligheter att kunna bredda sin meny…
4 Jul, 2019

Maskiner och människor testade knäckebröd – fick samma resultat

Övrigt Ett nytt forskningsprojekt har visat att en mekanisk prövning utförd…
4 Jul, 2019

Grilla kyckling med Årets Kock-finalist

Mat och Restaurang Under sommaren kommer våra åtta finalister i Årets Kock 2019…
4 Jul, 2019

Bila genom franska vingårdar

Övrigt Det är populärt att bila igenom Frankrikes landsbygd och vingårdar.…
3 Jul, 2019

Här är årets finalister i Sveriges Bästa Gin & Tonic

Whisky och Bourbon Nu är det klart vilka GT-makare som går vidare till…
2 Jul, 2019
Artikelarkivet