Brocards Chardonnay - mycket vit Bourgogne för pengarna!

Niklas Jörgensen 10 May, 2019
Vin Att följa ett vins utveckling är utan tvekan den största tjusningen med att lagra vin. Minnas förra smakprovet, jämföra noteringar, försöka förstå det där med evolution i en flaska och klura på när nästa ska korkas upp. Det är nu snart ett år sedan jag senast provade Julien Brocards 2016 Bourgogne Chardonnay, ett vin som då levererade över sin prislapp, så när nu Julien besöker huvudstaden bjuds möjligheten till en ny lägesrapport. Kommer det första intrycket att bestå?

Juliens familj, Brocard, är främst associerad med Chablis och det vin som jag nu provar är en avstickare till Bourgogne, eller rättare sagt områdena Saint Bris och Saint Martin. Dessutom fatlagrat vilket gör att det skiljer sig från flertalet Chablis. 2016 var en tuff årgång i regionen för bönderna med halverad skörd men kvaliteten är det inget fel på där finess och stramhet borgar för utvecklingspotential.

Niklas om 2016 Brocard Bourgogne Chardonnay
Visst har det skett en scenförändring, en skön sådan, även om det mest märks doftmässigt initialt. Stenfruktigheten tar direkt ton och får uppbackning av citrusfrukter, främst grape. I bakgrunden lurar en diskret kryddighet från faten som adderar djup till intrycket och så har de första hintarna om begynnande mognad kikat fram, yllet och de våta stenarna. Härligt klassisk doft!

"Ett års utveckling har med andra ord skänkt större harmoni..."

Smaken då? Jo men visst är det en annan harmoni nu i glaset, mindre av det visserligen charmiga och ungdomligt bångstyriga, men till fördel för ett uttryck som andas ursprung. Faten är skickligt inarbetade, ni vet, när de blott hjälper och inte stjälper vinet. Krispig stenfruktssyra och lime skänker spänst och fräschör och det finns ett snyggt fäste i frukten som stannar kvar behagligt i eftersmaken. Ett års utveckling har med andra ord skänkt större harmoni men kanske framförallt fördjupat känslan av vart vinet kommer från. För det råder det ingen tvekan om!

Niklas intryck: 89/100

Brocards Bourgogne Chardonnay har artikelnummer 76083 och finns i skrivande stund i 99 systembolagsbutiker. Till övriga beställer du det utan extra kostnad. Hör du till kategorin som gärna lagrar så passa på att prova vinet under några års tid, potentialen finns onekligen. Priset? 129 kronor.

Vinte finner ni på Systembolaget här >>


Öppet hus, provningar och rundturer – det här händer nära dig under Ölets Dag

Whisky och Bourbon Onsdagen den 17 juli går årets upplaga av Ölets Dag…
17 Jul, 2019
Artikelarkivet