Men det är inte bara de smala och mer unika sprittyperna som exempelvis tequila, cachaça, grappa och pisco som står i strålkastarljuset. Gin är en sprittyp vars trendriktighet under en längre tid har vuxit, med allt fler moderna, innovativa och speciella kryddningar. Den spritspecialiserade importören Renbjer & Magnusson har nu precis tagit in en kvartett amerikanska hantverksgjorda ginmärken, som de till en början bara kommer att säljas till restauranger och barer. Från Portland i Oregon kommer Aviation Gin (ca 499 kr för 700 ml / 91 p), en riktigt fin gin med 42 procents styrka och en relativt intensivt apelsinfruktig doft med väl balanserad, lite kryddig och aromatisk ginkrydda med inslag av kardemumma och en blommig fläkt av lavendel. Den fina sötma man notera i smakens inledning, tonas ner och slutar i en helt torr och något kort men samtidigt elegant finish. Leopold's American Small Batch Gin (ca 549 kr för 700 ml / 90 p) från Denver i Colorado är minst sagt ett hantverk. Då alla botanicals (aromgivare) har olika kokpunkt, därmed är olika sköra och ger olika intensitet av aromer vid olika temperaturer, låter man destillera kryddorna var för sig i flera omgångar. Därmed kan man mer precist avgöra när varje aromgivare når sitt optimum. De botanicals man använder är enbär (såklart), irisrot, kardemumma, koriander och det fina skalet från Valenciaapelsiner. Destillationen sker i små pot stills, och för att fånga de finaste aromerna ur enbären, skär man just den destillationens hjärta hårdare än vad någon annan gör, här tar man nämligen bara hjärtat av hjärtat. Den 40 procent starka ginen är sedan den introducerades 2002 en av de elegantaste som görs i USA. Visst finns här en fin ton av enbär och nyanser av citrus och kardemumma, även en svagt vegetal nyans, men överlag är det en lätt och till och med diskret gin. Den ska främst användas till mer elegant smakande cocktails. Den mest udda av de fyra hantverksginen är Glorious Gin (ca 587 kr för 700 ml / 88 p), som tillverkas av destilleriet Brueckelen, vilket är det gamla holländska namnet på ginens hemmaort Brooklyn utanför New York. Ginen bygger på en sprit av vete, den kryddas på sedvanligt sätt med enbär, citron och lite ingefära, men har också en liten pust av grapefrukt och rosmarin i kryddbuketten. Det här är en betydligt mer rustik och fet gin än de andra, och de allra flesta, det tunga och nästan maltiga grund och mer försiktiga kryddning (visst känner man enbären och citrusen) gör den mer lik en holländsk klassisk genever. Visst är det lite udda, men det hela är rätt komplext. Rent känslomässigt torde den passa väldigt bra till en Dry Martini snarare än Gin Tonic. Kvartettens stora stjärna är en den enastående fina Death's Door Gin (ca 549 kr för 700 ml / 94 p) från Wisconsin i norra USA, varifrån också alla ingredienser i ginen kommer. Basspriten görs av ekologiskt vete och korn, och även enbären är ekologiskt odlade. För övrigt är ginen kryddad med korianderfrön och fänkål, fler botanicals än så har man inte använt sig av, vilket är förhållandevis ovanligt. Doften är stor och intensiv, den har en tydlig personlighet och distinkt karaktär av att vara gin, något som inte alls är fallet med många av de mer moderna ginsorterna. Enbärskryddan är intensiv och mjuk, extraktionen har varit försiktig och någon beska från dem står inte att finna. Trots att ingen citrus har använts, har ginen en finstämd citrusnyans som är sprungen ur korianderfröna, och det finns också en liten ton av fänkålen. Sammantaget är denna 47 procent starka gin (en mycket bra styrka när det kommer till arommässig balans och användning till cocktails) både kraftfull och elegant, och framför allt har den en superb balans. Om vi på Whisky & Bourbon hade haft med denna gin i den omfattande provning av 45 gins vi ställde mot varandra (presenterades i Whisky & Bourbon # 14), hade denna gin placerat sig i den absoluta toppen. Death's Door Gin är därför en gin som alla bartenders och ginälskare borde ha! Importör är Renbjer & Magnusson, www.renbjermagnusson.se
1,5K
