Sensuellt vibrerande närvaro från Borgogno

Livets Goda 3 May, 2018
Vin Giacomo Borgogno grundades redan 1761 och är ett av de äldsta vinhusen i Piemonte. Med 20 hektar vingårdsmark i fem klassade cru-lägen (Liste, Cannubi, Cannubi San Lorenzo, Fossate och San Pietro del Viole) tillhör man ett av de riktigt ansedda vinhusen. Borgogno är berömda för sina långlivade viner och är den enda producenten i Barolo som kan sälja viner med mer än femtio år på nacken. På Systembolaget lanserades nyligen vinet Borgogno Barolo Classico 2013 och Livets Goda har satt vinet på test.

Livets Goda provar Borgogno Barolo Classico 2013 (Nr 76584, 389 kr, 75 cl)
När Borgogno-huset får till det, som man defacto ofta numera får, så visar man med eftertryck vad man kan leverera, och levererar gör man med denna årgång av sin Barolo Classico.

Ursprungstydlig, stolt och elegant står vinet där och bara väntar på att få visa upp allt det har att ge.  Kanske är det här en av de mest rigorösa årgångar vi sett av detta vin som samtidigt är så frapperande inbjudande i sitt unga stadie. Det vi förväntar oss i egenskaper av en utsökt Barolo finns här; finess, elegans, balans, mineralisk strukturerat och silkigt liksom utsökt känsla i fathantering som ger en rustikt fräsch källaraktig rostad känsla. Violer dansar med syrligt sötad körsbärsfrukt och fuktiga tobaksblad lägger en sensuellt vibrerande närvaro. Tidlöst njutning! 
93 poäng

Vinet finner ni på Systembolaget här >>

Vinifiering
Druvorna skördas för hand och kommer från vingårdar runt om byn Barolo. Vinet har lagrats i fyra år på stora fat (6 000 liter) av slavonsk ek och ytterligare ett år på flaska.

Imponerande källare
Släktens mest berömde person är Cesare Borgogno, den yngste av fem syskon, som tog över ledningen 1920. Ett av hans genidrag var att spara 20 000 buteljer av varje årgång, en tradition man fortsatt att följa. Det gör att Borgogno idag har en av världens mest imponerande samlingar av historisk Barolo och att man är ensamma om att fortfarande kunna sälja viner av så klassiska årgångar som 1961.


Mariestads limiterade samlingsserie och jubileumsbok hyllar Den Stora Smakresan

Whisky och Bourbon Mariestads lanserar nu en exklusivt framtagen samlingsserie med alla de…
20 Nov, 2018

Niklas tipsar: En champagne som flörtar med sinnena, 2009 Alfred Gratien Cuvée Paradis

Vin Det är för mig något speciellt med Alfred Gratien. Delvis…
16 Nov, 2018

Premiär för Koge’s Choice - framröstad av tusentals svenska ölälskare

Whisky och Bourbon Den 7 december lanseras vinnarbidraget från Innis & Gunn’s öltävling…
15 Nov, 2018

Prisregn över Nils Oscar

Whisky och Bourbon Nu är det avgjort vilka som vinner priser i den…
14 Nov, 2018
Artikelarkivet