Moscatel de Setúbal från José Maria da Fonseca – världens främsta muskat?


Warning: Undefined variable $hide_readtime in /home/livetsgo/public_html/wp-content/themes/soledad/content-single-full.php on line 356

Portugal är hem för de främsta uppspritade muskatvinerna, vinvärldens kanske mest underskattade och moscatel de Setúbal är undantaget från fallet goda ätdruvor kan inte bli till bra vin. En 45 minuters resa från Lissabon ligger byn Azeitão, hemvist för José Maria da Fonseca. Även om firmans namn osökt får de flesta att associera till Periquita så är José Maria da Fonseca’s främsta viner de förstärkta moscatel de Setúbal. Ett vin som skapades i mitten av 1800-talet och som skiljer sig avsevärt från exempelvis en tawny port, mycket på grund av druvsorterna som enligt lag ska dominera vinet om man vill använda ursprungsbeteckningen – moscatel de Setúbal eller moscatel roxo. Moscatel de Setúbal har inte tillnärmelsevis samma renommé som muscat blanc à petits grains – med rätta egentligen då druvorna i grunden saknar den finess och syra som den senare uppvisar.

Domingo Soares Franco, husets ägare & VD

Men alla regler har sina undantag och kring Azeitão har man lärt sig att ta tillvara på muscat d’Alexandrie’s styrkor. Druvan hittade vägen till Portugal och kring Lissabon och hamnstaden Setúbal fick den sitt fäste. Även muscat blanc à petits grains odlades i regionen men har idag ersatts av en mutation vid namn moscatel roxo. Druvorna är rosalila vilket förklarar namnet roxo. De första indikationerna på att man hade något på g kring Setúbal var Torna Viagem – viner som gjort en returresa främst till och från Brasilien. Under resan så utvecklades vinerna i faten under däck och karaktären uppskattades, så pass att det blev ett synnerligen eftersökt vin. Förfarandet har sedan länge upphört även om José Maria da Fonseca återupplivade historien år 2000, i samband med firandet av att det var 500 år sedan Brasilien upptäcktes. Då lät man en 1984:a Moscatel de Setúbal göra en returresa. Äldre buteljer av Torna Viagem säljs idag för hiskeliga summor i Portugal och går oftast för uppåt 2500 euro, för 50 centiliter.

Smaken sitter i skalet

I och med att muscat d’Alexandrie inte besitter finessen eller syran hos muscat blanc à petits grains så har producenterna lärt sig finna andra vägar. Exempelvis så har druvan ovanligt mycket aromer och smak i skalet, något som gör att det får ligga kvar i musten under jäsningen. Även efter att man avstannat fermenteringen med hjälp av vinsprit så får skalen stanna några månader, ibland ett halvår, för att laka ur maximal mängd smak. Den långa skalkontakten förklarar även vinernas lätt orangea färg. Sedan minst ett och ett halvt år på stora gamla fat – det är vad lagen anger – där vinet hittar en symbios med träet. Har man tålamod och låter vinet lagras betydligt längre på faten så kan belöningen vara stor. Något som exempelvis bekräftas av José Maria da Fonsecas viner med ansenlig ålder. Utan tvekan är moscatel de Setúbal de förstärkta vinernas mest underskattade och säljs till en bråkdel av priser som exempelvis äldre Port och Madeira betingar.

Moscatel de Setúbal från José Maria da Fonseca

Trilogia Bara färgen är en indikation på vad som komma skall. Mörk bärnsten, närmast ogenomtränglig. Doften är finstämd, eterisk och samtidigt på ett fascinerande vis också otroligt tät. Tobak, torkade frukter, båtvarv, trä och apelsinskal. Intensiv smak med mognadstoner och imponerande balans mellan syra och sötma. Evighetslångt avslut. Gåshudsbra. Namnet är inspirerat av det faktum att tre årgångar blandats; 1900, 1934 och 1965. 97/100 LGP

40 Years Old Alambre (PI, kolla pris med importör) Oj oj oj, vad bra det här är! Moscatel med mognad är unikt och denna 40-åring demonstrerar detta med besked. Här möts lätt volatila toner, tänk möbelpolish, med fuktig piptobak, trä, torkade aprikoser, citrusfrukter, lakrits och orientalisk kryddhylla i en komplex mix som heter duga. I gommen ett vin med stor struktur, intensitet, fräschör och torkade aprikosfrukter som lindats in i tobaksblad. Jisses vad bra! 95/100 LGP

20 Years Old Alambre (BS, artikel 85523, The Wine Agency, 394 kr, 50 cl) Gyllene bärnsten som delvis beror på lång fatlagring men också på lång skalkontakt. Stor, inbjudande bouquet med aprikoser, apelsiner, tobak och lakrits. Tät smak, fortfarande fruktdriven även om de torkade tonerna börjar ta över, piptobak och apelsinskal. Oerhört harmonisk och med kvardröjande eftersmak. 94/100 LGP

10 Years Old Alambre (PI, kolla pris med importör) Ljus bärnstensnyans. Doften är elegant, pigg och med inslag av russin, apelsinskal, tobak och kryddhylla. Tät smak med friska toner av apelsin, russin, aprikos och lakrits. Härlig fruktighet i den långa eftersmaken. 92/100 LGP

2012 Alambre (artikel 8117, The Wine Agency, 37,5 cl, 69 kronor) Bärnstenfärgad. Stor doft med toner av russin, mynta, knäck, trä, apelsinskal och tallbarr. Söt smak med bra syra, pigg frukt och kryddiga toner. Tobak och apelsinskal. Fruktigt avslut med bra längd. 88/100 LGP

Importör av José Maria da Fonseca: The Wine Agency