Massolino – bland Serralunga d’Albas främsta tolkare


Warning: Undefined variable $hide_readtime in /home/livetsgo/public_html/wp-content/themes/soledad/content-single-full.php on line 356

Vad är det egentligen som gör att Serralunga d’Albas topplägen sticker ut jämfört med de andra kommunerna? Ja, inte bara de främsta cru-lägena då utan även rent generellt så heter en delförklaring jordmånen. En mager sådan med en högre proportion kalksten jämfört med Barolo rent generellt. Vinerna är något av sinnebilden av Barolo för gemene man och de karaktärsdrag som vi gärna associerar med vinet tenderar till att beskriva just en Serralunga d’Alba mer än exempelvis de mer parfymerade och aningen lättare vinerna från La Morra. Säkerligen har även kommunens stora aktör Fontanafredda som för många blivit något en startreferens i Barololivet, betydande ägor påverkat hur vi förhåller oss till Barolo.

De mörkare, mer kraftfulla vinerna från Serralunga d’Alba, om vi tillåts generalisera en aning har sina främsta uttryck i legendariska lägen såsom Ornato, Francia, Rionda, Margheria, Prapò och Parafada för att nämna några stycken och om man då äger andelar i en trilogi av dessa, störst andel av alla i Rionda, ja då blir man lätt en referens. Särskilt om man som i fallet Massolino varit med sedan slutet av 1800-talet, hållit firman inom familjen och ständigt utvecklats i positiv riktning.

Även om Massolino hängt med sedan 1896 så är det först de senaste snart 60 åren som egendomen buteljerat och satt egen etikett på flaskorna. Innan dess gjorde man som lejonparten och sålde sina druvor till de stora husen. Sedan Franco och Roberto Massolinos inträde i familjefirman, bägge utbildade önologer för övrigt, så har
justeringar skett av husets stil. Precis som de flesta producenter är detta en ständigt pågående sådan men Franco
har aldrig låtit vinerna påverkas för mycket av moderniteten utan har hållit stilen i något som bäst kan beskrivas som en fot i traditionen, den andra i nuet.

Men i vissa viner, särskilt då Vigna Rionda så har man aldrig riktigt släppt in moderniteten förutom tekniker som hjälper det traditionella uttrycket att skina än mer. Här handlar det enkom om slavonsk ek i större format, lite varmare jäsning och det kanske förklarar varför vinet i fråga kan se en positiv utveckling på flera decennier. Det vin
där man tillåter sig själva att öppna upp mer för det moderna är Parafada men återigen så är slutresultatet ett ytterst balanserat sådant.

I samband med Massolinos senaste besök vid Livets Goda-baren provades ett antal viner från husets lägen men också det som kan betraktas som instegsviner på druvorna barbera, dolcetto och nebbiolo med ursprung Langhe. Och så vita då; en strålande chardonnay som nyss släpptes (5:e april) på Systembolaget samt den söta moscato d’Asti. Nedan finner du våra intryck av de vid tillfället provade vinerna där flera är tillgängliga på Systembolaget eller via privatimporttjänsten.

Ett urval viner från Massolino



2016 Langhe Chardonnay, 90 LGP

( ARTIKEL 91701, 179 KR)
Chardonnay från Piemonte tycker vi är ruskigt underskattat och det är synd för kvaliteten är där och likaså kunnandet. Det är ju knappast någon nymodighet det här med chardonnay i norra Italien. Därför är det glädjande att det släpptes 1,200 flaskor av denna i april, för du som köper/köpt en flaska eller två får då en generös, småtropisk och gulfruktig version med kryddighet, fint djup och ungdomligt pigga drag med lite mandel på toppen. Även smakmässigt så händer det en hel del här i den relativt rika stilen men som hela tiden behåller skärpan och stringensen. Italiensk chardonnay är inte alls dumt och särskilt när du får en mer mineralbottnad sådan.

