”Tävlingen hade arrangerats av Isa Gustafsson som ansvarar för Robert Mondavi Winery på Bibendum, med hjälp av vinskribenten och utbildaren Michel Jamais, landets ledande specialist av Kaliforniens viner. I denna första upplaga av tävlingen, som förhoppningsvis blir en framtida tradition, kom nio sommelierstudenter från Restaurangakademien och Vinkällan i Stockholm , Grythyttan, Båstad Academy och Umeå Universitet (Gustibus i Malmö hade inte nominerat några tävlande). De fick sin uppgift redan före sommaren och har sedan dess pluggat och provat vin och fördjupat sina kunskaper i Kalifornien och dess vinkultur. ””Det var också det som var huvudsyftet med tävlingen, att ge eleverna tid att verkligen gå på djupet med studierna av Kalifornien, en vinregion som på senare år har tagit kraftiga steg framåt i Sverige””, berättar Michel Jamais som hade gjort de teoretiska proven. Särskilt svårt var det inte, om man ska tro på de tävlande. ””Jag hade trott att det skulle vara mycket svårare frågor, så jag hade pluggat mycket mer än vad som frågades om – bland annat frågade man bara om ett par av appellationerna i Kalifornien, men jag hade nött in varenda appellation i Kalifornien””, säger Miguel Cruz Liljegren direkt efter tävlingen. ””Det viktigaste är egentligen inte vad vi examinerade de tävlande i, utan att de lade ner så mycket tid att läsa på om Kalifornien, därmed bli något av nya ambassadörer för den fantastiska vinregionen””, menar Michel. Ändå var det skillnad i kunskaperna, som under testen dessutom omfattade frågor om vem som planterade vingården To Kalon där Robert Mondavi Winery ligger, vilket vineri som familjen Mondavi först köpte, när företaget introducerades på börsen, vilka joint ventures som Robert Mondavi etablerade, vem som är chefsvinmakare på Robert Mondavi Winery och vilka de två trestjärniga restaurangerna i Napa Valley är. Tävlingen omfattade också två blindprovningar av sammanlagt fem viner, för vilka samma fulla provningsmetodik som krävs i internationella sommeliertävlingar skulle följas, samt rekommendationer av vin till olika maträtter. ””Vi ville att tävlingen skulle vara mer sommelierbetonad än att bara bygga på sådan kunskap man kan läsa in och rabbla, och totalt vägde provningarna och rekommendationerna av vin till mat mycket tyngre – det var också här som agnarna skiljde sig från vetet, så att säga””, förklarar Michel. Finalen, som gick på engelska, ägde rum i fredags på Sign Hotel i Stockholm, vars restaurang har ett tydligt fokus på viner från Kalifornien. Tre sommelierer hade kvalificerat till final: Carolin Uggla från Båstad Academy Annette Ivarsson från Båstad Academy Miguel Cruz Liljegren från Grythyttan När resultatet kungjordes stod det klart att vinnaren var Miguel Cruz Liljegren, som går sista året av tre på Grythyttan. Priset, som sponsras av Bibendum och Constellation Wines (som äger Robert Mondavi Winery), är utöver en magnum av prestigevinet 2006 Cabernet Sauvignon Reserve från Robert Mondavi Winery, en resa till Napa Valley med utbildning inom vinodling och vinframställning vid To Kalon Education Program. ””Det är ett fantastiskt pris, tänk att jag ska få åka till Kalifornien och på riktigt få se allt det som jag nu har läst så mycket om””, säger den lyckliga vinnaren Miguel. Isa Gustafsson är mycket nöjd med tävlingen. ””Jag är så stolt över all deltagare, de hade verkligen lagt ner sin själ i att läsa om Kalifornien och Robert Mondavi, och de var så duktiga och det kändes som att det verkligen betydde något för dem””, säger hon efter tävlingen. Hon lägger till att det är svårt att veta exakt hur man ska göra och vilken nivå man ska lägga sig på när man arrangerar en tävling som den här första gången. I juryn satt Isa Gustafsson från Bibendum, skribenten Michel Jamais, Markus Eser från Accolade Wines (som marknadsför vinerna i Europa) och Markus Volk från Constellation Wines.”
1,2K