Elegant nyhet från Brocard - Bourgogne Chardonnay 2016

Livets Goda 3 May, 2018
Vin I veckans Dryckestips har vi provat världsnyheten Bourgogne Chardonnay 2016, från Jean-Marc Brocard, vilken nu lanseras exklusivt för Sverige. Detta är det första vinet man producerat där fatlagring har fått spela en viktig roll. Druvorna kommer ifrån Saint-Bris och St Martin, områden utanför och kring Chablis. Efter skörd pressas druvorna och musten förs över på rostfria ståltankar respektive 228 liters ekfat. Man tillsätter ingen jäst utan vinet får spontanjäsa och man låter 100 procent av vinet genomgå malolaktisk jäsning.
 
Livets Goda om Brocard Bourgogne Chardonnay 2016
Efter en frostig, hagelsvår och kvantitetskapad årgång i området var det som till slut hamnade i vinkällarna av ypperlig kvalitet. Brocard levererar i många lägen mycket bra i årgången och det här är en snygg nyhet från huset som står sig väldigt väl. De inledande och väl avvägda smörnötiga tonerna avslöjar genast en generösare fathantering och vi inmundigar samtidigt en fräsch citrusfruktighet. Det är vad vi kallar en ytterst lovande inledning.
I gom blir vi inte heller besvikna, en lätt tropisk fruktighet med honungsslöja hintas, en läcker lemoncurdfärgad stringent sötma yppar sig och det mineraliska basspelet lägger en stram grund som ger både tyngd, skärpa och elegans åt vinet. En aromatisk pepparkrydda förlänger avslutet samtidigt som fruktfästet består. Här finns både längd och sammanhållen kraft tillsammans med en transparent och yppigt tillgänglig struktur. Det är sammantaget ett balanserat, elegant, ärligt och delikat vin som går rakt på sak och omedelbart bjuder på sig själv, men också samtidigt med en viss framförhållning tidsmässigt. Brocard vet att leverera de här vinerna som har en komplicerad process men underhållande inställning i glasen. Det är en beundransvärd konst i sig!
 
89 poäng / Livets Goda
 
Brocard Bourgogne Chardonnay 2016
Art.nr 76083, 129 kr, 12,5%
Bourgogne, Frankrike
 
Vid beställning om 6 flaskor (774 kr) så levereras vinerna i trälåda*. Naturligtvis går det även att beställa flaskorna styckvis. 
 
* Så länge lagret räcker
 

Mariestads limiterade samlingsserie och jubileumsbok hyllar Den Stora Smakresan

Whisky och Bourbon Mariestads lanserar nu en exklusivt framtagen samlingsserie med alla de…
20 Nov, 2018

Niklas tipsar: En champagne som flörtar med sinnena, 2009 Alfred Gratien Cuvée Paradis

Vin Det är för mig något speciellt med Alfred Gratien. Delvis…
16 Nov, 2018

Premiär för Koge’s Choice - framröstad av tusentals svenska ölälskare

Whisky och Bourbon Den 7 december lanseras vinnarbidraget från Innis & Gunn’s öltävling…
15 Nov, 2018

Prisregn över Nils Oscar

Whisky och Bourbon Nu är det avgjort vilka som vinner priser i den…
14 Nov, 2018
Artikelarkivet