Breznak - en ganska fantastisk matpilsner helt enkelt!

Niklas Jörgensen 24 Jun, 2019
Whisky och Bourbon Varför jag alltid återvänder till tjeckisk öl? Enkelt, få andra ölproducerande länder lyckas buteljera såväl den törstsläckande egenskapen i en öl som den matvänliga. Där är tjeckerna ren och skär världsklass vilket också bekräftas av att man toppar tabellen över störst konsumtion på klotet. Har du satt dig ner på ett tjeckiskt ölhak och beställt in klassisk husman såsom gulasch med klimp, řízek - schnitzeln alltså - eller en ångande varm oxsvanssoppa så förstår du varför man gärna sänker ett par pilsner därtill!

Midsommar har precis varit och trots vår stolta svenska högtid med sillen i centrum under lunchen så är det allt som oftast tjecker som gör jobbet bäst i mitt glas. Klassikern Březňák nu senast. Jag fascineras alltid över hur otroligt väl tjeckisk öl lirar med maten. Ingen vinner utan det är harmoni som råder rakt igenom. Att tjeckerna dessutom har en underbart krämig mousse som jag är svag för gör valet av öl bara ännu enklare.

Březňák har nog de flesta stött på någon gång. Ölet där Victor Cibich avbildats sedan början av 1900-talet. Victor hade ingen koppling till bryggeriet utan var mest känd i trakterna för sin öl- och matpassion och uppenbarligen var han en så pass sympatisk människa att Březňák ville pryda logon med honom. Betalningen? 30 stop öl i veckan resten av livet.

Niklas om tjecken Březňák
En böhmisk pilsner som varit med sedan 1753 och som gör oss tjeckvänner mer än nöjda! Färgen drar åt det ljust bärnstensaktiga med lätt bronsskimmer och känns rätt tjeckisk. Skönt brödig doft, tänk knäckebröd, och där aprikosaktiga och apelsinzestiga nyanser kompletterar.  I gommen får du en ganska fyllig pilsner i den torra skolan och med behaglig krydda, knäckebrödiga nyanser, små fina krämiga bubblor och en smygande efterbeska som förhöjer känslan av en ytterst stabil pilsner. En ganska fantastisk matpilsner helt enkelt!

Intrycket: 89 / 100

Březňák finns på både burk och flaska i 330 ml storlek och kostar 10,90 kr respektive 11,90 kr. Artikelnumret är detsamma; 1611. Burken finns i en majoritet av landets Systembolagsbutiker och flaskan är väl representerad den också. Annars beställer du blott hem till din föredragna butik här >>

Vill du ha lite matinspiration till din Březňák? Då ska du titta vidare på artikeln här:

Ramen med långkokt höna, choy sum, böngroddar & sojamarinerad tofu >>


Bushmills Single Malt 21 YO - en vinnare

Whisky och Bourbon Premium Det geologiska fenomenet Giant’s Causeway, listat av Unesco som ett…
17 Oct, 2019

Ny Small Batch – Kramfors Edition

Whisky och Bourbon Nu gäller det att planera in en vinterresa till Systembolaget…
17 Oct, 2019

Onsdagsinspiration: Ossobuco alla milanese

Mat och Restaurang Premium Långkokens säsong är här och varför inte inleda hösten med…
10 Oct, 2019

Livets Goda uppdaterar om Snus VM – blir det en folksport?

Whisky och Bourbon Snus VM är i full gång och juryn har setts…
15 Oct, 2019

Belleruche - en Côtes-du-Rhône som levererar år ut och in!

Vin Södra Rhônedalen är inne i ett sanslöst flow med nu…
15 Oct, 2019
Artikelarkivet