2016 Barbera d’Alba, 89 LGP
(ARTIKEL 72228 BS, 159 KR)
Japp, det är bara att sätta igång och koka din bästa bolognese när denna ska korkas upp. För detta är en barbera som gillar långkoket med lite extra olivolja på toppen. Och tomaten såklart. Vinet lurar en lite utseendemässigt då det är en mörk skapelse och man lätt får för sig att det är en tuffing i glaset. Men så är inte fallet utan saftigheten, de solmogna bärtonerna och de snälla tanninerna talar ett annat språk. Vi gillar denna barbera skarpt för sin egna stil med lite klassisk tomatmarkör i finishen och balsamiska undertoner. En matspelare av rang.

2016 Dolcetto d’Alba, 90 LGP
(ARTIKEL 72950 BS, 145 KR)
Finn balansen mellan frukten och tanninerna som ibland kan upplevas som lite grova i en dolcetto och du har något som får polletten att trilla ner; man liksom förstår varför druvan när den excellerar har sin trogna följarskara. 2016 är ett stort år för hela trean druvor; barbera, dolcetto och nebbiolo och Massolinos version är härligt mörkfruktig med blåbär, svarta körsbär och färsk örtbukett samt en dos viol. Om det flörtas doftmässigt så är det
däremot stöddigare i smaken med tät struktur, stram frukt och tanniner som du kanske inte tänker dig dolcetto. Renheten och solmognaden tillsammans är strålande här.

2016 Langhe Nebbiolo, 91 LGP
(ARTIKEL 73480 BS, 199 KR)
Langhe nebbiolo är det nya heta nu när Barolo och Barbaresco drar iväg allt mer prismässigt. Men det är värt att hissa en varningens flagga för det finns en hel del medelmåttigt där ute så tipset är att hålla sig till topproducenternas versioner. I fallet Massolino + Langhe + 2016 så har vi att göra med en version som håller högre klass än många enklare Barolo vi provat. Vinet är måhända mer transparent i sin rödbäriga frukt där körsbär och vildhallon möts men det finns täthet, visst djup, intensitet och en härlig balans i smaken. Tanninerna är många men mogna och det här lovar väldigt gott för framtiden. Om Langhen är så här bra 2016 så längtar vi till att få prova cru-lägena.

2014 Barolo, 92 LGP
(ARTIKEL 99317, 319 KR)
Släpptes i december, egendomens Barolo som rätt och slätt kallas classico. Och det är precis vad vi har att göra med, en klassisk Barolo från sju hektar i Serralunga d’Alba. Årgången har tagit mycket stryk i den teoretiska vinpressen men förtjänar bra bättre omnämnanden och det visar inte minst de många viner Livets Goda provat från året. Denna hör onekligen till det vassare segmentet och lär göra nebbiolovännen glad. Här blandas det fint med skogsbären även om de mörka körsbären ligger överst i korgen, örtigheten är noterbar samtidigt som det finns en fatkryddighet, humidor och lakrits med i bilden också. I gommen kopplar tanninerna omedelbart greppet innan den överraskande transparenta frukten lugnar ner och tillsammans med en syra som har ett stänk blodapelsin i sig skänker balans. Ännu ung och bland de icke-vingårdsmärkta 2014 Barolo som vi tycker haft det tätaste strukturen. Lagring gör gott med andra ord.

2013 Margheria, 93 LGP
(PRIVATIMPORTPRIS, 649 KR)
Massolino köpte sina en och en halv hektar Margheria i Serralunga d’Alba för snart 40 år sedan och lär knappast ångra det köpet. Bland kommunens mest ansedda lägen vilket är lätt att förstå med det här vinet i glaset, inte minst för den lite mer strama stilen som sannolikt kan härledas till växtläget. Flörtar inte lika mycket just nu som exempelvis Parussi men har något bakom all klassisk nebbiolofrukt som bara väntar på att få komma ut. Tobak, nypon, torkade rosenblad och lakritsrot-nyanserna känns übertypiska men så var det då ändå 2013 med sin närmast saftliknande struktur som får det att tända till lite extra.

