Kroppkakor på bröd, toskansk salami, skogssmaker och klassisk landgång i ny tappning. Fyra finalister med varsin unikt komponerad macka är klara för finalen i Mack-SM 2025. Den 8 november avgörs det på Stockholmsmässan vem som skapar Sveriges godaste, mest innovativa och välbalanserade macka – och därmed tar hem titeln som svensk mästare i mackor.

Fotograf/Källa: Sveriges Bagare & Konditorer
När Mack-SM återvänder är det med fullt fokus på årets tema Balans. Fyra kreativa finalister har valts ut och kommer inför publik att skapa 20 mackor vardera – på bara 45 minuter. Årets tävlingsbidrag speglar allt från lokala råvaror och hållbar matlagning till smakresor genom Sverige och Europa.
– Mack-SM visar verkligen mackans styrka som klimatsmart, kreativ och inspirerande snabbmat. I år får vi se prov på starkt hantverk, spännande smaker och finalister som brinner för både bröd och hållbarhet. Det här blir en final med mackor värda att minnas, säger Martin Lundell, vd för Sveriges bagare & konditorer.
Mack SM startades av branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer år 2002 och syftar till att få fram Sveriges godaste och mest nytänkande macka, med andra ord Sveriges bästa macka.
Finalisterna i Mack-SM 2025:
”En bit av Öland” – Sanna Olsson, Gylles konditori, Karlskrona
Sanna Olsson, 21 år, från Blekinge tävlar med en macka som bygger på kroppkaka, robust bröd och en frisk färskost. En hyllning till hembygden, inspirerad av naturens smaker och en barndomsfavorit.
”Min macka speglar både mig och de trakter jag kommer ifrån. Enkel, men unik”, säger Sanna Olsson.

Finalmacka Karin Gullberg – Mack-SM 2025 Fotograf: SBK/Per Erik Berglund
”Skog och Slätt” – Karin Gullberg, Linds Bageri, Tranås
Karin Gullberg, 56 år, kombinerar erfarenhet från både restaurangkök och blomsterbranschen. Hennes tävlingsmacka bygger på mötet mellan olika smaker – där skogens djupa toner möter slättens milda inslag.
”Det känns tryggt att ha hela Linds Bageri i ryggen. Nu ser jag fram emot att visa upp mitt bidrag”, säger Karin Gullberg.
”Toscana” – Ebbe Iseborn, Schiacciateria Firenze, Falkenberg
Ebbe Iseborn, 22 år, driver sin egen italienska mackrestaurang i Falkenberg. Hans macka “Toscana” är inspirerad av resor till Italien, och kombinerar kraftigt rostad lök med toskansk salami för en perfekt smakbalans.
”Jag vill skapa mackor som är enkla men sofistikerade. ’Toscana’ är just det – smakrik, balanserad och full av kärlek till råvarorna”, säger Ebbe Iseborn.

Finalmacka Daniel Svensson – Mack-SM 2025 Fotograf: SBK/Per Erik Berglund
”Landgången” – Daniel Svensson, Världsarvet Grimeton radiostation, Varberg
Daniel Svensson, 41 år, är rutinerad köksmästare och klimatsmart matvisionär. Hans macka är en modern tolkning av den svenska landgången, skapad med nollsvinn-princip och hög hållbarhetsprofil.
”Landgången är ett skolboksexempel på hantverk – välbalanserad och klimatsmart. Jag vill visa att klassiska smaker kan bli framtidens val”, säger Daniel Svensson.
Om finalen
Mack-SM 2025 avgörs den 8 november på Stockholmsmässan under Sthlm Food & Wine och Bak & Choklad. Finalen startar kl. 11.00 och vinnaren koras kl. 13.30.
Om Mack-SM
Mack-SM arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, med KåKå som huvudsponsor. Tävlingen syftar till att kora Sveriges godaste, nyttigaste och mest trendiga lunchmacka. Vinnaren erhåller 10 000 kr i utbildningsstipendium.