En champagne som bjuder på mycket - Cuvé Paradis 2008

Livets Goda 7 Jun, 2018
Vin Alfred Gratien Cuvée Paradis är en blend som endast produceras av druvor från premier- och grand cru områden. Med en druvsammansättning på 65 procent chardonnay och resterande del pinot noir, så är detta vin champagnehuset Alfred Gratiens stora stolthet och kunskapen för att skapa denna champagne har gått i arv inom familjen Jaeger genom fyra generationer. Producenten är även ett av de sista champagnehusen som genomför en första jäsning på ekfat. Tidigare i vår lanserades Alfred Gratien Cuvée Paradis 2008 på Systembolaget och av de totalt 15.000 producerade flaskorna så hittade 2000 till Sverige.

Livets Goda om 2008 Cuvée Paradis
Den direkt inbjudande bouqueten bjuder på nyanser av fransk nougat där mandeln kikar fram lite extra, apelsinzest, en blommighet som sänder tankarna till blommande syrenbuskar och det florala kompletteras med torkade toner av lavendel och salvia. Skolkritan kikar förbi, likaså ett stänk modellera och den generösa gula frukten som nästan är solmogen, men aldrig vulgär.

I gommen finner vi initialt en förnimbar sötma, men den tas snabbt och väl om hand av den energiska och tydligt markerade syran som får en att associera till Granny Smith äpplen. Mogna citrusfrukter och diskreta fatnyanser kompletterar smakintrycket. Ännu ungt men redan oerhört harmoniskt, tätt och härligt efterhängset i eftersmaken. Har utan tvekan potentialen att växa ytterligare med några års lagring.

Det här är en champagne som bjuder på mycket, och det gillar vi!

93 poäng / Livets Goda

2008 Alfred Gratien Cuvée Paradis
Nr 78616 (750 ml), 599 kr
Champagne, Frankrike

Champagnen finner ni på Systembolaget här >>


Teckna prenumeration på Livets Goda, eller varför inte ge bort lite god läsning i julklapp?

Vin Varför inte unna dig själv en prenumeration på Livets Goda,…
10 Dec, 2018

Ruinart blir Grand Hôtels nya huschampagne

Vin Champagnehuset Ruinart har inlett ett långsiktigt samarbete med anrika Grand…
13 Dec, 2018

Casteloro – en vardagspärla som gillas

Vin Champagne har sina tillfällen och likaså övriga mousserande av bättre…
13 Dec, 2018
Artikelarkivet