Inspiration: Isterband med stuvad potatis

Livets Goda 5 Dec, 2018
Mat och Restaurang Dagen till ära bjuder vi er här på en svensk klassiker i form av Isterband med stuvad potatis, vilket matchar förträffligt till 2016 Le Orme Barbera d'Asti från Michele Chiarlo. Enjoy!

Isterband med stuvad potatis
(4 personer)

4 st syrliga isterband av bra kvalitet

STUVAD POTATIS
1 kg kokt potatis med skal
1 dl vispgrädde
4 dl röd mjölk
2 msk vetemjöl
1 msk smör
En vända nymald vitpeppar
En nypa salt

TILLBEHÖR
2 msk bladpersilja, fint hackad
Dijonsenap

Så gör du:
Stek isterbanden i en klick smör på mellanhög värme så att de blir genomstekta. Håll varma.

STUVAD POTATIS
I en kastrull vispar du ihop grädde, mjölk och vetemjöl. Låt koka upp försiktigt under omrörning och låt småputtra ca 3-4 minuter. Skiva potatisen och lägg ner tillsammans med smöret. Låt småputtra ytterligare några minuter medan du smakar av med salt och peppar.

SERVERING
Servera ett isterband per person tillsammans med den stuvade potatisen. Sprid lite finhackad bladpersilja över. Ställ fram dijonsenap för den som vill komplettera.

Vinet till: 2016 Le Orme Barbera d'Asti från Michele Chiarlo
Det krävs inte mer än en hastig sniff för att placera det här vinet i Piemonte för här är det syrliga körsbär som tar täten, uppbackade av en örtblommighet som flörtar friskt. Med tid i glaset växer vinet och intrycken likaså. Vi noterar örtstjälkighet och även en lätt pepprig kryddighet och ett stänk tobak. Och så smaken; här är det sådär härligt körsbärskärvt som bara italienare kan vara, och man bara längtar efter en långkokt bolognese som pricken över i:et. Syrligheten till trots så finns det också mogen bärfrukt, körsbär och blåbär, lite örtiga inslag och sirliga tanniner. Befriande torr smak med friskhet i avslutet gör det här till ett synnerligen matvänligt vin, vilket inte minst märks i kombinationen här!

Här lockar isterbanden fram en blommighet och vegetala inslag från vinet och placerar detta ytterst smakfullt i kombinationen. Båda parter har bra syra som inte tar ut varandra och potatisens sötma och robusta kostym lockar även fram en större fruktighet hos vinet, vilket lägger en skön slöja över anrättningen. Läckert och gott!

2016 Le Orme kostar 125 kr och kan beställas till valfri Systembolagsbutik här >>


Zacapa NUET - en solo dining-upplevelse

Mat och Restaurang I en tid när vi delar på allt, till och…
21 Feb, 2019

Löfbergs dubbelt nominerade till PR-pris

Övrigt Idag presenterades de nominerade till Nordic Digital PR Awards 2018.…
21 Feb, 2019

Receptinspiration - Lyxig chipsbricka

Mat och Restaurang Importören Nigab bjuder här på ett enkelt och lyxigt snacks…
21 Feb, 2019

Fyra drinkrecept till Margaritans dag

Whisky och Bourbon Nu på fredag den 22 februari uppmärksammas Margaritans dag världen…
21 Feb, 2019

Unika viner från La Spinetta i Winefinders lager

Vin Noshörningen är tillbaka. Nu har Winefinder fyllt på butiken med…
21 Feb, 2019

Ny rapport om alkoholens hälsomässiga och sociala effekter på äldre

Övrigt En ny rapport från IOGT-NTO i samarbete med Svenska Läkaresällskapet,…
21 Feb, 2019

Green & Black´s lanserar 10 ekologiska chokladkakor

Övrigt Smak och kvalitet står i fokus när Green & Black’s…
20 Feb, 2019

Mat.se öppnar veganbutik

Mat och Restaurang Mat.se har sedan starten 2012 haft siktet inställt på hållbar…
21 Feb, 2019

Mastri Vernacoli Lagrein DOC Trentino 2018 i det fasta sortimentet från den första mars

Vin Den första mars lanseras Mastri Vernacoli Lagrein DOC Trentino årgång…
20 Feb, 2019

Drinkinspiration med Sorgin - François Lurtons delikata gin

Whisky och Bourbon Med sin gedigna erfarenhet av druvan sauvignon blanc har François…
20 Feb, 2019

Efter fem års nedgång i svensk sjömatskonsumtion – trenden bruten

Mat och Restaurang De svenska hushållens konsumtion av sjömat har sjunkit varje år…
20 Feb, 2019

Château Laville Bordeaux Supérieur från årgången 2015 hos Winefinder

Vin Direkt från Bordeaux kommer denna generösa Bordeaux Superiéur från årgången…
20 Feb, 2019

Ekologiska växtbaserade drycker från Kung Markatta

Övrigt Nu tar varumärket Kung Markatta steget in bland de växtbaserade…
19 Feb, 2019

SSP tecknar avtal med Spendrups

Whisky och Bourbon Kampen om ett av Restaurangsveriges största och mest prestigefyllda avtal…
19 Feb, 2019

Stadhuskällarens souschef vidare i Årets unga kock 2019

Mat och Restaurang Anton Levin, souschef i Stadshuskällarens kök är en av de…
19 Feb, 2019

Blanda proffsiga cocktails hemma - D.E.W. Drinks: tre drinkar med bara tre ingredienser

Whisky och Bourbon Det kan vara svårt att hitta en god cocktail som…
19 Feb, 2019

Nu börjar Coop leverera mat med Volvos nya el-lastbil

Övrigt I dag överlämnar Volvo den nya el-lastbilen Volvo FL Electric…
19 Feb, 2019

Foursquare – långt ifrån fyrkantig

Whisky och Bourbon Foursquare Distillery ligger på Barbados, denna Västindiens östligaste utpost som…
19 Feb, 2019

Sveriges godaste ostar prisades under Ostfestivalen

Mat och Restaurang För sjätte året i rad arrangerades festivalen som samlar gräddan…
19 Feb, 2019

11% av världens befolkning har inte tillgång till rent vatten

Övrigt De fattigaste i världen går i timmar för att hämta…
19 Feb, 2019
Artikelarkivet