Juvenis Bourbon – Kentucky möter Gotland

av Anders Enquist

Juvenis Bourbon som har funnits en god tid på Systembolaget, härrör från grundarna på Gotland där man hade en vision om att skapa en bourbon som tilltalar en yngre generation, men som ändå bär med sig traditionen och hantverket som en riktig bourbon kräver.

Receptet till denna bourbon är skapad i Sverige men destilleringen och lagringen sker hos en samarbetspartner i Kentucky som följer Juvenis recept. Mashbillen består av minst 60 procent majs men de exakta proportionerna håller man hemligt. Spriten läggs sedan ner i faten på en alkoholstyrka om 58,5% och lagras därefter i sex månader på nya förkolnade fat innan det skeppas till Gotland, där man späder ut whiskeyn till 45% med hjälp av det kalkrika vattnet på ön och knyter ihop säcken.

Juvenis Bourbon

Livets Goda om Juvenis Bourbon, 45%

USA / Nr 85030 (700 ml) / 524 kr / 88
Juvenis vänder sig i första hand som vi nämnt till en yngre generation, vilket vi tolkar fritt som att målet är att göra en liten ”snällare” whiskeyakt men med fortsatt stabilt basspel. Man har i detta ändock landat på 45%, vilket ger ett fastare grepp och ”tuffare” hållning än om whiskeyn släppts ut i det fria i låt oss säga drickvänligare 40%. Men det är i slutändan ändå en vänlig tuffing, med både reguljär whisky och bourbon i korsvindarna, och kanske även klättrar lite romkänsla i ådrorna. Det är en yngling i kategorin men fatkänslan är ödmjukt balanserad och ger rättrådig kryddighet och vaniljtoner i en lätt nöt och honungsnosad citrusfruktighet lierat med sockrad mynta och lakrits. Helt ok i sitt slag.

Buteljen finner man på Systembolaget HÄR