2012 Margheria, 92 LGP
(ARTIKEL 73670 BS, 611 KR)
Ett års mer mognad än 2013 men också en vitt skild årgång som mer talar värmens språk. Frukten är mer generös och solvarm, det blir mer fokus på nyponen och rosenbuskarna samtidigt som det finns lite tjärpapp med i bilden. Smakmässigt så är den i nuläget tightare också men det finns en fruktrikedom som sveper in tanniner vackert och indikerar att tålamod är ledordet här. Så ta det lugnt med tolvan, låt den vila och så ses vi om några år.

2013 Parussi, Barolo, 94 LGP
(PRIVATIMPORTPRIS, 649 KR)
Parussi återfinns i Castiglione Falletto och här har familjen 1,3 hektar mark i ett sydöst och sydväst vänt läge på trehundra meters höjd. Även om kommunens viner följer de i Serralunga d’Alba, mer kraft och täthet, så finns det något mer tidigt finessrikt över Castiglione och det märks i denna 2013 som charmar oss redan nu med violblommighet, fuktig tobak, röda citrusfrukter och purfärska mörka körsbär i en djup näsa. Smaken omfamnar, tanninerna fäster fint men inte aggressivt och syran agerar ryggrad till den rika frukten som ändå mer är av kostymtyp. Läckert!

2013 Parafada, Barolo, 95 LGP
(PRIVATIMPORTPRIS, 649 KR)
Det är inga mängder man äger i Serralunga-vingården Parafada; blott 1,13 hektar så passa på att fånga en flaska när du ser den. Här är det mer typisk Serralunga-kraft med ett mörkare anslag i frukten och tätare struktur med markerade tanniner. Men nu är 2013 smått unikt med sin kombination av mogna tanniner, bibehållen skärpa i syran och gnistrande frukt vilket gör denna oerhört greppbar redan idag. Mer av höstkänslan och de multna löven, mer av tjäran och rosorna men då med en fräschör som är imponerande. Om du är snabb kan du fånga någon av de få magnum som också är tillgängliga via privatimport för 1499 kr.

2012 Vigna Rionda Riserva, Barolo, 97 LGP
(PRIVATIMPORTPRIS, 1099 KR)
Flagskeppet Vigna Rionda i Seralunga buteljerar Massolino som en riserva och det är fullt förståeligt när man har detta ganska enastående vin i glaset. I början av decenniet skedde några förändringar av ägarstrukturen i denna högt ansedda cru där tre nya producenter ärvde en mindre del var. Men än idag är det ännu Massolino som är största innehavare av vingården som drar maximal nytta av sitt läge med sol i stort sett hela dagen. De sju parceller man äger utgör nämligen 2,3 hektar av läget. Vinet släpps tidigast sex år efter skörd. Det här är så vackert och själva kvintessensen av stor nebbiolo. Att det framkallar lycka redan idag demonstrerar tydligt det klassiska talesättet att stora viner är stora redan som unga även om de utvecklas i decennier. Men det ska ändå erkännas
att det är först under andra dagen när vi provat 2012:an som det sjunger allt vackrare med sin violblommighet, återhållsamma körsbärstoner, tobak och kryddiga undertoner. Komplext idag, undrar vad man skriver om sådär femton-tjugo år? Smakens signum är den balans som råder. Smeksamt samtidigt som det finns en tanninstruktur som heter duga, intensivt samtidigt som det är transparent och galet lätt att förstå sig på. Storhet och man blir faktiskt smått rörd. Vi som sysslar med vin dagligen behöver dessa upplevelser, för att aldrig glömma varför vi
älskar vinvärlden!

2017 Moscato d’Asti, 91 LGP
(ARTIKEL 77015 BS, 375 ML, 129 KR)
Sött e gött och denna är bara så förförandegod och levererar i stort sett år ut och in. Parfymerad med tropiska inslag, saftiga stenfrukter, vita blommor och citrus kan säkert vara för mycket för vissa men inte för oss. Det här är  klingande rent och vinöst med ungdomligt kittlande syra och gul frukt. 5,5 procentenheter gör att denna försvinner i rasande snabb takt. Sött ja, men friskheten väger upp.

Importör är Provinum Vinhandel AB