"En av de bästa nyheterna i juni på Systembolaget"

Niklas Jörgensen 14 Jun, 2019
Vin Den första juni intog återigen ett gäng dryckesnyheter hyllorna på Systembolaget. En av de bästa vinerna på den röda sidan, när Livets Goda provade nyheterna, var Gérard Bertrands Cigalus Rouge 2017, som även hedrades på årets Nobelmiddag där vinet fick ledsaga huvudrätten.

Cigalus har skötts biodynamiskt sedan början av millenniet och blev år 2010 certifierat. Idag är en majoritet av Gérards domäner i regionen också de biodynamiska. Det främsta uttrycket finner man i toppvinet Cigalus Rouge som sedan den första juni nu finns på ca 90 Systembolag runtom i landet.

Niklas om Gérard Bertrand Cigalus Rouge 2017
2017 är en generös årgång och resultatet av en varmare växtsäsong; något som Cigalus Rouge hanterar med bravur. Vinet tar ansats i en rik mörkbärig stil där de färska björnbärstonerna tar täten men backas upp av mörka körsbär, blåbär och svarta vinbär. Salt lakrits, inslag från kryddhyllan och rostade fatinslag kompletterar det ungdomliga intrycket och det är ett småförföriskt doftspektrum man bjuds på.

"...inte minst väldigt gott."

Likaså smakmässigt så märks det juvenila men det som ändå sticker ut är vinets struktur, balansen mellan frukt, syra och tydliga men inlindade tanniner. Och jag gillar verkligen fruktens rättframma charm samtidigt som ursprunget i vinet får säga sitt.

Avslutet lyfter fram kryddigheten och det hela är mycket harmoniskt, balanserat och inte minst väldigt gott.

Intrycket:
92 LGP

Gérard Bertrand Cigalus Rouge 20172017 Cigalus Rouge kostar 315 kronor (15%, 750 ml) och finns på ca 90 Systembolag. Vinet kan även beställas till ditt lokala Systembolag via länken HÄR >>


Öppet hus, provningar och rundturer – det här händer nära dig under Ölets Dag

Whisky och Bourbon Onsdagen den 17 juli går årets upplaga av Ölets Dag…
17 Jul, 2019
Artikelarkivet