Libanons mest mytomspunna vin kräver sin rätt – och sin rätt kräver respekt för enkelheten. Här låter vi biffen tala sitt tydliga språk, med chimichurrins örtiga hetta som brygga till Musars solmogna djup och vitala syra. Ett möte där eld, friskhet och mognad förenas i perfekt balans.

Ingredienser
ca 200 gr utskuren biff per person (kan såklart bytas ut mot föredraget kött)
ca 100 gr potatis per person
Ca 1 kruka finhackad persilja
1 msk torkad timjan
1/2 dl olivolja
1/4 dl citronjuice
1 finhackad schalottenlök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 hel vitlöksklyfta
1/2 tsk chiliflakes
flingsalt, svartpeppar, olivolja
Så gör du:
Chimichurri
Rör ihop persilja, olivolja, citronjuice, schalottenlök, vitlök och chiliflakes i en skål. Smaka av med salt. Kan med fördel göras dagen innan så att blandningen får sätta sig ordentligt
Potatis
Sätt ugnen på 200 grader. Rengör potatisen och skär upp i klyftor och lägg i en ugnsfast form. Ringla över olivolja och krydda med salt och timjan. Rör om och sätt in i ugnen ca 25-35 minuter, beroende på klyftornas storlek. Ta ut och låt svalna något när de är klara.
Kött
Putsa köttet om det behövs och torka av med hushållspapper. Låt stå på köksbänken så att det blir rums tempererat. Värm upp en stekpanna på hög värme och ringla över lite olivolja samt tryck till en hel vitlöksklyfta (skalet kan vara kvar) och lägg i pannan. Salta köttet och lägg i stekpannan. Stek ca 2-3 minuter per sida och lägg sedan åt sidan på en skärbräda och låt vila ca 10 minuter. Skär sedan upp köttet i passande skivor, salta och peppra och servera tillsammans med potatisen och chimichurrin.
Drycken till;
Chateau Musar 2018
Bekaa / Libanon / Chateau Musar / 750 / 7463 / 500 kr / 93+
Stilmässigt har vinet gjort ett stort lyft under 2000-talet och idag andas det i vitala vindar, även med åldrandet och det präglar också då 2018. Blenden är, och har alltid varit en ungefär jämställd del av cabernet sauvignon, cinsault och carignan som skördas från vingårdar nära Bekaa-dalens byar Aana och Kefraya, planterade med början av 1930-talet. Mognadsprocessen innan vinet släpps på marknaden är utdragen. Efter en lång jäsningsprocess i betongkar och lagring i franska ekfat buteljerades vinet 2021 och släpptes på marknaden under våren 2024. Detta ger naturligt nog ett välutvecklat och moget vin när det till slut når oss. Det är som nämnts en frisk mognad och en dragning åt det mer djupt rödbäriga än mörka, där en delvis kalkig jordmån ger frukten mineralisk syra och stringens i mognaden, inte utan blodcitrus i de salviasmekta körsbär och fikonnotade ådrorna. Lätt cederkryddighet växlas snyggt och det uppstår aldrig negativt motstånd, tanninerna är följsamma, ja, nästan fragila men ändå markerande i sitt driv. Det är en fin årgång av vinet.
På Systembolaget finner man även vinet i årgång 2017 på halvflaska (375 ml, nr 71203, 279 kr) samt magnum (1500 ml, nr 89049, 1 299 kr)
Kombinationen
Med sin rödbäriga energi, salvia, och blodcitrus, fångar vinet upp både köttets stekyta och chimichurrins syrliga hetta med precision. Den syran möter citronjuicen i såsen och lyfter rätten ur det rustika till det levande. Örtigheten från timjan och persilja vävs in i vinets örtiga kärna medan de mjuka, mogna tanninerna samspelar med biffens saftighet och den rostade potatisens sötma. En elegant och jordnära kombination.
Vinet finner man på Systembolaget HÄR
