Mazzei´s 2008 Castello Fonterutoli skiner själfullt...

Livets Goda 16 Aug, 2018
Vin Den har inte varit helt utan kontrovers, kategorin Gran Selezione som Chianti Classico-konsortiet presenterade med pompa och ståt för ett par år sedan. Men den var nödvändig då den tidigare högsta kategorin, Riserva, helt urvattnats och inkluderade allt för mycket Chianti som drog nytta av epitetet utan att för den delen lyfta överhuvudtaget. De nya tuffare kraven, för att erhålla den främsta beteckningen, är ett välkommet drag av konsortiet och hjälper konsumenten att identifiera toppkvalitet, som med Mazzei’s 2008 Castello Fonterutoli Chianti Classico Gran Selezione.Livets Goda om Castello Fonterutoli 2008, 
Chianti Classico Gran Selezione
Att inta detta solida vin nybuteljerat har vi på Livets Goda älskat i alla år då den nypurrade fruktkänslan så gott som alltid, oavsett årgång, i grund ger en fenomenalt mörkfruktigt spetsig, kalkstensmineraliskt centrifugerad fräschör. Rent, koncentrerat och snyggt i dess bästa andemening och samtidigt ursprungstydlig in i kaklet.

Årgång 2008 har klivit in i övre medelåldern i sin av oss beräknade livscykel och här rullar det på ack så vackert i år och utveckling med bevarad glans och skönhet.

Frukten frodas och är fortfarande nyanserat, transparent mörk och koncentrerad i sina lavendelfägrade inslag av körsbär och cassis. Plommon och fikon har spänstigt smugit in i vinet och bidrar samtidigt med en dovare och elegant, rustik nyans utan att dominera, förta eller styra om den fina syrligheten i fruktens sötma. Finkänsligt spelar det med i vinets övriga, starka, melodi.
Ceder- och tobaks skimret i sin tur påvisar att vi börjar komma in i en väldigt gentlemannamässig ålder och kryddan liksom det stenigt mineraliska som framträder i avslutet agerar pricken över i:et, eller om ni så önskar: det sista cymbalcrescendot i musikstycket. Det är balanserat, strukturerat, elegant, stilfullt, harmoniskt och… det där sista lilla viktiga: väldigt gott!

2008 Castello Fonterutoli skiner själfullt och kommer så fortsätta att göra även när de gråa håren tagit över helt.

92 poäng / Livets Goda

2008 Castello Fonterutoli, Chianti Classico Gran Selezione
Nr 32130 (750 ml) 13,5%, 299 kr
Toscana, Italien

Vinet kan ni beställa på Systembolaget här >>

Kort om årgången 2008
Årgång 2008 började knepigt med en regnig vår, men gynnsammare väder inträdde och området fick en riktig indiansommar före skörden. Allt mynnade ut i en mycket lagringsduglig årgång som ni nu har möjligheten att komma över under en begränsad tid för ett ytterst ringa slant. Ta vara på denna möjlighet!

Om Castello di Fonterutoli och vinet
Castello di Fonterutoli är namnet på egendomen i Chianti Classico som varit i familjens ägo sedan 1435.
Som vanligt är det Carlo Ferrini som står bakom vinet som består av 85 procent sangiovese och lika delar cabernet sauvignon och merlot. Back to the roots med andra ord, vilket också syns på den klassiska etiketten. Lagringen har skett i franska fat (225 l) i 16 månader, varav 60 procent nya fat.


Öppet hus, provningar och rundturer – det här händer nära dig under Ölets Dag

Whisky och Bourbon Onsdagen den 17 juli går årets upplaga av Ölets Dag…
17 Jul, 2019
Artikelarkivet