En fyra Brunello & Rosso ur vår Montalcino-bilaga

Niklas Jörgensen 14 Aug, 2018
Vin I våras gav Livets Goda ut en bilaga som hyllade Montalcino - allt från Brunello di Montalcino till de ofta sympatiska Rosso-vinerna. 131 viner provades där flera är tillgängliga på Systembolaget, i ordinarie sortiment eller via beställningssortimentet och privatimport. Utöver provningskommentarer så bjuds det på producentbesök och en närmre titt på några av de mest ikoniska husen i regionen. Om du inte laddat ner den digitala bilagan, en del av vårt premium-material, så är det fortfarande möjligt. Här bjuder vi dock på ett urval intressanta viner från provningen, viner tillgängliga på Systembolaget.


Det är inte varje dag som tillfället ges att dricka mogen Brunello di Montalcino, om man nu inte har sin egen källare och som har några års samlande på nacken. Därför är det extra kul att prova Le Macioches 2005:a som är sådär perfekt mogen här och nu.

2005 Brunello di Montalcino, Le Macioche (artikel 78152 BS, 419 kr)

Jodå, det gömmer sig en mogen Brunello di Montalcino i beställningssortimentet och den är inte alls dum. I den småbesvärliga årgången producerade Le Macioche endast 8,000 flaskor men det är ett vin som åldrats med värdighet. Mogen bouquet med läckra lavendeltoner, körsbär, tobak, trävirke och ett stänk läder. I gommen brunello-torra tanniner med uppbackande syra, tobak, kryddiga fat, humus och blommighet i en lättare men ändå relativt tät stil. Perfekt här och nu.

Livets Goda-intrycket: 90 LGP

Nardis viner är åt det finessrika hållet till och även i en årgång som 2012 där man arbetat med en hel del värme så är resultatet lyckat, något som Casale del Bosco demonstrerar på ett fint vis.

2012 Casale del Bosco, Brunello di Montalcino, Tenute Silvio Nardi (artikel 77022 BS, 472 kr)

Charmknutte, denna tolva från Nardi. Ganska öppen, generös bouquet med nyanser av körsbär, vinbär, fuktigt läder, tobak och kryddig ek. I gommen ett transparent medelfylligt vin med saftig känsla, bra tryck i tanninerna, läcker syra och vinbärsaktig frukt. Kryddigt avslut.

Livets Goda-intrycket: 90 LGP

Rosso di Montalcino

En producent som överlag imponerade på oss var Talenti. Inte minst Rosso-vinerna levererade på en fin nivå. Tipset blir således husets 2015.

2015 Rosso di Montalcino, Talenti (artikel 73708 BS, minimum 2-pack, 254 kr)

Efter att ha provat 2014 så är onekligen 2015 ett maffigare vin men bättre, nja. Mycket av allt men på ett oerhört charmigt vis; lavendel, örtagård, kryddig ek, svarta körsbär och plommon och ett stänk ceder. I gommen en tät smak, fruktdriven med bakomliggande tanniner och syra. Solmoget men inte yppigt. En producent som imponerar och vi gillar verkligen Talenti.

Livets Goda-intrycket: 89 LGP

Pian dell' Orinos viner är personliga doningar, ofta med ett lätt blommigt anslag vilket säkerligen kan härledas till den biodynamiska odlingen. Rosson är onekligen läcker...

2014 Rosso di Montalcino, Pian dell’ Orino (artikel 71127 BS, 359 kr)

Biodynamiskt certifierad egendom som inte tar några genvägar med sin rosso. Lågt skördeuttag, lång tid på slavonska botti (21 månader). Läcker, kryddig bouquet med blommiga anslag, lavendel främst, syrliga körsbär, sommargrusig stenväg och ett stänk tobak. Saftig smak med bra syrabett, mogna tanniner, intensitet, kryddiga körsbär och blommig stjälkighet. Har sin egen stil vilket ska läsas som enkom positivt.

Livets Goda-intrycket: 89 LGP

Älskar du Montalcino och vill läsa hela den drygt 60-sidiga digitala bilagan så är den din via Premium. En tjänst som kostar 19 kr/månad eller 190 kr/år och som ger dig tillgång till mer djupgående artiklar kring dryck, bilagor av olika slag, genomgångar av Systembolagets nyhetslanseringar och så får du även access till vårt vinotek med tusentals provade artiklar med Livets Godas intryck. Registrera dig här för Premium.


Dags för vårens mat- och dryckesevent

Whisky och Bourbon 29-30 mars är det dags för årets första – och…
21 Feb, 2019

Nobelvinet Cigalus Rouge i ny inbjudande årgång

Vin För andra gången på blott fem år föll valet på…
20 Feb, 2019

En barbera som din bolognese kommer älska

Vin Tiden då det där med kooperativ i vinbranschen hade en…
20 Feb, 2019

Guide Michelin Nordic 2019: Danmark går om Sverige med sina totalt 33 stjärnor

Mat och Restaurang Michelin Guide Nordic Countries 2019 delades ut i den danska…
19 Feb, 2019

Tre nya 2-stjärniga och fyra 1-stjärniga i MICHELIN Guiden Nordic Countries 2019

Mat och Restaurang Årets nordiska Michelin-guide publicerades igår efter att Stjärnorna offentliggjorts vid…
19 Feb, 2019

Livets Goda Premium - För dig som uppskattar att vara uppdaterad

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
16 Jan, 2019

Små partier öl 15 februari 2019 – 12 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium Bland nyheterna kommer favoriten från ett svenskt bryggeri, alkoholstark öl…
14 Feb, 2019
Artikelarkivet