En eftermiddag med Spendrups vin


Warning: Undefined variable $hide_readtime in /home/livetsgo/public_html/wp-content/themes/soledad/content-single-full.php on line 356

”Och med tanke på vädret och den kommande säsongen blev Coteaux d´Aix en Provence (art.nr 79293, 85 kr) en bra start. Röda vinbär i aromen med inslag av gräs. Vinbär och lime samsas med mineraler i en fräsch och trevlig stil. Kuentz-Bas Riesling Collection 2009 (art.nr 85388, 161 kr) är en utmärkt basriesling som avger en mineraliskt rökig doft, som densamma i smaken är omgärdat av generös frukt med aprikos och persikatoner. Gott. På den röda sidan presenterades en ny årgång av klassikern Coto de Imaz Reserva 2008 (art.nr 2659, 99 kr) som alltid fungerar som en enkel, okomplicerad vän, gärna till maten. Årgången känns fortfarande lite bångstyrig och behöver lugna sig en stund i flaskan eller glaset, men frukten är ren med vanilj, fikon, russin och fat. Tapas och stora klunkar i trevligt sällskap förordas. Och när vi ändå befinner oss i tapaslandet så är La Guita Manzanilla (art. nr 8201, 44 kr för en halvflaska) ett utmärkt komplement. Slå på lite gambas, friterade bläckfiskringar, serrano, pata negra och lite oliver till denna så är ni i hamn. Som ensam sällskapsdryck gör sig denna butelj, med dess mandel- och äppelinslag, inte lika gynnsam. Croft Pink Port (art.nr 76316, 169 kr) var en annan uppseendeväckande nyhet. Ett portvin, i rosé form! Grundarna bakom denna ville ta portvinet bortom den typiska stereotypen när den oftast intas, dvs på vintern i samband med en ost-tallrik. Att få tillståndet för att skapa denna var inte helt okomplicerat, men under förutsättningen att den hade samma druvor, samma vinifikation och samma kvalité som vanliga portviner – så fick man klartecken. Resultatet är denna butelj som är en lättare och fräschare version av originalet, och lite mer allround om man nu kan uttrycka sig så. En hett tips här är att blanda ut roséporten med en mousserande dryck, champagne, cava, prosecco är ens personliga smak – men en 50/50 blandning med Boschendals Brut Chardonnay passade alldeles utmärkt för min smak. Ett kul, nytt sätt att inta portvin på som känns mer okej, än att häda genom att blanda ut exempelvis en Fonseca Vintage Port 1992 med champagne. www.spendrupsvin.se